Oikea tieto välittyy Anne Gloverin mielestä parhaiten suorissa keskusteluissa, mutta EU:n tieteellisen neuvonantaja ei boikotoi edes tiedotusvälineitä.
Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroson tieteellinen neuvonantaja Anne Glover keskustelee mielellään ihmisten kanssa kasvokkain. Haastatteluista hän pitää vähemmän.
”Ikinä ei tiedä, mitä niistä tulee ulos”, Glover sanoo.
Tällä hetkellä Glover on erityisen kiukkuinen BBC:n toimittajalle, joka pyysi häneltä muutaman minuutin haastattelun televisiota varten. Kun juttu tuli ulos, alkuperäinen kysymys oli korvattu studiossa äänitetyllä kysymyksellä, joka asetti vastauksen Gloverin mielestä väärään asiayhteyteen.
Glover ei silti aio boikotoida BBC:tä, ei edes kyseenalaisen tempun tehnyttä toimittajaa.
”Pidän BBC:n tiedeosaston toimituspäälliköstä kovasti.”
Suorat keskustelut ovat Gloverin mielestä tutkijoille paras tapa kommunikoida kansalaisten kanssa. Toimittajiakin tarvitaan jotta tutkija voi saavuttaa laajemman yleisön.

Media vääristelee ilmastokysymyksiä

Gloverin lempiaiheita ovat geenimuuntelu ja ilmastonmuutos, josta hän puhui tiedetoimittajain maailmankonferenssissakin.
Ilmastonmuutos on Gloverin mukaan tosiasia, josta ei ole tiedemaailmassa minkäänlaista epäilystä eikä kiistaa, vaikka mediaa seuraamalla voisi toisin luulla.
Skeptikot saavat huomiota mediassa, vaikka ilmastoa tuntevista tutkijoista yli 99 prosenttia on samalla kannalla kuin hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC, joka koostuu 6000 tutkijasta.
Ansiotonta huomiota ovat saaneet pienet yksityiskohdat, joissa on ehkä erehdytty, kuten paljon kohua herättänyt kysymys Himalajan jäätiköiden sulamisnopeudesta. Kokonaiskuvaa ne eivät muuta.
”Astuisitteko autoon, jos tietäisitte, että autolla on 70 prosentin mahdollisuus joutua matkalla vakavaan kolariin?”, Glover kysyi paneelikeskustelun aikana.
Salissa ei noussut yhtään kättä.
“Miksi sitten ihmiset suhtautuvat kevyesti, kun tutkijat sanovat, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos aiheuttaa 70 prosentin todennäköisyydellä erittäin vakavia seurauksia tulevaisuudessa? Miksi niin moni vetoaa siihen, että on 30 prosentin todennäköisyys, että näin ei käy?
Raili Leino
Kirjoittaja on Tekniikka ja talous -lehden toimittaja ja Suomen tiedetoimittajainliiton varapuheenjohtaja.


Haaveena eurooppalainen tiedeministerien verkosto

EU:lla ei ollut tieteellistä neuvonantajaa, ennen kuin Anne Glover aloitti komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroson neuvonantajana tammikuussa 2012. Virka päättyy Barroson kauden myötä vuonna 2014.
“En usko, että haluan toista kautta. On parempi, että viranhaltijat vaihtuvat. Minulla on omat mielenkiinnon aiheeni, seuraajallani on omansa”, Glover sanoo.
Hän on Aberdeenin yliopiston mikrobiologian professori ja entinen Skotlannin tieteellinen neuvonantaja. Glover haaveilee euroopanlaajuisesta tieteellisten neuvonantajien ja tiedeministerien verkostosta, joka kommunikoisi keskenään.