Tapahtumat

Huoli herkistää, pelko myy – Kamppailu julkisuuden terveyspuheesta

28.10.2017 | 8:54
KONGRESSI ON TÄYNNÄ! 
Varapaikoille ei oteta ihmisiä, mutta Tiedekulma on avoin tila, joten voit tulla paikalle, kunhan varaudut siihen, että istumapaikat ja kahvitarjoilu on varattu ennakkoilmoittautuneille. Livestriimausta järjestellään, ilmoitamme siitä myöhemmin.
Aika: keskiviikko 29.11.2017

Paikka: Helsingin yliopiston Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Järjestäjät: Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Suomen tiedetoimittajain liitto

Ilmoittautuminen: 22.11. mennessä: Ilmoittautumislinkki

OHJELMA

klo 9.30 Aamukahvi

klo 10–11 Mielipide

Kuka vaikuttaa, ketä kuullaan? Keitä ovat aikamme mielipidejohtajat?

 • Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore, Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto elämäntyöstä 2017
 • Toiminnanjohtaja Anni Suvisuo, Tubecon ry

klo 11–12 Tarinat

”Minkä nosebo aiheuttaa, sen plasebo parantaa?” Kertomukset ja yksilön kokemukset viestivät ja vaikuttavat.

 • Dosentti, neurologi Kati Juva
 • Tiedetoimittaja, kirjailija Tiina Raevaara

klo 12–13 Lounastauko (omakustanteinen)

klo 13–14 Raha

Follow the money, on hyvä ohje sidonnaisuuksien paljastamiseksi.  Rahatta ja resursseitta ei kuitenkaan mitään tehdä. Onko olemassa ”hyvää rahaa” ja ”pahaa rahaa” ja ohjaavatko salaliitot maailmaa?

 • Strategiajohtaja Satu Lipponen, Syöpäjärjestöt
 • Terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski, Lääkäriliitto

klo 14–15 Eetos

Miten eettiset ohjeet ja käytänteet kohtaavat todellisuuden?

 • Toimittaja Heljä Salonen, Terveystoimittajat ry, puheenjohtaja, Vuoden tiedetoimittaja 2017
 • FT Henrik Rydenfelt, Viestinnän eettinen neuvottelukunta, varapuheenjohtaja

Tilaisuuden moderoivat

 • Pääsihteeri Reetta Kettunen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
 • Puheenjohtaja Mikko Myllykoski, Tiedetoimittajain liitto
 • Pääsihteeri Ulla Järvi, Tiedetoimittajain liitto
 • Päätoimittaja Tuukka Tammi, Yhteiskuntapolitiikka

Lisätietoja:

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen, p. 040 733 59 35 ja Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi, p. 040 7378614

Tiedetoimittajain liiton jäsenille tiedoksi: Tämä on liiton koulutusohjelmaa, jonne liitto korvaa matkakulut julkisten kulkuvälineiden taksojen mukaisesti. Kansallisen kongressin jälkeen siirrytään omatoimisesti Tiedekeskus Heurekaan, jossa Heurekan ohjelmaa klo 16–18.  Elämysjohtaja Mikko Myllykoski esittelee uudistunutta Heurekaa ja tutustumme näyttelyihin. PRESSIKORTTI MUKAAN! Liiton vaalikokous alkaa klo 18.00. Tarkempia tietoja kokouksesta ja ilmoittautumisohjeet on lähetetty erillisessä vuosikokousilmoituksessa sähköpostitse.

Syksy on täynnä tapahtumia!

06.09.2017 | 3:04

Liitto aloittaa syyskauden tekemällä pienimuotoisen ja epävirallisen ”Maakunta-turneen”.

