Tapahtumat

ILTAPÄIVÄKAHVIT SIIRTYVÄT! Uusi aika ilmoitetaan

29.09.2020 | 5:24
ILTAPÄIVÄKAHVIT SIIRTYVÄT! Uusi aika ilmoitetaan pian
Tiedetoimittajain ohjelmalliset iltapäiväkahvit perjantaina 2.10.2020 klo 14–15! Webinaarissa keskustellaan siitä, miten eri musiikin lajien ja tyylisuuntien arvostus on vaihdellut aikojen saatossa. ”Tinakengissä mökkitielle – musiikin kulttuurihistoriaa” Miksi tanssimista on pidetty paheellisena ja iskelmämusiikkia vain viihteenä?
Pääsihteeri Ulla Järven kanssa keskustelevat historiantutkija Seija-Leena Nevala, joka on tutkinut paritanssin historiaa kirjassa Kielletyt leikit ja toimittaja Antti Heikkinen, jolta ilmestyi juuri laulaja Kari Tapion elämäkerta.
Lisäohjeet tulossa jäsenkirjeessä.

Puhetta pirulaisesta – Tule tekemään 7. kansallista tiedeviestinnän kongressia!

23.09.2020 | 10:30

Tiedeviestinnän 7. kansallinen kongressi on koronasyksynä 2020 yhteinen prosessi. Tule mukaan toteuttamaan webinaaria – etsimme pitkin syksyä joukkoistamalla tärkeimpiä kysymyksiä ja pohdimme marraskuussa yhdessä ratkaisuja.

 

Aika: torstai 26.11.2020 klo 12-16

Paikka: Webinaari (+mahdollisesti live-osio Helsingissä)

Koronavirus, asiantuntijuus ja julkisuus

Covid-19-virus ei jättänyt arvailujen varaa, mitkä asiat nyt ovat tärkeimpiä: tieto, tutkimus ja viestintä. Nopeasti alkanut pandemia ja alati muuttuva tutkimustieto sekä yhteiskunnan toimintojen turvaaminen ja ihmisten tiedonsaannin suuri tarve ovat asettaneet valtavia haasteita niin asiantuntijoille, tiedeviestijöille kuin toimittajille.

7. Kansallisen tiedeviestintäkongressin ehdoton päätähti on koronavirus, tuo tasavallan presidentti Sauli Niinistön pirulaiseksi nimeämä näkymätön seuralaisemme. Koska yhteisen ymmärryksen löytäminen on nyt erityisen tärkeää, lähdemme työstämään kongressia jo hyvissä ajoin syksyn aikana.

Miten mukaan?

Kokoamme ideoinnin pohjalta työpareja tai kolmikkoja, jotka muodostuvat viestijä/toimittaja+asiantuntija/tutkija -statuksella “pirulaisen” ympärillä pyörivistä ihmisistä.

He luovat omia ryhmiään, some-kupliaan tai kokoavat muutoin joukkoistamalla materiaalia oman aihepiirinsä kiperistä kysymyksistä, ongelmista ja ideoista sekä hyväksi havaituista käytännöistä tiedeviestinnässä.

Keskustelun synnyttämiseksi kaikki keinot ovat sallittuja: virittävät blogit, yllätykselliset FB-postaukset, vakavat puheenvuorot, tyhmät kysymykset…

Tee siis esitys omasta ryhmästäsi. Keitä olette ja mitä aiheita käsittelette? Miten työskentelette? Lähetä oman ryhmäsi tiedot 6.10. mennessä osoitteeseen ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi. Kokoamme ryhmien vetäjät yhteiseen suunnittelutyöpajaan ennen varsinaista Puhetta pirulaisesta -seminaaripäivää 26.11.

26.11. työparit/kolmikot esittelevät aiheensa kongressiväelle webinaarissa ja moderaattorit kokoavat yhteenvetoja. Näin tavoitteena on saada aikaiseksi muutakin kuin iltapäivä puhetta – toivon mukaan yhteisymmärrystä ja kenties hyviä käytäntöjä julkisuuden toimijoiden kesken.

