Myyttinen Murmansk 

Tiedetoimittajain liiton opintoretki Murmanskiin 16.–19.9.2016

(Hakuaika päättynyt 31.5.)

Lähde mukaan syksyiselle Kuolan kierrokselle parhaaseen ruska-aikaan! Matkan pääkohde on kaukainen ja kiehtova Murmansk – satavuotias arktinen kaupunki Kuolanvuonon rannalla. Murmanskiin saattueemme matkustaa kaivoskaupunki Apatiitin ja sen viereisen pikkukaupungin Kirovskin sekä Montšegorskin kautta.

 

Kuolan niemimaa on vastakohtien maata. Laajat erämaat, tunturit ja lohijoet viehättävät eräretkeilijöitä ja kalastusmatkailijoita, toisaalta alue on mineraalirikas kaivosteollisuuden keskittymä. Nikkelin, koboltin ja apatiitin louhimisesta ja rikastamisesta seuranneet laajat ympäristötuhot ovat tehneet Kuolasta surullisenkuuluisan.

Murmansk on maailman suurin napapiirin pohjoispuolella sijaitseva kaupunki, jossa asukkaita on noin 300 000. Kaupungin satama pysyy sulana läpi vuoden, minkä vuoksi Murmansk on tärkeä kaupan keskittymä – ja sen vuoksi se perustettiinkin vuonna 1916. Kun rautatie Pietarista Murmanskiin valmistui vuonna 1916, pystyivät liittoutuneet toimittamaan Venäjälle sotatarvikkeita Murmanskin kautta taisteluun Saksaa ja Itävalta-Unkaria vastaan.

Toisen maailmansodan aikana Saksa pommitti Murmanskin lähes maan tasalle, ja siksi Murmansk on arkkitehtuuriltaan lähes puhdasta neuvostotyyliä.

Tämän päivän Murmansk on moderni kalastuksen, kalanjalostuksen, kaivosteollisuuden ja merenkulun keskittymä.

t. Tiedetoimittaja Satu Räsänen, matkanjohtaja

Matkan omavastuuhinta:

300 euroa (majoitus 2 hengen huoneissa)
380 euroa (majoitus 1 hengen huoneessa)

 

Hakuaika 18.–31.5.2016

Osanottajat valitaan arvonnassa, joka suoritetaan 2.6., minkä jälkeen kaikille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Matkalle otetaan myös varasijoille halukkaita.