Tapahtumat

Sanan valta 5 – Algoritmien vallassa 11. huhtikuuta

11.03.2019 | 11:15

Liiton painavin koulutustapahtuma, Sanan valta, 11. huhtikuuta keskittyy tällä kertaa mm. algoritmien saloihin ja informaatiovaikuttamiseen. Puhujina ja työpajojen kouluttajina on alan kiinnostavimpia asiantuntijoita.

Aamupäivän kaikille yhteisessä Varaudu valeuutiseen -seminaarissa Helsingin yliopiston Tiedekulman stagella (Yliopistonkatu 4) puhumassa ovat Ilta-Sanomien palkittu toimittaja Arja Paananen ja Facebookin John Severinson ja Christine Grahn. Keskustelun juontaa toimittaja Olli Sulopuisto.

Iltapäivällä jakaannumme Porthaniaan työpajoihin, jotka syventävät päivän teemaa. Kouluttajina Severinsonin lisäksi Minna Ruckenstein, Linda Turunen, Jaana Ahlblad, Liisa Harjula, Jonna Muurinen ja Laura Ylitalo.

 

Koulutuspäivä järjestetään yhteistyössä Suomen journalistiliiton, Terveystoimittajat ry:n ja Mediapoolin kanssa.

Koulutus on jäsenillemme maksuton, ja liitto korvaa matkakulut pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ LINKISTÄ pe 5.4. mennessä! Ilmoita yhteystietosi, työasemasi ja erikoisruokavaliosi aamukahvitarjoilua varten. Ilmoita myös suosituimmuusjärjestyksessä sinulle mieluisimmat työpajat; pyrimme toteuttamaan jokaisen toiveet, mutta varaudu myös ”kolmosvaihtoehtoosi”.

Sanan valta 5 – Varaudu valeuutiseen

Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma, Stage (Yliopistonkatu 4)

8.30 Ilmoittautuminen ja voileipä+kahvi/tee

9.00 Tervetuloa! (Ulla Järvi, Suomen tiedetoimittajain liitto, Marja Kytömäki, Terveystoimittajat ry, Nina Porra, Suomen Journalistiliitto  ja Tero Koskinen, Mediapooli)
9.05 Toimittajan somerooli ja trollien turhauttamisen taito – Arja Paananen, toimittaja, Ilta-Sanomat
10.00 Election integrity and how we work with the elections in Finland – Christine Grahn, Public Policy Manager, Facebook
10.30 False news, misinformation, fact-checking and algorithms on Facebook – John Severinson, Strategic Partner Manager, Facebook
11.40 Panel discussion+Grahn+Severinson+Koskinen moderated by Olli Sulopuisto
12.00–13 omakustanteinen lounastauko

Sanan valta 5 – iltapäivän työpajat

Paikka: Tiedekulman lounge ja yliopiston Porthanian luentosalit (ilmoitetaan myöhemmin)

Aika: Klo 13–14.30 JA 15–16.30

Jokainen osallistuja voi osallistua kahteen työpajaan seuraavista:

 

Työpaja 1: Algoritmivalta – kriittisiä näkökulmia

Tässä työpajassa avataan näkökulmia siihen, kuinka automaatiota käytetään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kansalaisten monitorointiin. Osallistujat oppivat arvioimaan automatisaation ja algoritmisten systeemien hyviä ja huonoja puolia. Samalla osallistujille muodostuu käsitys algoritmien ja automatisaation eurooppalaisesta tilanteesta. Huomaa: Työpajaa ennen on sitouduttava tekemään lyhyt kirjallinen ennakkotehtävä, joka lähetetään osallistujille.

Työpajan vetäjät: Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen/HELDIGin apulaisprofessori Minna Ruckenstein ja tutkijatohtori Linda Turunen.

Tutustu ennakkoon europpalaiseen raporttiin automaattisesta päätöksenteosta EU–maissa. Suomen osuus alkaa sivulta 55.

https://algorithmwatch.org/wp-content/uploads/2019/02/Automating_Society_Report_2019.pdf

 

Työpaja 2: Irti algoritmien vallasta – Mistä löytyy juttuuni asiantuntija?

Onko asiantuntija toimittajan vanha tuttu vai uusi, raikas kasvo? Tarjolla vinkkejä ja viisaita neuvoja asiantuntija-haastateltavan löytämiseksi. Tule mukaan työpajaan, jossa jaetaan yhdessä kokemuksia, miten löytää hyviä ja osuvia asiantuntijoita, jotka eivät ehkä ole niitä kaikkein ilmeisimpiä hakukoneiden tarjoamia.