Tiedeviestintä on aiheena Tieteen päivät ja Tutkijoiden yö -tapahtumassa Joensuussa 29.9. ja Kuopiossa 30.9. Liitosta mediasessioissa ovat mukana hallituksen jäsen, kirjailija Tiina Raevaara keskustelijana ja pääsihteeri Ulla Järvi keskusteluiden vetäjänä.
Joensuu: https://www.uef.fi/web/tiedetapahtuma/joensuu
Kuopio: https://www.uef.fi/web/tiedetapahtuma/kuopio

Turun kirjamessuilla liitto järjestää perinteisen jäsentapaamisen heti iltapäivä-seminaarin jälkeen 6. lokakuuta klo 17–18. Seminaarissa klo 16–17 puhutaan tietokirjoista ja bloggaamisesta ja yhteistyökumppanimme on Suomen tietokirjailijoiden liitto. Kirjamessujen ohjelma julkistetaan 4.9., jonka jälkeen mekin avaamme ilmoittautumisen. Liitto kustantaa jäsentapaamisen matkakulut Turun ulkopuolelta tuleville julkisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti.
Viime vuonna meitä oli siellä kuutisenkymmentä eli tämä turkulainen iltapäivä on aina vaan yksi liiton suosituimpia tapahtumia!

Syksyn apuraha-haku alkaa 16. lokakuuta. Siitäkin ilmoitamme erikseen.

4. Kansallinen tiedeviestinnän kongressi ja liiton syyskokous – puheenjohtajavaaleineen – järjestetään keskiviikkona 29.11. Otsikko on tänä vuonna: ”Huoli herkistää, pelko myy – Kamppailu median terveyspuheesta”. Käsittelyssä ovat monet huolenaiheemme tuulivoimaloista, rokotuksista, ilmastonmuutoksesta aina ympäristöherkkyyksiin, kemikaaleihin ja muihin pelottaviin ”luonnonvoimiin”. Keskustelemme median ja viestinnän roolista näiden huolien herättäjänä ja pelkojen ”markkinamiehenä”, mutta myös valistajana ja huuhaan suitsijana.
Kongressin (päivällä) ja vuosikokouksen (illalla) paikat pääkaupunkiseudulla julkistetaan myöhemmin. Myös tänne matkakulut korvataan pääkaupunkisedun ulkopuolelta tuleville jäsenille.

18. tammikuuta 2018 Tiedetoimittajain liitto järjestää Tieteiden talolla Helsingissä Tieteiden yössä Tieteelliset tanssi-iltamat. Luvassa on paritanssin opetustuokioita ja välissä tieteellisiä luentoja tanssikulttuurista ja tanssin fysiologisista vaikutuksista.

Huuhkajat toimii:::::::::::::::::::::::Huuhkajat toimii:::::::::::::::::::::::::Huuhkajat toimii:::::::::::::::::::::::

Suomen esihistorian näyttely Kansallismuseossa
Huuhkajien iltapäivätilaisuus
torstaina 19.10.2017 kello 15.00

Kansallismuseossa 1.4. avattu näyttely kertoo Suomen esihistoriasta. Näyttely on laajin ja kattavin esitys suomalaisten alkuperästä ja elämästä kivikaudelta rautakauden lopulle. Suomen merkittävimmät arkeologiset löydöt yhdistettynä digitaalisiin mediatoteutuksiin, äänimaisemaan ja kosketeltaviin esineisiin rakentavat siltoja ajasta toiseen.

Tiedetoimittajille tarjotaan mahdollisuus tutustua näyttelyyn oppaan johdolla ja mukaan mahtuu enimmillään 30 osallistujaa, jotka valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Kierros aloitetaan kahvitarjoilulla museon kahvilassa 15.00.

Ilmoittaudu viimeistään 11.10 .2017 mennessä (LINKKI avautuu 15.9.)

Tiedetoimittajat uhmasivat kesää Harakan saarella

02.06.2017 | 11:48

Sini Autio

 

Tiedetoimittajat selvisivät kesäretkellä 1.6.2017 läpi tuulen, sateen ja jopa raekuuron Harakan saaren kierroksella Helsingin edustalla.

Tunnelmiakuvia retkipäivästä Sini Autiolta.

