Tapahtumat

Apurahat jakoon ennen kesälomia

28.05.2018 | 12:48

Liiton toimisto Hub Salossa eli pääsihteeri Ulla Järvi on kesälomalla 4.–21.6. sekä 16.–31.7.2018. Ulla lukee sähköpostinsa noin kerran viikossa loman aikana ja ilmoittaa automaattiviestein, miten kiireellisissä asioissa saa yhteyden. Kevään apurahat päätetään hallituksen kokouksessa ma 28.5. ja samalla viikolla kaikki hakijat saavat ilmoituksen hallituksen ratkaisuista. Apurahat tulevat maksuun 6.6. mennessä.

Tiedetoimittaja 3/2018 -lehden deadline on elokuun viimeinen viikko

Erityisen vilkkaan talven ja kevään jälkeen viestintä hiljenee, ja someviestintäkin siirtyy kesävaihteelle. ESOF-tapahtumasta ja Euroopan tiedetoimittajain liiton EUSJA:n kongressista 8.7. on tulossa toki päivityksiä liiton FB-sivuille. Syksy käynnistyy Norjan opintomatkalla elokuun alussa. Mikäli haluat tarjota juttuja Tiedetoimittaja-lehteen esimerkiksi kesän opinto- ja stipendimatkoiltasi, laita viesti pääsihteerille. Tuo ylläoleva viehko kuva on muuten Jaana Ahlbladin kädenjälkeä!

Tiedeviestinnän tuulet ja turbulenssit – tule verkostoitumaan

22.04.2018 | 12:52

Verkostoituminen ja ihmisten kohtaaminen on Tiedetoimittajain liiton toiminnassa tärkeää. Kuva Valon päivän juhlasta Design-museossa helmikuulta 2018. (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

 

Mediassa omia tutkimustuloksia pitäisi vähän hehkuttaa, jotta joku edes huomaisi. Vastuullinen tiedeviestintä taas pitäytyy viileissä faktoissa. Suomen Tiedetoimittajain liiton seminaarissa Oulussa puhutaan tiedeviestinnästä, tiedejournalismista ja tiedetoimittajain liiton tulevaisuudesta.

 

Aika: ke 2.5.2018 klo 16.15  (kahvitarjoilu klo 15.45)

Paikka: Oulun yliopisto, HU205

 

16.15-16.45 Mikä puhuttaa tiedetoimittajia? – Tiedetoimittajain liiton jäsenkyselyn kertomaa

Päätoimittaja, Tiedetoimittajain liiton puheenjohtaja Tuukka Tammi

 

16.45-17.15 Hypeä vai himmailua? – Miten tiedejournalismi eroaa tiedeviestinnästä

Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi

 

17.15-17.45 Tiedeviestintä nyt ja kohta: hauskemmin, tunteellisemmin, vaikuttavammin?

Kirjailija, tiedetoimittaja Tiina Raevaara

 

17.45-18.00 Keskustelua Suomen tiedetoimittajain liiton toiminnasta ja tulevaisuudesta

 

Kahvitarjoilu klo 15.45 alkaen. Tervetuloa!

 

Ilmoittautuminen 30.4.18 klo 12 mennessä: LINKKI

Sanan valta – Informaation valta 18. huhtikuuta Helsingissä

08.03.2018 | 3:22

Kuva: Shutterstock

SANAN VALTA -koulutuksen työpajat ovat TÄYNNÄ! Aamupäivän luento-osuuteen mahtuu kyllä. Kysy varapaikkoja: toimisto@tiedetoimittajat.fi.

Tänä vuonna pureudutaan informaation hyödyntämiseen, suurien tietomäärien käsittelyyn, yksinkertaisen infografiikan tekemiseen sekä Wikipedia-sisällön tuottamiseen. Aivan uudenlaisena työpajana on aivotutkija Katri Saarikiven vetämä Thinkathon – ajattelun maratooni.

