Ruokaprojekteista tukea siirtolaisnaisille

Pauliina Lehtonen

22.02.2017 2:56

Maahanmuuttajataustaiset naiset jäävät miehiä useammin työelämän ulkopuolelle, minkä on huomattu vaikeuttavan näiden naisten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Esimerkiksi viime syksynä valmistuneen sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan kotiin jäävät naiset jäävät samalla helposti sivuun myös kielikoulutuksista, mikä voi hankaloittaa opiskelujen tai töiden aloittamista.

Kuulin viime syksynä Lontoossa muutamista kiinnostavista paikallisista hankkeista, joiden fokuksessa oli nimenomaan siirtolaistaustaisten naisten asema. Samoin kuin Suomessa myös Englannissa maahanmuuttajanaisten ja erityisesti pakolaistaustaisten naisten integroituminen uuteen kulttuuriseen yhteisöön on vaikeaa, mutta lontoolaisissa hankkeissa tähän on alettu etsiä keinoja ruuanlaiton avulla.

Mazi Mas on ravintola, jonka keittiössä kokkeina hääräävät maahanmuuttajanaiset. Mazi Masin perustaja Nikandre Kopcke sai idean maahanmuuttajanaisten pyörittämälle ravintolalle kun hän huomasi, että paikallisissa yhteisötiloissa nämä naiset olivat aktiivisia laittamaan ruokaa saamatta kuitenkaan tunnustusta ruuanlaitostaan. Siirtolaisnaisia työllistävän ravintolan avulla ruuanlaitosta kehittyi tapa voimauttaa näitä naisia ja integroida heitä yhteisön jäseniksi. Ravintola Mazi Mas työllistää naisia kokeiksi ja tarjoaa koulutusta, joka auttaa naisia muuntamaan osaamistaan työmarkkinoille. Hankkeessa uskotaan, että tällaisen konseptin avulla voidaan paitsi vähentää ennakkoluuloja siirtolaisia kohtaan, myös auttaa kotoutumista brittiläiseen yhteiskuntaan. Ruuanlaitto, joka aiemmin piti naiset kotona, on valjastettu nyt taidoksi, jonka avulla naiset voivat löytää oman paikan uudessa kulttuurissa.

Sosiaalinen yritys Chickpea Sisters syntyi siirtolaisnaisten keskinäisten tapaamisten innoittamana. Naiset kokoontuivat yhteen vaihtamaan kokemuksia uudessa maassa asumisesta ja laittamaan yhdessä ruokaa. Kokkaaminen toimi kimmokkeena catering-palveluja tarjoavan sosiaalisen yrityksen perustamiselle, joka työllistää nyt eri taustoista tulevia naisia.

Molemmat hankkeet tarjoavat oivat esimerkit ruuan ihmisiä yhdistävästä vaikutuksesta, ja siitä, miten siirtolaisnaisten tasapainoilua perheen, oman taustan ja uuden yhteiskunnan ja työkulttuurin välillä voidaan tukea. Samalla hankkeet voivat lieventää ennakkoluuloja ja tarjota paikkoja kulttuurien välisille kohtaamisille. Mazi Masin perustaja Nikandre Kopcke onkin sanonut Independent-lehden haastattelussa, että on vaikea lietsoa pelkoa maahanmuuttajia kohtaan, jos istut samassa ruokapöydässä heidän kanssaan tai syöt heidän valmistamaansa ruokaa.