 


Toimittajat valmistautuivat retken koettelemuksiin iltapäiväkahvilla Cafe Ursulassa Ullanlinnan rannassa. Yhteysveneen koko oli kasvanut sitten viime vuoden, joten kaikki ilmoittautuneet pääsivät kerralla mukaan.
Saarella retkeläiset vastaanotti herkkä saaristoluonto, ja tuomen tuoksu oli mitä mahtavin.

Akvaariotalossa tutustuttiin Itämeressä elävien kalojen elämän kiertoon, pohjahiekan eliöihin ja näiden vaikutuksiin toisiinsa.

Lopuksi opittiin, että laiturilla todellakin pitää olla viitta ylhäällä, jotta yhteysvene tulee hakemaan.

Kevätkokous Lahdessa 26.4.2017

10.04.2017 | 3:33

 

Suomen tiedetoimittajain liiton sääntömääräinen

 

Vuosikokous

 

Aika: keskiviikko 26.4.2017 klo 17.00.

 

Paikka: Radio- ja tv-museo Mastola, Radiomäenkatu 37, Lahti

 

ESITYSLISTA

 

 • Kokouksen avaus
 • Kokouksen järjestäytyminen
 • Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
 • Ilmoitusasiat
 • Vuoden 2016 toimintakertomuksen hyväksyminen
 • Vuoden 2016 tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
 • Vastuuvapauden myöntäminen hallitukselle ja tilivelvollisille
 • Kokouksen päättäminen

 

Kuljetusten ja tarjoiluiden vuoksi ilmoittauduthan viimeistään pe 21.4. klo 15 mennessä: https://www.ilmarix.fi/tietoverkko/isoilmari2.nsf/ilmoittautuminens?openform&s=n&id=8D48070225AA40DEC22580FE0045C1EF

Maailmalle mukaan – Hae nyt tiedetoimittajakongresseihin

08.03.2017 | 10:41

Liiton jäsen, nyt sinulla on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä mukaan osaksi kansainvälistä tiedetoimittajayhteisöä!

Liitto on avannut Extranettiin kaksi matkahakua. Toinen vie Kööpenhaminaan Euroopan tiedetoimittajain kongressiin kesäkuun viimeisellä viikolla, toinen San Franciscoon tiedetoimittajain maailmankongressiin lokakuun viimeisellä viikolla.

Samalla nämä matkat ovat liiton tämänvuotiset jäsenmatkat.
HUOM! Voit hakea molemmille matkoille, mutta ilmoita hakulomakkeessa, kumpi on sinulle ensisijainen kohde.

TÄYTÄ HAKEMUS HUOLELLISESTI! Älä vain kopioi ohjelmaa, vaan pohdi ja kerro hallitukselle, miten tapahtuma hyödyttää juuri sinua ja edistää toimintaasi tiedeviestinnän parissa.

Hallitus valitsee apurahan saajat kokouksessaan 11.4. Hakijoille ilmoitetaan välittömästi hallituksen päätöksen jälkeen. 

Rohkaistu hakemaan, suunnittelemaan ja haaveilemaan!

European Conference for Science Journalists 26.–30.6.2017 Kööpenhaminassa

EUSJA:n ja Tanskan tiedetoimittajain liiton järjestämä European Conference for Science Journalists järjestetään kesäkuun viimeisellä viikolla Kööpenhaminassa. Ohjelma on tarkoitettu laajasti ottaen kaikille tiedeviestijöille. Ilmastodebatti on yksi pääteemoista, lisäksi pohditaan tiedeviestinnän uusia ansaintamahdollisuuksia mm. sosiaalisessa mediassa sekä tutkivan tiedejournalismin menetelmiä sekä vastuullista tiedeviestintää. Kongressimaksu on 500 euroa (ennen 25.4.) ja lento+hotellipaketin saa keskimäärin 800 eurolla. 

LINKKI: http://www.ecsj2017.com

Apurahojen määrä: Noin 10

Apurahan suuruus: 1300 euroa

Hakuaika: 7.3–4.4.2017.

