Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Uskomukset ovat urbaaneja legendoja

Marianna Laiho

Olemme kuulleet median toimesta Suomessakin hurjia tarinoita afrikkalaisista aids-uskomuksista. Esimerkiksi: mustat miehet luulevat, että aids paranee makaamalla neitsyen kanssa.
Jonas Sivelä tutki vuonna 2016 tarkastetussa väitöskirjassaan (AIDS Myths and Myths about AIDS Myths: A Study about AIDS-related Perceptions In South Africa. Helsingin yliopisto 2016), ovatko tämänkaltaiset uskomukset todellakin mustan väestön todellisuutta. Hän haastatteli etnografiseen tutkimukseensa paikallisia ihmisiä Kapkaupungin kahdessa townshipissä vuosina 2009, 2011 ja 2012.
Uskomuksia oli, mutta ei siinä määrin kuin on annettu ymmärtää.
– Eniten esillä olivat kuvitelmat siitä, että kondomien liukastusaine sisältää hi-virusta. Virusta väitettiin myös ruiskutetun appelsiineihin, Sivelä sanoo.
– Uskomuksiin suhtauduttiin enimmäkseen kuitenkin kompleksisesti, vähintään samaan tapaan kuin urbaaneihin legendoihin tai salaliittoteorioihin meillä.

Tutkimuksissa kolonialistisia piirteitä

Aids-uskomukset kantavat mukanaan sekä paikallista että yleistä historiaa rotusorrosta.
– Etelä-Afrikassa miehiä syyllistetään hivin levittämisestä, mikä muokkaa uskomuksia miesten suussa jonkinlaisena syyllistämisen torjuntana salaliittoteorioiden suuntaan, Sivelä sanoo.
Hänen mukaansa tarinoiden taustalla on ajatus valkoisten eteläafrikkalaisten, amerikkalaisten tai jopa CIA:n salaliitosta tuhota musta väestö.
– Kun media toistelee aids-uskomuksia maailmanlaajuisesti, syntyy käsitys seksuaalikäyttäytymiseltään primitiivisestä maasta, hän sanoo.
Vaikka hurjimmin tarinoita pyörittää media, kritiikkiä ansaitse myös aids-uskomuksia käsittelevä tutkimuskirjallisuus.
– Tutkimuksissa on yllättävän paljon kolonialistisia piirteitä.
Vaikka tutkimuksia varten on tehty jonkin verran kenttätyötä, haastattelut on jätetty Sivelän mukaan liian lyhyeen.

Tutkimuksissa on yllättävän paljon kolonialistisia piirteitä.

– Se, että haastateltava osaa kertoa tukun aids-uskomuksia, ei kerro vielä siitä, miten ne hänen käyttäytymiseensä vaikuttavat.
Suurin osa omista haastateltavistani puhui uskomuksista kriittisesti.
Ikävää Sivelän mukaan on myös se, että osassa terveyskampanjoita uusinnetaan ajatusta ihmisten suoraviivaisesta suhtautumisesta aids-uskomuksiin tyyliin: Älkää uskoko sitä tai tätä (esimerkiksi, että kondomeissa on hi-virusta).
Kondomeja saa Etelä-Afrikassa ilmaiseksi kaikkien yleisten käymälöiden automaateista.
– Ikävää ja huolestuttavaa on kuitenkin se, että uskomukset hi-viruksella saastutetuista kondomeista liitetään juuri näihin valtion ilmaiseksi jakamiin kondomeihin, Sivelä sanoo.
LUE MYÖS: Sairaudet kasautuvat köyhille mustille. Terveydenhoidolla vaikutetaan myös asenteisiin

Julkaistu

28 tammi, 2017

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)