Kouluttajat:

viestintäpäällikkö Liisa Harjula, Jyväskylän yliopistosta

https://www.jyu.fi/fi/yliopistopalvelut/viestintapalvelut/viestintapalvelut/harjula-liisa

vapaa toimittaja Jaana Ahlblad

http://www.lepanlehti.fi

 

Työpaja 3: ”Palvelumuotoilua journalisteille ja viestijöille” 

Työpajoissa pohdimme kunkin organisaation sisältöjen tai verkkosivujen ongelmakohtia, sisältöjen levitystä ja kuinka sisällöt tehtäisiin parhaiten löydettäviksi. Osallistujia aktivoivassa työpajassa mietitään mitä asiakkaan tarvetta ollaan ratkaisemassa, mitkä ovat kontaktipisteet, joissa asiakkaan kohtaamme. Käymme läpi A/B-testauksen mahdollisuuksia sekä miten analytiikasta voi olla asiakaskokemuksen ja hyvän palvelun johtamisessa hyötyä. Kouluttajina Kuulu Oy:n Titta Vilppa ja Laura Ylitalo.

TITTA VILPA

Copywriter ja sisältöasiantuntijana markkinointiviestintätoimisto Kuululla. Titta Vilpa on toiminut 15 vuotta toimittajana. Tiedonhankinta ja ihmisten haastatteleminen, olennaisten asioiden kertominen ja tiivistäminen ovat olleet vuosikausia Titta Vipan työtä, kun hän on työskennellyt vapaana toimittajana niin sähköisessä mediassa kuin printtimediassakin. ”Palvelumuotoilussa voimme hyödyntää samoja toimitustyön perusperiaatteita, kun keräämme tietoa ja muokkaamme sitä käyttäjän tarpeita hyödyntävään muotoon. Kun teemme sisältöä kohdeyleisöä ajatellen, saamme aikaan vaikuttavaa sisältöä, jonka tuloksia voimme mitata”.

LAURA YLITALO

Digimarkkinoinnin ja digisisältöjen asiantuntija markkinointiviestintätoimisto Kuululla. Laura Ylitalon sydäntä lähellä ovat laatusisällöt ja niiden levitys hyvin suunnitellulla mainonnalla. ”Palvelumuotoilusta on rutkasti apua verkkosivujen ylläpito- ja kehityspuolelle, jonka pitäisi kiinnostaa kaikkia sisällöntekijöitä. Hyvätkään sisällöt eivät leviä ilman pätevää jakelua oikealle kohderyhmälle. Kanavaoptimoitu sisällöntuotanto täytyy yhdistää tehokkaaseen mainontaan ja analytiikkaan”.

 

Työpaja 4: Kaikki viestivät instagramissa – viesti sinäkin! (in English)

Tämän käytännönläheisen työpajan vetää aamupäivän luennoitsija, Facebookin ja Instagramin Pohjoismaiden mediakumppanuuden johtaja John Severinson.

There is one social media platform that is growing rapidly in popularity: Instagram! Welcome to learn why and how communications and media experts around the world use Instagram and Instagram Stories – and how you could make the algorithms work for you. In this workshop you’ll get loads of examples, inspiration and hands-on skills in the safest ways to use Instagram and Instagram Stories.

The workshop will be conducted by John Severinson. John leads strategic media partnerships for Facebook and Instagram in the Nordics. Prior to joining Facebook, he was digital director of Egmont Publishing in Sweden. John has a background in the Nordic media market, having worked for Egmont for more 10 years across business, editorial and technology.

Tutustu Severinsonin työhön ja ajatuksiin: https://www.journalisti.fi/artikkelit/2018/10/suhdetyt-somejtiss/

 

Kevät täynnä toimintaa – täytä kalenterisi

22.02.2019 | 5:42

Tiedetoimittajain liiton kevät ei ole vain vuosikokousta ja matkahakuja, vaan luvassa on jälleen monenlaisia tapahtumia ja koulutuksia. Ota tästä talteen päivämäärät – lisätietoa ja ilmoittautumisohjeita tulee lähipäivinä ja -viikkoina jäsenkirjeissä.

 

13. maaliskuuta Kuopiossa on ensimmäinen jäsentilaisuus itäsuomalaisten jäsenten verkostoitumiseksi. Kokoonnumme Tiedettä kansalle -seminaarin jälkeen Kuopion keskustassa (paikka ilmoitetaan myöhemmin) klo 17.

