Lahtelaisen yrittäjän Device Orchestra -videot keräävät miljoonia katsojia maailmalta. Selvitimme, miten hän tekee temppunsa.

Miten kauniisti soikaan harmoniassa Sibeliuksen Finlandia suomalaisen järviluonnon keskellä – neljällä sähköhammasharjalla soitettuna!

Suomalainen laiteorkesteri Device Orchestra on samannimisellä YouTube-kanavallaan noussut kansainväliseksi YouTube-ilmiöksi muutamassa vuodessa. Juttuja orkesterista ovat tehneet kotimaisten tiedotusvälineiden lisäksi ulkomaiset verkkosivustot ja Ranskan tv-uutiset lähetyksensä loppukevennykseksi.
Kanavalle tulee yleisöpalautetta runsain määrin tasaisesti eri puolilta maailmaa. Suurimmat katsojaryhmät ovat Yhdysvalloista, Saksasta ja Isosta-Britanniasta.
Orkesterin vaihtuvaan kokoonpanoon kuuluu sähköhammasharjojen lisäksi muun muassa maksupäätteitä, karvanajelukoneita ja kirjoituskoneita. Kanavalla on nähty versiot esimerkiksi Yhdysvaltain kansallislaulusta, Daruden Sandstormista ja Pirates of the Caribbean -sarjan teemasta.
Eniten katselukertoja keränneellä musiikkivideolla Queenin We Will Rock Youn rytmiä hakkaa kirjoituskone, ja melodiaa soittaa sähköhammasharja. Särökitaran ääni saadaan kuittikoneesta ja kahdesta karvanajelukoneesta. Katselukertoja videolle on tullut vajaassa vuodessa lähes 3,7 miljoonaa.

Laiteorkesterin tämän kevään hitti on 1980-luvulla esitetyn Ritari ässä -tv-sarjan tunnussävel.

28-vuotias lahtelainen yrittäjä Tommi Nieminen on vähän niin kuin nykyajan Nasse-setä. Nasse-setä taikoi televisiossa upeita melodioita nesteellä viritetyillä pulloilla, kun taas Nieminen panee erilaiset pienlaitteet soimaan. Ilmeisesti kaiken lisäksi selvinpäin?
-Kyllä nämä videot on tehty ihan täysissä ruumiin ja sielun voimissa, Tommi Nieminen myöntää.
Nieminen on opiskellut Aalto-yliopistossa tietotekniikkaa ja työskennellyt aiemmin ohjelmistokehittäjänä. Nykyisin elanto tulee YouTube-videoiden mainoksista.
-Jatkosta ei ole varmuutta, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että saisin tehdä työkseni vain tätä. Minulla on paljon ideoita uusiin videoihin. Mainostuottojen lisäksi olisi mahdollista tehdä kaupallisia yhteistyövideoita.
YouTube-mainosten tuotot syntyvät siitä, että YouTuben omistava Google välittää mainostajille suosittuihin videoihin mainostilaa. Jotta kanava saisi YouTuben mainoksia, sillä täytyy olla vähintään tuhat tilaajaa ja kanavan videoiden pitää olla kerännyt vähintään neljä tuhatta katselutuntia vuoden aikana.
Niemisen Device Orchestralla on noin 401 000 tilaajaa eri puolilla maailmaa. Yksittäiset videot ovat keränneet kymmeniätuhansia ja satojatuhansia katselukertoja, suosituimmat useita miljoonia.
-Katsojamäärän riittävään kerryttämiseen meni muutama vuosi. Jossain vaiheessa jonkin viikon tai kuukauden aikana sain yhtäkkiä miljoonia katsojia. Minulle ei ole vieläkään selvinnyt, mistä ihmiset kanavalleni silloin löysivät.
Iso merkitys on YouTuben suosittelualgoritmilla, joka mystisin kriteerein päättää, mitä videoita se alkaa suositella muille käyttäjille.
Ensimmäisen videonsa Tommi Nieminen julkaisi tammikuussa 2014. Videolla leivänpaahdin soitti Tähtien sodasta tuttua The Imperial Marchia.
-Leivänpaahtimen sisällä oli kännykkä, joka värisi ja teki äänen, Nieminen tunnustaa.
Sittemmin orkesterin rakentelut ovat muuttuneet kunnianhimoiksi projekteiksi. Nieminen on oppinut tarkkailemaan ympäristöään entistä herkemmällä korvalla.
-Esimerkiksi kaupassa tai ravintolan kassalla jään joskus kuuntelemaan kuittikirjoittimia. Saatan katsella, minkä merkkinen se laite on, ja miettiä, hankkisinko itselleni sellaisen.
Työstettäviin biisivalintoihin vaikuttavat omien mieltymysten lisäksi yleisön toiveet.
-Kuuntelen biisiä ja näen päässäni, miltä se näyttäisi videolla ja miten se toimisi sähkölaitteilla soitettuna. Sitten päätän laitekokoonpanon ja teen biisistä sovituksen laitteille.
Niemisellä on musiikkitaustaa lapsuudenaikaisesta musiikkiopistosta ja fagotin soitosta lyhyen aikaa. Koskettimia hän osaa soittaa hieman. Viime aikoina hän on harrastanut laulamista.
Nieminen kirjoittaa nuotit tietokoneen nuotinnosohjelmalla ja siirtää nuottitiedoston itse koodaamaansa ohjelmanpätkään, joka kääntää nuottitiedoston. Sen jälkeen hän syöttää ohjelmakoodin mikrokontrollerille, joka annostelee laitteisiin sähkövirtaa.
Esimerkiksi sähköhammasharjan saa soimaan korkeammalta syöttämällä sille virtaa, jonka jännite on normaalia korkeampi. Laitteen moottorin nopeampi pyörimisnopeus tuottaa korkeampitaajuista värähtelyä.
-Siinä on tietysti se riski, että jos syöttää liian korkeaa jännitettä liian pitkään, laite ylikuumenee ja sieltä voi jokin käämi tai johdin palaa poikki.
Ehkä ei siis kannata kokeilla kotona.
Hygieniapuolesta sen verran, että Nieminen ei pese omia hampaitaan orkesterinsa sähköhammasharjoilla.
-Ne ovat vain orkesterikäyttöön. Minulla on itseäni varten manuaalinen hammasharja.

