Ennakkotietoa syksystä: Suomen tiedetoimittajain liitto 30 vuotta

Suomen tiedetoimittajain liitto perustettiin 30 vuotta sitten. Tätä juhlitaan trilogiamaisesti ensin Turun kirjamessuilla 2. lokakuuta, sitten Back to the future -trilogian elokuvanäytöksillä Helsingissä 21.10. Merkkivuosi huipentuu kansalliseen kongressiin ja vastaanottoon Vantaalla Heurekassa 23. lokakuuta.

 

Kuva: Shuttersock

Ohessa kalenteriisi merkittävät päivämäärät ja alustavat tiedot juhlatrilogiasta. Jokaisesta tapahtumasta tulee yksityiskohtien varmistuttua jäsenkirje ilmoittautumisohjeineen.

Muistathan myös, että liitto korvaa julkisten kulkuneuvojen taksojen mukaiset matkakustannukset liiton tapahtumiin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta.

 

TAPAHTUMIEN ENNAKKOTIEDOT

 

Trilogian 1. osa:

Ruiskumallista vuoropuheluun – Tiedeviestinnän rituaalit

Suomen tiedetoimittajain liiton 30-vuotisjuhlaseminaari

Perjantaina 2.10.2015 klo 14.45–16.45, Turun messukeskus.

 

Juhlavuoden osana Turun kirjamessujen seminaarissa katsotaan taaksepäin ja puhutaan siitä, miten tiedeviestintä on muuttunut ja mitä tiedeviestinnällä on Suomessa saatu aikaan. Vanhastaan tiedeviestintä on nähty yhdensuuntaisena tiedonsiirtoprosessina, jossa tiedeyhteisö tiedottajien ja toimittajien välityksellä sivistää kansaa. Sittemmin vallalla on ollut ajatus vuoropuhelusta, jossa myös yleisöllä on aktiivinen rooli. Aivan viime vuosina on kiinnitetty huomiota siihen yhteisöllisyyteen, jota viestintä rituaalina tuottaa. Millaista yhteistä ymmärrystä maailmasta tiedeviestintä tuottaa, ja miten viestinnän eri osapuolten roolit tulevat muuttumaan?

Kaikille avoimessa seminaarissa puhuvat tiedeviestinnän historiasta Tieteellisten seurain valtuuskunnan tiedotuspäällikkö Ilari Hetemäki ja viestinnän rituaaleista dosentti Johanna Sumiala sekä paneelissa liiton historiaan ja nykypäivään paneutuvat liiton ensimmäinen puheenjohtaja Paul Fogelberg, pitkäaikaisin pääsihteeri Vesa Niinikangas ja tiedetoimittaja Mia Rönkä.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen tulossa jäsenkirjeessä ja liiton sivuilla.

 

Trilogian 2. osa:

Keskiviikkona 21.10.2015 Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogian näytökset ja liiton luentotilaisuus klo 16 alkaen Bio Rexissä Helsingissä. Kahdesta ensimmäisestä elokuva-näytöksestä on varattu liiton jäsenille paikkoja. Tarkemmat tiedot jäsenkirjeessä syyskuussa.

 

Trilogian 3. osa:

Paluu tulevaisuuteen – Tiedetoimittajain liiton 2. kansallinen kongressi perjantaina 23. lokakuuta 2015 klo 12–17.30 Tiedekeskus Heurekassa, Vantaalla

Kongressi keskittyy puhumaan, muistelemaan ja kuvittelemaan ottaen huomioon mahdolliset riskit ja todennäköisyydet sekä pitämään kiinni kaikista mahdollisuuksista.

Kongressissa kuullaan muun muassa tiedetoimittaja, kirjailija Jussi Valtosta, futurologi Elina Hiltusta ja media-alan tulevaisuutta tutkivaa Juho Ruotsalaista. Luvassa on myös yleisöäänestyksiä ja aikakapseliin sijoitettavia tulevaisuuden ennustuksia.

Klo 18–19.30 seuraa 30-vuotisvastaanotto jäsenille ja kutsuvieraille Heurekassa.

Klo 20–22 viralliset jatkot ravintola Tulisuudelman diskossa, ja klo 22 alkaen epäviralliset jatkot ravintola Tulisuudelman yökerhossa Sokos-hotelli Vantaassa.

Liiton jäsenille on varattu huoneita Sokos Hotelli Vantaasta (omakustannehinnat: 100 eur/1hh ja 115 eur/2hh.) Hotelli on Heurekasta kävelyetäisyydellä ja siitä on hyvät paikallisjunayhteydet Helsingin keskustaan ja mm. Pasilaan ja Messukeskukseen, jossa vietetään Helsingin kirjamessuja tuona viikonloppuna.

TARKEMMAT tiedot ja ilmoittautumisohjeet kerrotaan syyskuun jäsenkirjeessä. Älä siis ilmoittaudu vielä!

LISÄKSI muistathan, että liitosta on valmisteilla 30-vuotisvideohistoriikki, jota kuvataan niin Turun kirjamessujen seminaarissa kuin Heurekassakin. Myös Tiedetoimittaja-lehteen on tulossa artikkelisarja liiton toiminnantäyteisistä vuosikymmenistä.

 

Lämpimästi tervetuloa juhlasyksyn tapahtumiin!

Ulla Järvi, pääsihteeri