Itä-Suomen yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos järjestävät professori Jouko Tuomiston syntymäpäiväseminaarin yliopiston kampuksella Snellmania-rakennuksessa klo 13–16. Esitelmissä pohditaan tieteen ja tiedeviestinnän paikkaa sekä median vastuuta totuudenmukaisen tiedon levittäjänä.  ILMOITTAUDU mukaan paikan päälle tai seuraamaan seminaaria etänä striimattuna!

LINKKI OHJELMAAN ja ilmoittautumisiin: https://www.uef.fi/-/13-3-professori-emeritus-jouko-tuomiston-syntymapaivaseminaari-tiedetta-kansalle-ja-paattajille-kuopio

 

16. maaliskuuta avautuu liiton Kevät 2019 -apurahahaku.

 

11. huhtikuuta Helsingissä Sanan valta 5 – Algoritmien valta -koulutuspäivä. Liiton yhteistyökumppaneina ovat tuttuun tapaan Suomen journalistiliitto ja Terveystoimittajat ry. Lisäksi aamupäivän yhteisessä osuudessa Helsingin yliopiston Tiedekulman Stagella yhteistyökumppani on Mediapooli. Aamupäivän Varaudu valeuutiseen -seminaarissa klo 9–12 lavalle nousevat Ilta-Sanomien toimittaja Arja Paananen puhumaan trollien turhauttamisen taidosta toimittajan näkökulmasta sekä Facebookin Pohjoismaiden yksiköstä strategisen kumppanuuden johtaja John Severinson ja julkisuuden hallinnan johtaja Christine Grahn. Aamupäivän fasilitoi toimittaja Olli Sulopuisto. Iltapäivän työpajoissa klo 13-16.30 perehdytään ainakin oman nettitoimintansa suojaamiseen ja algoritmien hallinnan riskeihin. Koulutuspäivä on tänä vuonna poikkeuksellisesti siirtynyt pois Tieteiden talolta.

 

24. huhtikuuta Helsingissä on liiton kevätkokous, joka kokoontuu tänä vuonna Suomen Akatemian vieraana Hakaniemessä. Ennen illan kokousta Akatemia järjestää meille miniseminaarin ajankohtaisesta tutkimuksesta.

 

25. huhtikuuta Helsingin Finlandia-talon Cafe Verandassa kokoontuu klo 17 Tieteellisten seurain valtuuskunnan ideoima kaikelle yleisölle avoin Tiedeklubi, jonka tuon illan ohjelman vetovuorossa on meidän liitto.

 

16. toukokuuta liitto on Heurekassa mukana järjestämässä kirjailijavierailua, jonka vieraaksi saapuu italialainen Massimiano Bucchi, joka työskentelee professori Trenton yliopistossa. Hänen alansa on tieteen, teknologian ja yhteiskunnan suhde. Hänen tuorein suomennettu kirjansa kertoo paitsi Nobelin palkinnon historiasta, myös sen voittajista ja heidän tarinoistaan. Ennen illan luentoa meille on luvattu myös oma opastettu kierros Heurekan huippusuosittuun dinosaurus-näyttelyyn.

LINKKI kirjaan: https://www.gaudeamus.fi/kuinka-voitetaan-nobelin-palkinto/

 

20. toukokuuta hallitus päättää kevään apurahoista.

6.–7. kesäkuuta purjehdimme Turun edustalle sijaitsevalle Seilin saarelle! Pohdimme viestinnän etiikkaa, tieteen yhteiskunnallista vaikuttavuutta – ja sukellamme näiden ilmiöiden uusimmille, kokeileville aallonharjoille.

 

1.–5. heinäkuuta kokoontuvat maailman tiedetoimittajat ja tiedeviestijät Lausanneen, Sveitsiin WCSJ2019-kongressiin. Suomen tiedetoimittajain liitto julistaa haettavaksi noin 15 apurahaa viikolla 9.

LINKKI: https://www.wcsj2019.eu

Iloisena tietona kerrottakoon, että liiton väkeäkin on framilla, kun torstain iltapäivän ohjelmaan 4. heinäkuuta pääsi Mikko Myllymäen ja Ulla Järven vetämä Confession Session. Tule tunnustamaan mokasi!

https://www.wcsj2019.eu/provisional-programme

 

Muistathan myös, että liiton aluetilaisuuksia voi ehdottaa kuka tahansa jäsen!

