Tapahtumat

Sanan valta – Informaation valta 18. huhtikuuta Helsingissä

08.03.2018 | 3:22

Kuva: Shutterstock

SANAN VALTA -koulutuksen työpajat ovat TÄYNNÄ! Aamupäivän luento-osuuteen mahtuu kyllä. Kysy varapaikkoja: toimisto@tiedetoimittajat.fi.

Tänä vuonna pureudutaan informaation hyödyntämiseen, suurien tietomäärien käsittelyyn, yksinkertaisen infografiikan tekemiseen sekä Wikipedia-sisällön tuottamiseen. Aivan uudenlaisena työpajana on aivotutkija Katri Saarikiven vetämä Thinkathon – ajattelun maratooni.

Tiedetoimittajain liiton jäsenkyselyn (2017) mukaan peräti 92 prosenttia vastaajista piti tiedeviestinnän uusien menetelmien hallintaa erittäin tai melko tärkeänä asiana koulutuksia järjestettäessä. 83 prosenttia vastaajista katsoi ammatillisten taitojen kehittämisen olevan koulutuksissa erittäin tai melko tärkeää. Koulutustoiveisiin pyritään vastaamaan Sanan valta -päivässä, joihin on muuten osallistunut noin joka yhdeksäs liiton jäsen.

Aika ja paikka: 18.4. klo 10–17 Tieteiden talolla, Helsingissä (Kirkkokatu 6)

Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto, Journalistiliitto ja Terveystoimittajat ry.

OHJELMA:

9.30 Ilmoittautuminen alkaa

10.00 Päivän avaus

10.10–11 Tiedetoimittaja Niko Kettunen kertoo omista tiedonhankintamenetelmistään ja vinkkaa, miten välttyä kavalilta  lähteiltä

11–11.45 Debatissa aivotutkija Katri Saarikivi ja toimittaja Jarno Liski väittelevät ihmisen aivoista, ihmisyydestä, tiedonhankinnasta ja tiedon hyödyntämisestä

11.45–13 LOUNASTAUKO

13–14.30 Työpajat, Osa I

14.30–15 Tiedetoimittajain liitto tarjoaa päiväkahvit

15–16.15 Työpajat, Osa II (samat ryhmät jatkavat kaikissa pajoissa)

16.15.–17 Päivän yhteinen päätös ajattelun maratoonin kalkkiviivoille

TYÖPAJAT: (Merkitse lomakkeelle suosituimmuusjärjestys: esim. 3,2,1,4…)

1) KUN TIETO ON TYÖN TAKANA: NÄIN KAIVAT TIETOA JA JALOSTAT SEN KOUKUTTAVAKSI JUTUKSI
Jarno Liski, vapaa toimittaja. @jliski

2) THINKATON ELI AJATTELUN MARATON – MITEN RAKENNETAAN LUOTETTAVAA TIETOA VIESTINNÄSTÄ
Katri Saarikivi, tutkija, Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö. @katrisaarikivi

3) MAINETTAAN PAREMPI WIKIPEDIA: OPIT YHTEISEN TIEDON TUOTTAMISEEN
Iina Ala-Kurikka ja Kira Keini, Kaskas Media. @iinalaku ja @kirakeini

4) OPI TEKEMÄÄN INFOGRAFIIKKAA ITSE
Mari Kiviniemi, tiedottaja. @amkivi

ILMOITTAUTUMINEN tästä linkistä to 12.4. mennessä!

Lisätietoja työpajojen sisällöstä ja valmistautumisesta:

1) Kun tieto on työn takana: Näin kaivat tietoa ja jalostat sen koukuttavaksi jutuksi
1. osa: Julkisuuslain mukaisten tietopyyntöjen tekeminen. Käytännön esimerkkejä. Julkiset tietokannat tehokäyttöön: Tilastokeskus, SotkaNet, Fineli sekä mahdollisesti muita. 2. osa: Datan käsittely käytännössä. Kädet saveen -workshop Google Sheets -taulukkolaskentaohjemalla. Osallistujat tarvitsevat oman tietokoneen sekä Google-tunnukset (eli käytännössä Gmail-osoitteen, joka on ilmainen, mutta rekisteröitävä ennen workshoppia, jos ei ennestään ole). Jarno Liski on tutkivaan journalismiiin ja datajournalismiin erikoistunut vapaa toimittaja.
2) Thinkathon eli ajattelun maraton – Miten rakennetaan luotettavaa tietoa viestinnästä
Tähän työpajaan tullaan avoimin mielin ajattelemaan ja kehittämään! Katri Saarikivi on aivotutkija ja tietokirjailija, joka on kehittänyt Thinkthon-työpajamenetelmää Hackathon-menetelmän pohjalta, mutta ilman kilpailua, yhteiseksi hyväksi.
 3) Mainettaan parempi Wikipedia: Opit yhteisen tiedon tuottamiseen
Wikipedialla on huono maine, ja meidät on opetettu välttämään sen käyttöä. Todellisuudessa Wikipedia on mainettaan parempi, ja sen avulla tietoa voi levittää tehokkaasti ja helposti ympäri maailmaa. Työpajassa käsitellään Wikipedian luotettavuutta tiedonlähteenä ja vaikuttavuutta tiedeviestinnän välineenä. Opettelemme Wikipedian perusperiaatteet, hyvän Wikipedia-artikkelin rakenteen sekä syöttämään ja muokkaamaan palvelun artikkeleita. Iina Ala-Kurikka toimii tiedeviestintään ja yhteiskunnalliseen tietoon erikoistuneessa viestintäyrityksessä Kaskas Mediassa viestintäasiantuntijana. Hän on aiemmin työskennellyt aivotutkimuksen parissa. Kira Keini on Kaskas Median viestintäasiantuntija. Kaskas Medialla hän työskentelee monipuolisesti viestinnän strategisen suunnittelun, viestintäsisältöjen konseptoinnin ja tuotannon sekä digitaalisen viestinnän parissa. HUOM! Osallistujat tarvitsevat mukaan oman tietokoneen. Kuoluttajat suosittelevat osallistujia lisäksi kirjoittamaan etukäteen lyhyen artikkelin, jonka he voivat syöttää Wikipediaan työpajan aikana.

4) Opi tekemään infografiikkaa itse
Tänä päivänä on vaikea saada viestiä läpi ilman visuaalisuutta. Visualisoitu tieto auttaa myös ymmärtämään vaikeita asioita. Tiedottajana työskentelevä Mari Kiviniemi opettaa tässä työpajassa tekemään itse yksinkertaista infografiikkaa. Voit hyödyntää infograafeja vaikkapa blogissa, verkkosivuilla tai esityksissä. Välineenä on Piktochart-ohjelma, josta on pätevä ilmaisversio. Tarvitset mukaan oman tietokoneen, jossa internetyhteys. Tilassa on vierailijaverkko, mutta varmuuden vuoksi sinulla on hyvä olla puhelinjaon mahdollisuus.

Valehteleeko kuva – Varaudu valeuutiseen

08.02.2018 | 12:11

Sotahirvillä ratsastetaan valeuutisissa, ja lehtikuvina näemme yhä useammin lukijoiden ottamia kuvia ja videoita. Kuvajournalismi on uusien haasteiden edessä. Tervetuloa journalismin ja viestinnän alalla toimiville suunnattuun, puolen päivän mittaiseen Varaudu valeuutiseen -koulutustilaisuuteen! Katseen kohteena on nyt kuva kaikissa muodoissaan.

 

Aika: 9.3. 2018 klo 9.15–12.30

Paikka:Tieteiden talo, Sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

 

Järjestäjät:

Kaupunkitoimittajat, Suomen Tiedetoimittajien liitto ja Ympäristötoimittajat sekä Mediapooli.

 

HUOM! Seminaarissa tarjotaan aamukahvit ja lounas. Tarjoiluiden vuoksi ilmoittaudu ohjeiden mukaan ja kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mihin yhdistykseen kuulut. Ilmoittaudu viimeistään torstaina 1.3.2018 TÄSTÄ LINKISTÄ.