Kongressin tuottajat, joilta saat lisätietoja:

  • Ulla Järvi, FT, pääsihteeri, Suomen tiedetoimittajain liitto, p. 040 7378614, ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi
  • Reetta Kettunen, FT, pääsihteeri, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, p. 040 733 5935, reetta.kettunen@tjnk.fi

Tiedeviestinnän 7. kansallisen kongressin järjestäjinä ovat Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.

Viheliäs tiede -podcast-sarja kuunneltavissa – puhetta kiistanalaisista tiedeaiheista ja tieteen olemuksesta

27.05.2020 | 10:39
Vastapainon uudessa neliosaisessa podcast-sarjassa keskustellaan Viheliäs tiede -kirjaan liityvistä kuumista ja vaikeista tiedeaiheista. Tapaamme muutamia kirjan kirjoittajia ja pohdimme, miksi tutkimustuloksista kertominen on joskus niin vaikeaa.
Podcast-sarjan on tuottanut Suomen tiedetoimittajain liitto.
Hyvä ja ajankohtainen esimerkki tiedekeskustelussa on parhaillaan jylläävä koronaepidemia. Tieto lisääntyy jatkuvasti, mutta samalla ympärillä liikkuu monenlaisia uskomuksia ja huhuja.
Tänään julkaistussa podcastin ensimmäisessä osassa kirjan toimittaneet THL:n ohjelmajohtaja Tuukka Tammi ja tiedetoimittaja Mari Heikkilä keskustelevat kirjan syntyvaiheista sekä pohtivat viheliäisyyden anatomiaa.
”On aiheita, jotka ovat viheliäisiä sen takia, että niistä on paljon mielipiteitä, jopa ylilatautuneita mielipiteitä. Mutta on myös aiheita, jotka ovat viheliäisiä siksi, että niitä on vaikea selittää toimittajille”, toimittaja Mari Heikkilä sanoo.

Toisessa osassa Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri ja viestinnän tutkija Ulla Järvi kertoo rokotusten vastustuksesta ja siihen liittyvistä motiiveista. Kolmannessa osassa kuulemme nuorisotutkija Mikko Salasuon kokemuksista vaikeiden tiedeaiheiden parissa. Hänen tutkimuksensa, liittyen muun muassa huumeisiin, dopingiin ja huippu-urheiluun, ovat herättäneet kiivaita tunteita ja aiheuttaneet uhkailuja. Neljännessä osassa puhumme vapaan tiedetoimittajan, biologi Marjatta Sihvosen kanssa susivihasta ja siitä, miten arkoja aiheita työkseen tutkivia voitaisiin suojella. Hän kertoo, miten somen saalistajat iskivät haastateltavaan.

Sarja on kuunneltavssa Vastapainon Soundcloud-tilillä. Jaksot ovat myös iTunesissa ja Spotifyssä Vastapaino esittää -tililtä.

Kuuntele ensimmäinen osa tästä LINKISTÄ, josta pääset kuuntelemaan kaikki neljä jaksoa.

Johanna Vehkoo pitää verkkotyöpajan faktantarkistuksesta – ILMOITTAUDU!

14.05.2020 | 10:35

Johanna Vehkoon verkkotyöpaja faktantarkistuksesta korona-aikana 3.6.

Aika: keskiviikkona 3.6.2020 klo 16–17.30 

Paikka: Järjestetään sähköisesti Microsoft Teamsissa

Mistä tunnistaa luotettavan lähteen – ja mistä sen tunnistaa korona-aikana, jolloin misinformaatiota on liikkeellä enemmän kuin koskaan?

Työkaluja väärän koronatiedon tunnistamiseen ja torjumiseen tarjoaa toimittaja, tietokirjailija Johanna Vehkoon vetämä verkkotyöpaja. Työpaja pidetään Microsoft Teams -sovelluksessa. Koulutus sopii niin journalisteille kuin viestinnän tehtävissä toimiville jäsenillemme.

