A fact-based world view - people, money & energyPyysimme tiedetoimittajia kirjoittamaan konferenssinumeroomme aiheista, jotka heitä kesän WCSJ 2013 -tapahtumassa eniten kiinnostivat. Saimme monta ympäristöjuttua, ja niillä aloitamme tämän numeron.
Lähes kaikki muut tekstit liittyvät journalismin tekemisen tapoihin, laatuun ja tiedetoimittajan rooleihin. Ne käsittelevät tiedejournalismin tabuja, rooliristiriitoja ja lajityyppejä.
Kirjoittajat kysyvät aihevalintojensa kautta, millaista journalismia, millä keinoin ja millaisten olosuhteiden vallitessa tällä hetkellä tehdään ja halutaan tehdä.
Kysymykset ovat tarpeellisia.
Keskustelu siitä, kuinka media myllertyy ja toimittajan työn reunaehdot kurjistuvat, on jatkunut pitkään ja muuttunut hedelmättömäksi. Antoisampaa on pohtia muutoksia toisesta näkökulmasta ja miettiä, millainen journalismi olisi kiinnostavaa ja millaisissa puitteissa sellaista voisi toteuttaa.
Kesän konferenssin perusteella yksi tiedetoimittajiakin yhä enemmän houkuttavista lajityypeistä on tarinallinen journalismi.
Englantilaisten ja amerikkalaisten nonfictionin tekijöiden vetämä sessio oli niin suosittu, etteivät kaikki kiinnostuneet mahtuneet seminaarisaliin edes seisomaan.
Hienoa olisi, jos Tiedetoimittajain liitto jossain vaiheessa tukisi jäsentensä kiinnostuksen kirjoittumista jutuiksi ja järjestäisi tarinallisen journalismin koulutusta.
Annu Kekäläinen