Etusivu

Tiedekeskiviikko

”Mitä jos ihmisellä olisikin pääsy itseä koskevaan digitaaliseen tietoon ja hän saisi käyttää sitä edistääkseen omia tavoitteitaan? Iso veli ei valvoisi vaan pikkuveljet ohjautuisivat omista lähtökohdistaan ja itselleen mielekkäillä tavoilla, ja yhteiskunta vielä tukisi tätä toimintaa”, Minna Ruckenstein kirjoittaa Tiedekeskiviikko-blogissa 15.9.14.

”Korkea rakentaminen on tehnyt tuloaan suomalaiseen maankäytön suunnitteluun ja kaavoitukseen viime vuosien aikana. Esimerkiksi Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston mukaan kaupungissa oli jo muutama vuosi sitten vireillä noin 50 korkean rakentamisen hanketta. Korkealla rakentamisella viitataan yleensä olemassa olevasta rakennuskannasta poikkeavaan rakentamiseen, joka vaikuttaa ympäröivän alueen siluettiin”, Pauliina Lehtonen kirjoitti Tiedekeskiviikko-blogissa 10.9.14.

”¿Cómoves? on Meksikon Kansallisen Autonomisen yliopiston (esp. Universidad Nacional Autónoma de México, lyhennettynä UNAM) tiedelehti, joka ilmestyy joka kuukausi. Lehden uusimmassa, elokuun numerossa käsitellään muun muassa kulkutautien torjuntaa Meksikossa, kollektiivista älyä, ilmaston muutoksia ja jalometallien historiaa”, Meksikossa asuva Juha Pekka Helminen kirjoittaa Tiedekeskiviikko-blogissa 3.9.14.

”Useimmilla ihmisillä tuntuu olevan ainakin jonkinlainen mielipide siitä, minkälainen Venäjä ja sen presidentti Putin on. Tässä mielessä Venäjä muistuttaa suhtautumistamme Yhdysvaltoihin. Erona vain on se, että mielikuvamme Yhdysvalloista syntyy usein sen itsensä välittämänä, kuten siellä tehdyistä elokuvista ja viihteestä. Venäjää hahmotamme pääasiassa muiden tulkintojen, politiikkaa käsittelevien kansainvälisten uutistoimistojen raporttien ja ehkä talousuutisoinnin kautta. Vai kuinka monta kertaa muistat katsoneesi viimeisen vuoden aikana venäläisen elokuvan TV:stä tai lukeneesi sen nykykirjallisuutta tai verkkolehteä”, Markku Kangaspuro kirjoitti Tiedekeskiviikkoblogissa 27.8.14.


Tiedetoimittaja 2/2014Kansi: Katri Niinikangas

”3D-tulostus näyttää tarjoavan mitä vain, kun tekniikka pikkuisen vielä edistyy. Voimme käyttää laitteita kotona yhtä helposti kuin kahvinkeitintä. Tulostaa voimme ruokaa, vaatteita, huonekaloja, mattoja, uusia niveliä, astioita ja astiastoja, elektroniikkaa ja paljon muuta. Isolla tulostimella voimme tulostaa talon tai veneen”, Kalevi Rantanen kirjoittaa  teknologian muutoksia käsittelevän artikkelisarjansa toisessa osassa.

”Valtionhallintoon kaivataan uusi ammattiryhmä: erikoistuneet tutkimustietojen arviointiasiantuntijat ja oleellisten faktojen seulojat. Alan tutkimustietoa on runsaasti, mutta oleellista tietoa hallinnon kehittämiseksi ei välttämättä löydy tarpeeksi”, Harriet Öster kirjoittaa.

”Terveysjournalisteilla on edelleen paljon tehtävää terveysinformaation jakajina ja epäkohtien osoittajina. Se selvisi EU:n terveysaiheisen journalistikilpailun artikkeleista. Vuoden 2013 kilpailun palkintojen jako tapahtui Brysselissä huhtikuun 2014 alussa.” Päivi Hölttä osallistui palkintojuhlaan.

”Omasta halustani blogille määritettiin alun alkaen varsin rento rajaus: ”Tarinoita tieteestä” -nimi viittaa siihen, että tieteestä voi kertoa monella tavalla, monista eri näkökulmista, eikä kyseessä ole mikään pelkkään tiedeuutisointiin keskittyvä blogi.” Tiina Raevaara avaa tiedebloginsa taustoja.


p5rn7vb