Lahtelainen yrittäjä Tommi Nieminen panee sähköhammasharjat soittamaan vaikka Finlandiaa.
Kuva: Tommi Niemisen kotialbumi


Tommi Niemisen mukaan periaatteessa mistä tahansa laitteesta saa surisevan soittimen, mutta joitakin laitteita on vaikea saada soimaan. Toisilla taas ääniala on kapeampi.
-Esimerkiksi epilaattorin ääniala on melko kapea ja hankala saada pysymään vireessä. Sitä ei voi laittaa soittamaan mitään haastavaa. Myös sellaiset laitteet, joiden moottorin pyörimisnopeus on normaalikäytössä alhainen, on yleensä hankala saada virittämälläkään soittamaan riittävän korkeita säveliä. Tällaisia ovat muun muassa monet parranajokoneet.
Tarkoitukseen sopivia laitteita Nieminen on etsiskellyt kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta.
Yhden videon tekemiseen menee viikosta kahteen. Uuden laitteen valmistelu soittokuntoon vie aina vähän pitemmän aikaa.
-Äänitän äänet erikseen, jotta saan äänenvoimakkuudet miksattua mahdollisimman hyviltä kuulostaviksi. Jos tarvitaan lisärekvisiitaksi esimerkiksi maiden lippuja ja peruukkeja, ne täytyy itse tehdä. Sen jälkeen kuvaan ja editoin videon.
Nieminen sanoo, ettei hänen videoillaan ole mitään erityistä sanomaa. Tavoitteena on ihmisten viihdyttäminen ja hyvän mielen tuottaminen. Hänestä itsestään laiteorkesterin johtaminen tuntuu mielekkäältä, koska hän pääsee hyödyntämään omia vahvuuksiaan eli yhdistelemään luovuutta ja teknisiä taitoja.
-Yleensä katsojien kommentit videoista ovat myönteisiä, ja niitä on kiva lukea. On kuitenkin sellaisiakin katsojia, jotka eivät usko, että laitteet soittavat oikeasti. Tämä uskomus toistuu usein, ja se kieltämättä vähän harmittaa. Ehkä pitäisi tehdä making of -tyyppinen video, Nieminen huokaa.
Se on totta, ettei laiteorkesteri ole aivan vielä valmis esiintymään livenä. Pyyntöjä on kyllä tullut, ja Niemistä on kysytty esiintymään Nelosen Talent Suomi -ohjelmaan.
-En ole ainakaan vielä osallistunut. Orkesterin äänet soivat livenä yhtaikaa, mutta äänenvoimakkuuden tasot ovat epätasapainossa. Live vaatisi toimiakseen mikityksiä ja jonkinlaista playback-systeemiä.
Tuoreimmat huhtikuiset laiteorkesterin musisoinnit löytyvät täältä: https://www.youtube.com/watch?v=tUy-cE4CmA4 ja täältä: https://www.youtube.com/watch?v=8jDROj236R4