Valintakriteeri: perusteltu hakemus

HUOM!  ECSJ2017 on omatoimimatkan kaltainen eikä sinne siis järjestetä varsinaista ryhmämatkaa. Kongressin aikana tullaan kuitenkin järjestämään yhteinen illallinen liiton jäsenille, ja jo ennen matkaan kaikki halukkaat voivat liittyä yhteiselle sähköpostilistalle vaihtamaan matkasuunnitelmia ja tarjoamaan omia matkavinkkejä toisillekin.    

Opintomatka Kaliforniaan ja San Franciscoon Tiedetoimittajain maailmankongressiin 21.–30.10.2017 

Sisältäen 3 yön retken Kalifornian maisemiin ja World Conference for Science Journalists -tapahtumaan 26.–30.10.2017 San Franciscossa
Konferenssin LINKKI: http://wcsj2017.org

HUOM! San Franciscoon lähdetään yhtenäisenä joukkona, ja ennen kongressia vietämme kolme yötä Kalifornian mielenkiintoisessa luonnossa. Vastuullinen matkanjärjestäjä on Suomen matkatoimisto. Matkanjohtajana toimii pääsihteeri Ulla Järvi.

Koska tiedämme ihmisten toivovan kongressihotelliltaan hyvin erilaisia asioita, päätti hallitus, että tämän opintomatkan omavastuuosuus koostuu maailmankongressin aikaisesta majoituksesta. Näin matkalle hyväksytyt voivat ”säädellä” omavastuuosuuttaan majoittumalla halvalla tai kalliimmin, yksin tai yhdessä matkatoverin kanssa. Valitettasti tähän mennessä kongressin sivuille ei ole saatu mahdollisia kongressihotelleja ja hintatarjouksia, mutta toivon mukaan ne ilmestyvät sopivasti sitten, kun hallitus on valinnut matkalle lähtijät 11.4. kokouksessaan.
Myöskään maailmankongressin osallistusmaksua ei ole vielä ilmoitettu. Hallitus ratkaisikin siten, että noin 500 euroon asti osallistumismaksu sisältyy osallistujan omavastuuseen, mutta mikäli se ylittyy tuntuvasti, liitto korvaa ylimenevän osan. Korvauksesta tehdään vielä erillinen päätös, kun osallistumismaksun suuruus selviää.
Näin menetellen San Franciscon opintomatkan omavastuuosuus on (keskitason majoituksella ja osallistumismaksulla) noin 1/3 matkan kokonaiskustannuksista, mikä on linjassa liiton aiempien opintomatkojen kanssa.

Mitä kuuluu opintomatkaan?

Opintomatkaan sisältyvät lennot Hki–San Francisco–Hki sekä ennen konferenssia tehtävä retki: 1 yön majoitus Santa Rosassa Sonoma Countyn viininviljelysalueella ja vierailu viinitilalla sekä 2 yön majoitus Yosemiten kansallispuiston alueella että bussikuljetukset liiton opintoretken aikana 21.–24.10.

Yosemiten kansallispuistosta palataan San Franciscoon tiistaina 24.10. punapuumetsikön ja Golden Gaten kautta. Hintaan sisältyy myös ryhmän lentokenttäkuljetus 30.10. Alustava matkaohjelma on tullut sinulle jäsenkirjeen mukana liitetiedostona.

Hallitus on päättänyt omavastuusta:  Liiton matkaan sisältyy em. noin 2 200 euron arvoinen opintomatka. Jäsenten omavastuuosuus kertyy vapaavalintaisesta ja omatoimisesta hotellimajoituksesta 24.–30.10. kongressin ajan San Franciscossa sekä WCSJ-kongressin osallistumismaksusta. Mikäli osallistumismaksu ylittää tuntuvasti liiton asettaman 500 euron rajan, liitto korvaa ylityksen.

Matkalle valitaan: 14 liiton jäsentä

Omavastuu: Omatoimimajoitus 24.-30.10. sekä kongressin osallistumismaksu (noin) 500 euroon asti.

Hakuaika: 7.3–4.4.2017.

Valintakriteeri: perusteltu hakemus   

Vastuullinen matkanjärjestäjä: Suomen matkatoimisto.