Tervetuloa kuuntelemaan Kumpulanmäen fyysikkoja! 

F2k-keskus järjestää luennon yhteistyössä tiedetoimittajain liiton kanssa Fysiikan laitoksen salissa E207 tiistaina 10.5.2016 klo 17-19. Osoite on Gustaf Hällströmin katu 2a, Helsinki.

Tapahtuma on suunnattu tiedetoimittajille, mutta myös muut tieteestä kiinnostuneet voivat tulla mukaan. Täytä alla oleva lomake ja ilmoittaudu. Toimittajille jaetaan ennen luentoa paikan päällä kahvilipuke (kahvi/tee, pientä purtavaa), joka käy Fysiikan laitoksen UniCafeessa. Tapahtuman tiedot myös ilmoittautumisen vahvistusviestissä.

Sivun linkki: http://luma.fi/tapahtumat/4446/fysiikan-laitoksen-tutkimuksen-esittelyluento

Ilmoittautumislinkki (viimeistään 5.5 klo 24.00)

Tutkimuksesta kertovat:

Mikko Sipilä, ilmakehätieteet, “Räjähteet ja hermokaasut”

Emilia Kilpua avaruusfysiikka, “Arvaamaton aurinko”
Aurinko roihahti voimakkaasti, mutta millaista avaruussäätä on luvassa? Näkyykö revontulia vai pyyhkäiseekö purkaus Maan ohitse huomaamatta? Helsingin yliopiston avaruusfysiikan ryhmässä kehitämme malleja ennustamaan miten Auringon purkaukset syntyvät ja miten ne vaikuttavat lähiavaruuteemme.

Syksy Räsänen kosmologia, “Kosminen mikroaaltotausta, inflaatio ja Higgsin kenttä”
Kosminen mikroaaltotausta on maailmankaikkeuden vanhinta valoa. Se kantaa viestiä kosmisesta inflaatiosta, joka on maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin aikana tapahtunut kiihtyvän laajenemisen vaihe, jossa kaiken rakenteen siemenet syntyivät. Helsingin yliopiston Planck-tutkimusryhmä on mukana tekemässä lopullista analyysiä Planck-satelliitin havainnoista kosmisesta mikroaaltotaustasta. Samaan aikaan teoreetikot laskevat, mitä kosmisessa mikroaaltotaustassa ja hiukkaskiihdyttimissä pitäisi näkyä, jos inflaatiosta on vastuussa Higgsin hiukkaseen liittyvä Higgsin kenttä.

Leena Järvi ilmakehätieteet, “Hengittävä Helsinki”
Suurin osa maailman ihmisistä asuu kaupunkialueilla ja altistuu täten sen kohonneille ilman lämpötiloille sekä tuulioloille. Samaan aikaan kaupungit toimivat kasvihuonekaasujen suurena lähteenä. Tutkimuksessa on tarkoitus pureutua miten juuri Helsingissä nämä eri kaupungeille ominaiset meteorologiset piirteet esittäytyvät sekä mittauksien että mallintamisen keinoin.

Tomas Kohoult geofysiikka, “Mystery of dark asteroids”
What is the composition of dark asteroids? Why they are dark? Where do they come from? Do they represent threat to our Earth and civilization? And if so, can we avoid it?