Lisäksi kerromme, että mahdollisimman pian julistetaan hakuun myös Andalusian opintomatkaryhmä, jota luotsaa hallituksemme jäsen Pauliina Raento 7.–13.11.

 

 

 

 

 

 

 

Taidekoti Kirpilä ihastutti

02.02.2019 | 12:36

Kuva: Helena von Troil.

Huuhkajien järjestämä vierailu Valon juhlan ”etkoilla” Taidekoti Kirpilään kirvoitti ihastuneita kommentteja. Osallistujia oli niin paljon, että opastettuja kierroksia varattiin kahdelle ryhmälle.

Onhan Taidekoti Kirpilä Pohjoisella Hesperiankadulla ainutlaatuinen yksityiskodissa sijaitseva taidemuseo, joka esittelee intohimoisen taiteenkeräilijän kokoelmaa ja yläluokkaista elämää 1900-luvun jälkipuoliskon Helsingissä. Se oli lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilän (1931–1988) ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl (Kalle) Rosenqvistin koti vuosina 1979–1988.

Jos et nyt päässyt Kirpilään, sinne pääsee vierailuille tiettyinä aikoina. Katso aukioloajat: http://taidekotikirpila.fi/vierailu/

 

 

Huuhkajat Kirpilään 1. helmikuuta

14.01.2019 | 7:43

Taidekoti Kirpilä Pohjoisella Hesperiankadulla on ainutlaatuinen yksityiskodissa sijaitseva taidemuseo, joka esittelee intohimoisen taiteenkeräilijän kokoelmaa ja yläluokkaista elämää 1900-luvun jälkipuoliskon Helsingissä. Lähde nyt Huuhkajien kanssa Kirpilään opastetulle kierrokselle perjantaina 1.2. klo 16–17.

 

Taidekoti Kirpilä oli lääketieteen lisensiaatti Juhani Kirpilän (1931–1988) ja hänen elämänkumppaninsa, antiikkikauppias Karl (Kalle) Rosenqvistin koti vuosina 1979–1988. Se kattaa lähes 350 neliötä töölöläisen funkistalon ylimmässä kerroksessa. Osoite: Pohjoinen Hesperiankatu 7, 00260 Helsinki, 6. krs.

Tällä hetkellä Taidekoti Kirpilän kokoelmaan kuuluu 540 teosta. Näistä 18 on Juhanin vanhemmiltaan perimiä, hänen lahjaksi saamiaan on kolme ja kuusi on hankittu keräilijän kuoleman jälkeen. Viisi teoksista on ulkomaisilta taiteilijoilta, ja veistoksia on 36.

Huuhkajien oppaana on Karoliina Arola. Opastus alkaa klo 16, joten olethan paikalla ajoissa. 20 paikkaa täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, samoin varasijapaikat. OTATHAN HUOMIOON KAVERIN! Älä ilmoittaudu, jos et aio tulla paikalle – ja peru ilmoittautumisesi heti, kun tiedät, että tulosi estyy.

Sisäänpääsymaksua ei ole, ja tiedetoimittajain liitto maksaa opastuksen. Liitto korvaa matkakulut. Lähetä tilaisuuden jälkeen matkaliput tilitietojen kera pääsihteerille: toimisto@tiedetoimittajat.fi

ILMOITTAUTUMINEN tästä linkistä tiistaina 29.1. mennessä.

Taidekoti Kirpilän www.sivut: https://taidekotikirpila.fi

 

 

Tiedetoimittajat Tieteen päivillä ja yössä 10.1.2019

14.12.2018 | 3:25

Tiedetoimittajain liitolla on kaikelle kansalle avointa ohjelmaa Tieteen päivillä ja Tieteiden yössä torstaina 10. tammikuuta 2019. Klo 10 paneelikeskustelussa Helsingin yliopiston päärakennuksessa pureudutaan median kainoihin ja rohkeisiin. Iltaviidestä alkaen taitetaan sanan säilää puhumalla puhumisesta – ja jopa harjoittelemalla sitä Tieteiden talolla.

 

Median kainot ja rohkeat – tiedon puolustamisen taito

Paikka:
Luentosali 13, Helsingin yliopiston päärakennus
Päivä:
Torstai 10.1.
Aika:
10.0011.00

Luentosali 13 (Helsingin yliopiston päärakennus, 3. krs). Paneeli. Puheenjohtaja: pääsihteeri Ulla Järvi(Tiedetoimittajain liitto). Panelistit: tietokirjailija, dosentti Sari Näre (Helsingin yliopisto), päätoimittaja, johtava asiantuntija Tuukka Tammi (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja tietokirjailija, professori Kirsi Vainio-Korhonen(Turun yliopisto). Järjestäjä: Tiedetoimittajain liitto.