Työpajan järjestävät Journalistiliitto ja Suomen tiedetoimittajain liitto. Mukaan mahtuu  15 Tiedetoimittajien jäsentä 15 Journalistiliiton jäsentä. Tiedetoimittajain liiton kiintiöön voit ilmoittautua alla.

Työpajan ilmoittautuminen päättyy maanantaina 1.6. klo 10. Sen jälkeen saat sähköpostitse kutsun tapahtumaan. Työpajatyöskentelyyn tarvitaan tietokone.

Tiedetoimittajain liiton ILMOITTAUTUMISLINKKI.

 

 

ILMOITTAUTUMINEN PÄÄTTYNYT – Elina Grundströmin ja Henrik Rydenfeltin verkkotyöpaja journalismin ja viestinnän etiikasta korona-aikana 28.5.

Aika: torstaina 28.5.2020 klo 16–17.30 

Paikka: Järjestetään sähköisesti Microsoft Teamsissa

Sosiaalisen median lieveilmiöt valuivat journalismin ja viestinnän sisältöihin jo ennen koronakriisiä. Etätyö ja verkossa vellova disinformaatio ovat panneet eettisen harkinnan entistäkin suuremmalle koetukselle. Tukea tekemisen rajojen pohdintaan tarjoaa Suomen tiedetoimittajain liiton ja Journalistiliiton järjestämä verkkotyöpaja torstaina 28.5.2020.

Toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundströmin ja dosentti Henrik Rydenfeltin vetämässä Teams-työpajassa keskustellaan journalismin ”somettumisesta” käyttäen esimerkkinä koronakeväänä julkaistuja juttuja. Osallistujat saavat nuo jutut luettavakseen ennen työpajaa. Työpaja on tarkoitettu journalismin parissa ja viestinnän asiantuntijatehtävissä toimiville liiton jäsenille.

Työpaja järjestetään Microsoft Teams -sovelluksessa. Ilmoittautuminen päättyy maanantaina 25.5. klo 10. Sen jälkeen saat sähköpostitse kutsun tapahtumaan. Mukaan mahtuu 12 Tiedetoimittajain liiton ja 12 Journalistiliton jäsentä.

Tiedetoimittajain liiton ILMOITTAUTUMISLINKKI.

Liiton koronavirukseen liittyvä tiedote PÄIVITETTY 6.5.

16.03.2020 | 2:31
TIEDOTE PÄIVITETTY 6.5.2020 klo 10.15
Hyvä jäsenemme,
    olemme joutuneet peruuttamaan suunniteltuja tapahtumia tänä keväänä koronaviruksen ja siitä aiheutuneiden viranomaisohjeiden vuoksi.
Tiedetoimittajain liiton hallitus on peruuttanut 21.4. pidettäväksi ilmoitetun sääntömääräisen kevätkokouksen. Eduskunnan antamien uusien ohjeiden mukaisesti kevätkokouksia voi järjestää 30.9. asti. Lisäksi etäkokous on nyt mahdollinen, vaikkei se yhdistyksen säännöissä olisikaan todettu. Tiedetoimittajain liiton kevätkokouksen uudesta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin jäsenkirjeessä.
Suomea koskevat rajoitustoimet lievenevät 1.6., ja liiton hallitus ja johtoryhmä yhdessä pääsihteerin kanssa pohtivat mahdollisuuksia järjestää edes joitain seminaareja ja workshoppeja osittain live-koulutuksina, osittain etä-koulutuksina.
Monia jäseniämme on kohdannut taloustilanteen notkahdus tai romahdus. Niinpä liiton hallitus on kiristänyt kevään apurahojen käsittelyn ja makasamisen aikatauluja. Kaikille hakijoille ilmoitetaan hallituksen ratkaisusta 9.5. mennessä ja apurahat pyritään maksamaan tileille toukokuun puolivälissä.
Pahoittelut tapahtumien peruuntumisesta sinulle mahdollisesti aiheutuneesta ylimääräisestä vaivasta. Tapaamisiin tapahtumissa; kun se suinkin on turvallisesti mahdollista!