 

OHJELMA

 

9.15–9.45 Aamukahvi

 

9.45–10.00 Tilaisuuden avaus

– Järjestäjät esittäytyvät: Tiina Harpf Kaupunkitoimittajista, Pekka Virtanen Ympäristötoimittajista, Tero Koskinen Mediapoolista ja Tiedetoimittajain Ulla Järvi, joka myös juontaa tilaisuuden.
10.00–12.00 Alustukset

 

Uutispäällikkö Juha Vainio:

Miten median tulisi reagoida valeuutiseen tai -kuvaan?

 

Valemedioille ja valeuutisten tekijöille lähes kaikki julkisuus on hyvästä. Milloin ja miten niiden levittämää valesisältöä kannattaa lähteä oikomaan, jotta ei tule antaneeksi tarpeetonta näkyvyyttä valeuutiskoneistolle? Miten yksittäisen toimittajan tai toimijan tulisi reagoida, kun valeuutisen kohteena on henkilö itse?

 

Yliopistotutkija Asko Lehmuskallio:

Miksi valokuvaan voi luottaa?

 

Alustuksessa esitellään historiallisia ja digiajan esimerkkejä valokuvallisen jäljen ja representaation välisestä jännitteestä.

 

Tutkija, YTT Jenni Mäenpää:

Totuuden jälkeisen ajan haasteita ammattimaiselle kuvajournalismille

 

Millaisia asioita kuvajournalismin todenmukaisuudesta on alalla käsitelty tähän asti ja mitä uutta tämä ns. totuuden jälkeinen aika valeuutisineen on kenties tuonut ammattilaisten pohdittavaksi. Miten kuvajournalismin ammattilaiset ovat ratkoneet kuvien aitouden varmistamiseen liittyviä kysymyksiä.

 

Kuvatoimittaja Jukka Kukkonen:

Valokuvien katoavat kontekstit

Miten mennyt tunnistetaan historiakuvissa? Aiheeseen pureudutaan esimerkkien kautta, analysoiden muun muassa Suomen 100-vuotisjuhlaraha-kohua.

 

Kysymyksiä, kokemuksia, keskustelua

 

12.00 Salaattilounas

 

 

Tekstinhuoltoilta Tampereella

24.01.2018 | 10:35

Suomen tiedetoimittajain liiton pirkanmaalaisille jäsenille tarkoitetussa tekstinhuoltoillassa FT Auli Kulkki-Nieminen opastaa keskustelevalla otteella selkeämpään kirjalliseen ilmaisuun ja kertoo kielenhuollon suositusten muutoksista.

 

TEKSTINHUOLTOILTA

keskiviikkona 7. helmikuuta 2018

Museokeskus VAPRIIKKI, kokoustila 2 (Alaverstaanraitti 5, Tampere)

 

Klo 16.30 alkaen kahvit ja Vapriikin ajankohtaisten hankkeiden esittely

klo 17–20 Kielen- ja tekstinhuoltoa tieteestä kirjoittaville

 

Kouluttajana on FT Auli Kulkki-Nieminen, joka on journalistiikan kielen- ja tekstinhuollon yliopisto-opettaja Tampereen yliopistossa.

Tekstinhuoltoilta on tarkoitettu kaikille tieteestä kirjoittaville ja juttuja editoiville. Keskustelemme tekstien selkeyttämisestä ja kielenhuollon suositusten muutoksista. Toivomme osallistujilta myös esimerkkejä omista tai kollegoiden jutuista.

 

HUOM! Liitto pyrkii järjestämään kielenhuoltoiltoja myös muissa aluetapahtumissa eri puolilla maata. Mikäli haluat tulla Tampereen koulutukseen  kauempaa, ota yhteyttä pääsihteeriin: ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi. Liitto korvaa jäsenilleen koulutuksista aiheutuvat matkakulut julkisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti.

 

ILMOITTAUTUMINEN

perjantaihin 2.2. mennessä (tarjoilu, kerro mahdolliset allgeriat!) jarmo.salmela@gmail.com

Vapriikin pihaan voi infosta noutaa lupalapun, jos siinä olevat muutamat maksuttomat asiakaspysäköintipaikat ovat vapaana. Asiakaspaikkojen ollessa varattuina, alueelta löytyy useita pysäköintitaloja.