Tiedetoimittajain liiton jäsenkyselyn (2017) mukaan peräti 92 prosenttia vastaajista piti tiedeviestinnän uusien menetelmien hallintaa erittäin tai melko tärkeänä asiana koulutuksia järjestettäessä. 83 prosenttia vastaajista katsoi ammatillisten taitojen kehittämisen olevan koulutuksissa erittäin tai melko tärkeää. Koulutustoiveisiin pyritään vastaamaan Sanan valta -päivässä, joihin on muuten osallistunut noin joka yhdeksäs liiton jäsen.

Aika ja paikka: 18.4. klo 10–17 Tieteiden talolla, Helsingissä (Kirkkokatu 6)

Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto, Journalistiliitto ja Terveystoimittajat ry.

OHJELMA:

9.30 Ilmoittautuminen alkaa

10.00 Päivän avaus

10.10–11 Tiedetoimittaja Niko Kettunen kertoo omista tiedonhankintamenetelmistään ja vinkkaa, miten välttyä kavalilta  lähteiltä

11–11.45 Debatissa aivotutkija Katri Saarikivi ja toimittaja Jarno Liski väittelevät ihmisen aivoista, ihmisyydestä, tiedonhankinnasta ja tiedon hyödyntämisestä

11.45–13 LOUNASTAUKO

13–14.30 Työpajat, Osa I

14.30–15 Tiedetoimittajain liitto tarjoaa päiväkahvit

15–16.15 Työpajat, Osa II (samat ryhmät jatkavat kaikissa pajoissa)

16.15.–17 Päivän yhteinen päätös ajattelun maratoonin kalkkiviivoille

TYÖPAJAT: (Merkitse lomakkeelle suosituimmuusjärjestys: esim. 3,2,1,4…)

1) KUN TIETO ON TYÖN TAKANA: NÄIN KAIVAT TIETOA JA JALOSTAT SEN KOUKUTTAVAKSI JUTUKSI
Jarno Liski, vapaa toimittaja. @jliski

2) THINKATON ELI AJATTELUN MARATON – MITEN RAKENNETAAN LUOTETTAVAA TIETOA VIESTINNÄSTÄ
Katri Saarikivi, tutkija, Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö. @katrisaarikivi

3) MAINETTAAN PAREMPI WIKIPEDIA: OPIT YHTEISEN TIEDON TUOTTAMISEEN
Iina Ala-Kurikka ja Kira Keini, Kaskas Media. @iinalaku ja @kirakeini

4) OPI TEKEMÄÄN INFOGRAFIIKKAA ITSE
Mari Kiviniemi, tiedottaja. @amkivi

ILMOITTAUTUMINEN tästä linkistä to 12.4. mennessä!

Lisätietoja työpajojen sisällöstä ja valmistautumisesta:

1) Kun tieto on työn takana: Näin kaivat tietoa ja jalostat sen koukuttavaksi jutuksi
1. osa: Julkisuuslain mukaisten tietopyyntöjen tekeminen. Käytännön esimerkkejä. Julkiset tietokannat tehokäyttöön: Tilastokeskus, SotkaNet, Fineli sekä mahdollisesti muita. 2. osa: Datan käsittely käytännössä. Kädet saveen -workshop Google Sheets -taulukkolaskentaohjemalla. Osallistujat tarvitsevat oman tietokoneen sekä Google-tunnukset (eli käytännössä Gmail-osoitteen, joka on ilmainen, mutta rekisteröitävä ennen workshoppia, jos ei ennestään ole). Jarno Liski on tutkivaan journalismiiin ja datajournalismiin erikoistunut vapaa toimittaja.
2) Thinkathon eli ajattelun maraton – Miten rakennetaan luotettavaa tietoa viestinnästä
Tähän työpajaan tullaan avoimin mielin ajattelemaan ja kehittämään! Katri Saarikivi on aivotutkija ja tietokirjailija, joka on kehittänyt Thinkthon-työpajamenetelmää Hackathon-menetelmän pohjalta, mutta ilman kilpailua, yhteiseksi hyväksi.
 3) Mainettaan parempi Wikipedia: Opit yhteisen tiedon tuottamiseen
Wikipedialla on huono maine, ja meidät on opetettu välttämään sen käyttöä. Todellisuudessa Wikipedia on mainettaan parempi, ja sen avulla tietoa voi levittää tehokkaasti ja helposti ympäri maailmaa. Työpajassa käsitellään Wikipedian luotettavuutta tiedonlähteenä ja vaikuttavuutta tiedeviestinnän välineenä. Opettelemme Wikipedian perusperiaatteet, hyvän Wikipedia-artikkelin rakenteen sekä syöttämään ja muokkaamaan palvelun artikkeleita. Iina Ala-Kurikka toimii tiedeviestintään ja yhteiskunnalliseen tietoon erikoistuneessa viestintäyrityksessä Kaskas Mediassa viestintäasiantuntijana. Hän on aiemmin työskennellyt aivotutkimuksen parissa. Kira Keini on Kaskas Median viestintäasiantuntija. Kaskas Medialla hän työskentelee monipuolisesti viestinnän strategisen suunnittelun, viestintäsisältöjen konseptoinnin ja tuotannon sekä digitaalisen viestinnän parissa. HUOM! Osallistujat tarvitsevat mukaan oman tietokoneen. Kuoluttajat suosittelevat osallistujia lisäksi kirjoittamaan etukäteen lyhyen artikkelin, jonka he voivat syöttää Wikipediaan työpajan aikana.

4) Opi tekemään infografiikkaa itse
Tänä päivänä on vaikea saada viestiä läpi ilman visuaalisuutta. Visualisoitu tieto auttaa myös ymmärtämään vaikeita asioita. Tiedottajana työskentelevä Mari Kiviniemi opettaa tässä työpajassa tekemään itse yksinkertaista infografiikkaa. Voit hyödyntää infograafeja vaikkapa blogissa, verkkosivuilla tai esityksissä. Välineenä on Piktochart-ohjelma, josta on pätevä ilmaisversio. Tarvitset mukaan oman tietokoneen, jossa internetyhteys. Tilassa on vierailijaverkko, mutta varmuuden vuoksi sinulla on hyvä olla puhelinjaon mahdollisuus.

Valehteleeko kuva – Varaudu valeuutiseen

08.02.2018 | 12:11

Sotahirvillä ratsastetaan valeuutisissa, ja lehtikuvina näemme yhä useammin lukijoiden ottamia kuvia ja videoita. Kuvajournalismi on uusien haasteiden edessä. Tervetuloa journalismin ja viestinnän alalla toimiville suunnattuun, puolen päivän mittaiseen Varaudu valeuutiseen -koulutustilaisuuteen! Katseen kohteena on nyt kuva kaikissa muodoissaan.

 

Aika: 9.3. 2018 klo 9.15–12.30

Paikka:Tieteiden talo, Sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki)

 

Järjestäjät:

Kaupunkitoimittajat, Suomen Tiedetoimittajien liitto ja Ympäristötoimittajat sekä Mediapooli.

 

HUOM! Seminaarissa tarjotaan aamukahvit ja lounas. Tarjoiluiden vuoksi ilmoittaudu ohjeiden mukaan ja kerro ilmoittautumisen yhteydessä, mihin yhdistykseen kuulut. Ilmoittaudu viimeistään torstaina 1.3.2018 TÄSTÄ LINKISTÄ.

 

OHJELMA

 

9.15–9.45 Aamukahvi

 

9.45–10.00 Tilaisuuden avaus

– Järjestäjät esittäytyvät: Tiina Harpf Kaupunkitoimittajista, Pekka Virtanen Ympäristötoimittajista, Tero Koskinen Mediapoolista ja Tiedetoimittajain Ulla Järvi, joka myös juontaa tilaisuuden.
10.00–12.00 Alustukset

 

Uutispäällikkö Juha Vainio:

Miten median tulisi reagoida valeuutiseen tai -kuvaan?