Tiedetoimittajain liiton paneelissa pohditaan tiedon puolustamista: Voiko kunniakkaasta sodasta ja säädyttömästä seksistä puhua samassa yhteydessä? Kannattaako televisioon mennä julistamaan, että huumerikoksia on oikeasti erilaisia? Miten tutkia prostituutiota leimaamatta naisia ja muistaen myös heidän muut roolinsa yhteiskunnassa? Tutkijalta vaaditaan rohkeutta kertoa julkisesti asioista, joista moni mieluiten vaikenisi.

Tutustu Tieteen päivien muuhun ohjelmaan tästä LINKISTÄ.

 

Puhetaito – rohkeus puhua

Paikka:
Tieteiden talo
Osoite:
Kirkkokatu 6
Päivä:
10.1.2019
Tila:
Sali 505, 5. krs
Aika:
17.0020.00
OHJELMA–AIKATAULU
Klo 17:00 Suomen Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi: Tervetuloa
Klo 17:15 tutkijatohtori Jouni Tilli (Helsingin yliopisto): Hyvää ja kaunista – johdanto retoriikkaan
Puhetaito eli retoriikka oli antiikin aikana arvostettu hyve. Kaunopuheisuuden oppeja tarvitaan viestinnässä, suostuttelussa ja kirjallisuudessa. Politiikassa puheella muutetaan maailmaa. Päivänsankaria juhlistetaan puheilla. Puheella pidetään ihmissuhteita yllä, ollaan sosiaalisen ryhmän jäseniä, harjoitetaan uskontoja sekä opitaan tärkeitä elämäntaitoja. Jouni Tilli on retoriikan tutkija Helsingin yliopistolla.
Klo 17:35 vokologi Bianca HösliPuheharjoituksia: teatteripuhetta 
Puhumaan oppii kuuntelemalla. Puhumisen lajeja on lukematon määrä. Lemmikeille ja vauvoille leperrellään. Armeijassa puhutaan jämäkästi. Sairaille puhutaan rauhoittavasti. Teatteripuheen pitää olla selkeästi artikuloitua ja kantautua takariville asti. Bianca Hösli työskentelee muun muassa puheäänen kouluttajana ja laulupedagogina.
Klo 18:10 puhevammaisten tulkki Jaana Mäkinen (Tays): Puhevammaisten tulkkaus – miten sanoisit, jos et voisi puhua?
Mitä puhevammaisten tulkki tekee? Mitä taitoja tulkin tehtävä vaati? Miten voi tulkata jotakuta, jonka kanssa ei edes ole yhteistä kieltä?
Klo 18:30 väitöskirjatutkija Minna Hjort (Helsingin yliopisto): Kirottua! Karkeaa kaunokirjallista puhetta: kirosanat kääntäjän käsissä 
Kuka tahansa osaa kirota, mutta kirosanojen kääntäminen – kuten kielten kääntäminen yleensäkin – vaatii erityistä osaamista. Mitä kaikkea kielen ”aluskasvillisuuden” kääntäjän on oikeastaan tiedettävä? Minna Hjort on käännöstieteen väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla.
Klo 19:05 professori Mikko Kurimo (Aalto-yliopisto): Puheentunnistus – miten kone tunnistaa puhetta? 
Automaattisessa puheentunnistuksessa koneita kehitetään tunnistamaan ihmiskieliä. Miten se tapahtuu ja mitä se vaatii? Mitä kieliä koneet voivat tunnistaa? Mikko Kurimo on puheen- ja kielenkäsittelyn professori Aalto-yliopistolla
Klo 19:30 vuorovaikutuskouluttaja Anna-Mari Laulumaa: Puheharjoituksia & improvisoituja puhetilanteita: yötä myöten teoriaa hauskasti käytäntöön
Kukaan ei lähde salista ulos nauramatta! Anna-Mari Laulumaa nivoo yhteen, mitä koko sessiossa on puhuttu ja laittaa itsensä likoon niin, että ilo puhumisesta puskee pintaan.
Illan emäntänä toimii Minna Malja.
Tutustu muuhun Tieteiden yön ohjelmaan tästä LINKISTÄ.