Junayhteys Helsingistä esim 14:24 – 15:56 ja paluu 20:07 – 21:54.

Vapriikin ajankohtaiset näyttelyt: http://vapriikki.fi/nayttelyt/

Valon päivän juhla 2.2.2018

19.01.2018 | 3:59

California Designing Freedom -näyttelyyn pääset tutustumaan Tiedetoimittajain opastetulla kierroksella ennen Valon juhlaa.

 

Tervetuloa Suomen tiedetoimittajain liiton Valon päivän juhlaan perjantaina 2. helmikuuta 2018

Designmuseossa klo 18.00–21 (osoite: Korkeavuorenkatu 23, Hki)

Illan aikataulu

16.30 Opastetut kierrokset Designmuseon näyttelyihin pienemmissä ryhmissä

18.00 Palkintojenjako: Vuoden tiedetoimittaja 2018 ja Vuoden 2018 tiedeviestintäpalkinnot

19.00 Malja palkituille!

Buffet viineineen ja kahveineen vapaan seurustelun siivittämänä

21.00 Kotimatkaa kohti

LIITON JÄSENET, LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

ILMOITTAUDU EHDOTTOMASTI TÄSTÄ LINKISTÄ!

Iltamat pääkaupungissa – tule mukaan pitkin iltaa!

15.01.2018 | 9:20

Iltamat pääkaupungissa! Hyppää mukaan opettelemaan uusia ja perinteisiä lavatansseja tanssinopettaja Hanna Tuomisen ja Jarkko Markkasen johdolla. Tule yksin tai porukalla – missä vaiheessa iltaa tahansa! Hengähdystauoilla Tieteellisissä tanssi-iltamissa kurkistetaan lavan taakse ja tanssijoiden pään sisään. Suomalaistutkijat kertovat mm. suomalaisesta tanssimusiikista ja tanssilavaperinteestä sekä siitä, miltä paritanssi tuntuu ja mitä tanssin liike tekee tanssijan aivoille.

 

Suomen tiedetoimittajain liitto kutsuu kaikki mukaan

 Tieteellisiin tanssi-iltamiin 

 torstaina 18.1.2018 klo 18–21.15 Tieteiden talolla (sali 505), Kirkkokatu 6, Helsinki.

 

OHJELMA

Klo 18-18.15 ”Koskaan et muuttua saa” – Tanssilavakulttuurista luennoi Helsingin yliopiston dosentti Helena Saarikoski

Klo 18.15–19 Hanna Tuomisen tanssikoulun opetustuokio: Tango

Klo 19–19.15 ”Liekeissä” – Tanssin vaikutuksesta aivoihimme luennoi Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen väitöskirjatutkija Hanna Poikonen

Klo 19.15–20 Hanna Tuomisen tanssikoulun opetustuokio: Fusku

Klo  ”Tule lähelleni, kun me tanssitaan” – Kosketuskulttuurista ja kehollisuudesta paritanssissa luennoi dosentti Taina Kinnunen Itä-Suomen yliopistosta

Klo 20.15–21 Hanna Tuomisen tanssikoulun opetustuokio: Swedish fox

Klo 21–21.15 ”Mä olen mies, joka koskaan ei tanssi” – Mitä tanssimusiikki kertoo meistä? Aiheesta luennoi akatemiatutkija, dosentti Antti-Ville Kärjä Musiikkiarkistosta

 

Lue lisää tanssin vaikutuksista aivoihin tutkija Hanna Poikosen haastattelusta Tiedetoimittaja-lehdestä 4/2018 ja katso Hanna Poikosen Barcelonassa toimittama videojuttu tanssin neurotieteestä!

 

Tutkimuksissa on havaittu tanssijoiden välisen yhteistyön aikana tapahtuva matalataajuisten aivoaaltojen synkronisoituminen. Ihmiset liikkuvat kuin yhdestä puusta.

Tutkimuksissa on havaittu tanssijoiden välisen yhteistyön aikana tapahtuva matalataajuisten aivoaaltojen synkronisoituminen. Ihmiset liikkuvat kuin yhdestä puusta.
Kuva: Aleix Gordo Hostau