 

Valemedioille ja valeuutisten tekijöille lähes kaikki julkisuus on hyvästä. Milloin ja miten niiden levittämää valesisältöä kannattaa lähteä oikomaan, jotta ei tule antaneeksi tarpeetonta näkyvyyttä valeuutiskoneistolle? Miten yksittäisen toimittajan tai toimijan tulisi reagoida, kun valeuutisen kohteena on henkilö itse?

 

Yliopistotutkija Asko Lehmuskallio:

Miksi valokuvaan voi luottaa?

 

Alustuksessa esitellään historiallisia ja digiajan esimerkkejä valokuvallisen jäljen ja representaation välisestä jännitteestä.

 

Tutkija, YTT Jenni Mäenpää:

Totuuden jälkeisen ajan haasteita ammattimaiselle kuvajournalismille

 

Millaisia asioita kuvajournalismin todenmukaisuudesta on alalla käsitelty tähän asti ja mitä uutta tämä ns. totuuden jälkeinen aika valeuutisineen on kenties tuonut ammattilaisten pohdittavaksi. Miten kuvajournalismin ammattilaiset ovat ratkoneet kuvien aitouden varmistamiseen liittyviä kysymyksiä.

 

Kuvatoimittaja Jukka Kukkonen:

Valokuvien katoavat kontekstit

Miten mennyt tunnistetaan historiakuvissa? Aiheeseen pureudutaan esimerkkien kautta, analysoiden muun muassa Suomen 100-vuotisjuhlaraha-kohua.

 

Kysymyksiä, kokemuksia, keskustelua

 

12.00 Salaattilounas

 

 

Tekstinhuoltoilta Tampereella

24.01.2018 | 10:35

Suomen tiedetoimittajain liiton pirkanmaalaisille jäsenille tarkoitetussa tekstinhuoltoillassa FT Auli Kulkki-Nieminen opastaa keskustelevalla otteella selkeämpään kirjalliseen ilmaisuun ja kertoo kielenhuollon suositusten muutoksista.

 

TEKSTINHUOLTOILTA

keskiviikkona 7. helmikuuta 2018

Museokeskus VAPRIIKKI, kokoustila 2 (Alaverstaanraitti 5, Tampere)

 

Klo 16.30 alkaen kahvit ja Vapriikin ajankohtaisten hankkeiden esittely

klo 17–20 Kielen- ja tekstinhuoltoa tieteestä kirjoittaville

 

Kouluttajana on FT Auli Kulkki-Nieminen, joka on journalistiikan kielen- ja tekstinhuollon yliopisto-opettaja Tampereen yliopistossa.

Tekstinhuoltoilta on tarkoitettu kaikille tieteestä kirjoittaville ja juttuja editoiville. Keskustelemme tekstien selkeyttämisestä ja kielenhuollon suositusten muutoksista. Toivomme osallistujilta myös esimerkkejä omista tai kollegoiden jutuista.

 

HUOM! Liitto pyrkii järjestämään kielenhuoltoiltoja myös muissa aluetapahtumissa eri puolilla maata. Mikäli haluat tulla Tampereen koulutukseen  kauempaa, ota yhteyttä pääsihteeriin: ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi. Liitto korvaa jäsenilleen koulutuksista aiheutuvat matkakulut julkisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti.

 

ILMOITTAUTUMINEN

perjantaihin 2.2. mennessä (tarjoilu, kerro mahdolliset allgeriat!) jarmo.salmela@gmail.com

Vapriikin pihaan voi infosta noutaa lupalapun, jos siinä olevat muutamat maksuttomat asiakaspysäköintipaikat ovat vapaana. Asiakaspaikkojen ollessa varattuina, alueelta löytyy useita pysäköintitaloja.

Junayhteys Helsingistä esim 14:24 – 15:56 ja paluu 20:07 – 21:54.

Vapriikin ajankohtaiset näyttelyt: http://vapriikki.fi/nayttelyt/