Uutiset

Kevätretki Sigrid Schaumanin näyttelyyn Huuhkajien kanssa

15.04.2019 | 1:20

Huuhkajien kevätretki suuntautuu tänä vuonna Sigrid Schaumanin näyttelyyn Villa Gyllenbergiin torstaina 23.5.2019. 

Tervetuloa Huuhkajat ja muut liiton jäsenet tutustumaan Schaumanin näyttelyyn, johon oma yksityinen opas meidät perehdyttää tunnin mittaisella kierroksella klo 15.00 alkaen.

 Taiteilijan elämäntyötä ei ole aiemmin tuotu esiin vastaavassa laajuudessa. Näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä maisemaa, alastontutkielmaa ja omakuvaa sekä otteita Schaumanin arvosteluista muista merkittävistä modernisteista. Hänen maalauksensa että taidearvostelunsa edistivät värimaalauksen ja modernismin tuloa Suomeen. Näyttely tuo esiin Schaumanin taidekäsityksen: taide on visualisoitua tunnetta.

Pressi- tai museokortilla pääsee mukaan kuluitta. Jos sinulla ei ole korttia, liitto korvaa jäsentensä sisäänpääsyn. Villa Gyllenbergin läheisyydessä sijaitsee Didrichsenin taidemuseo, joka on auki 18.00 saakka. Kiinnostuneet voivat jatkaa sinne ja tutustua itsenäisesti museon taidekokoelmaan. Siellä on myös omatoiminen ja -kustanteinen kahvittelumahdollisuus, vaikkapa museon kauniilla terassilla – sään salliessa.

Villa Gyllenberg sijaitsee Kuusisaaressa osoitteessa Kuusisaarenpolku 11. HSL:n reittioppaasta löytyvät eri vaihtoehdot sopivista liikennevälineistä. 

Liitto korvaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevien jäsentensä matkakulut. Laita siis tilaisuuden jälkeen lippujen kuitit ja selvitys matkasta tilinumeroineen os. toimisto@tiedetoimittajat.fi

Ilmoittautumiset 9.5. mennessä TÄSTÄ LINKISTÄ

KUVA: Sigrid Schauman: Maisema Mentonista / Landskap från Menton, 1951. Kuva:Erkki Valli-Jaakola, Porin taidemuseo

Vielä ehdit: Tiedetoimittajain liiton apurahat tiedeviestintään haussa 15.4. saakka

20.03.2019 | 7:03

Suomen tiedetoimittajain liitto ry myöntää tiedeviestinnän tehtävissä työskenteleville kohdeapurahoja syventävään työskentelyyn, koulutukseen, kokoukseen tai muuhun ammatilliseen tapahtumaan osallistumiseen, työmatkaan tai laitehankintaan. Kohdeapurahoja voidaan jakaa myös 2–4 hengen pienryhmämatkoille. Kaikki ryhmän jäsenet tekevät omat hakemukset, joissa viitataan yhteiseen matkaan ja mainitaan ryhmän muiden jäsenten nimet. Apurahat ovat aina henkilökohtaisia.

Apurahaa haetaan erillisellä lomakkeella, joka löytyy liiton sivuilta: http://www.tiedetoimittajat.fi/toiminta/apurahat/   (HUOM! Entistä extranet-lomaketta ei ole enää käytössä.)

Liitto voi jakaa myös ns. media fellows -apurahoja tieteellisten lehtien toimittajille esimerkiksi lehden kehittämiseen tai harjoitteluun/vierailuun koti- tai ulkomaisen tiedelehden toimituksessa. Myös tutkijoiden viestintäosaamisen laajentamista työharjoittelussa voidaan tukea. Apurahaa on myönnetty esimerkiksi toimittajan tai tiedottajan osallistumiseen tutkijaryhmän työhön ja viestintään sekä työkiertoon ja -vaihtoon.

Apurahat rahoitetaan tekijänoikeuskorvauksilla eli valokopiointi- ja digitaalisen kopioinnin korvauksilla. Tästä syystä liitto suosittaa Kopioston valvontavaltakirjan antamista Suomen tiedetoimittajain liitolle.  Valtakirjan voi antaa useammalle tekijänoikeusjärjestölle, ja Tiedetoimittajain liitolle se annetaan tiedetoimittaja-ominaisuudessa.

Lue tarkasti hakuohjeet: http://www.tiedetoimittajat.fi/toiminta/apurahat/

Lähde mukaan Lausanneen kongressiin – Hae liiton apurahaa

11.03.2019 | 4:40

Maailman tiedetoimittajat ja tiedeviestijät kokoontuvat 1.–5. heinäkuuta Lausanneen, Sveitsiin WCSJ2019-kongressiin. Lähde mukaan!

 

Toimi ripeästi ja hae liiton stipendiä tiedetoimittajien maailmankongressiin Lausanneen 1.–5.7.2019. Valittavana on kaksi apurahavaihtoehtoa – merkitse jäsenkirjeessä tulleeseen hakulomake-linkkiin, kumpaa haet.

Suomen tiedetoimittajain liitto julistaa 11.3.–19.3. haettavaksi:

1) Kymmenen opintomatkaa (= täysapuraha), sisältäen valmiin matkapaketin eli Finnairin suorat lennot, lentokenttäkuljetukset (Geneve-Lausanne-Geneve) sekä 4 tähden hotellin aamiaisineen hyvältä paikalta Lausannen keskustasta. Omavastuuosuus on 300€ + kongressin osanottomaksu (early bird n. 255 €), jonka osallistuja maksaa itse ilmoittautuessaan.
Omavastuu peritään touko-kesäkuun vaihteessa
Tämä opintomatka paketti sisältää suoran Finnairin aamulennon maanaina 1.7. Helsinki–Geneve ja iltapaluun perjantaina 5.7. Geneve–Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen (23 kg ruumaan ja 8 kg käsimatkatavaraa)
• yheiskuljetukset Geneven lentokentältä Lausanneen (meno-paluu)
• Hotellimajoituksen aamiaisineen Lausannen keskustassa ****Hotel Carltonissa, http://www.carltonlausanne.com/en/

2) Omatoimimatkailijoille noin viisi 880 euron apurahaa.

TOIMI NOPEASTI; perusteltujen hakemusten pohjalta hallitus suorittaa apurahan saajien valinnat 22.3. mennessä eli ennen early bird -ilmoittautumisen (31.3.) päättymistä!

LINKKI HAKEMUKSEEN löytyy sähköpostiviestistä, joka on lähetetty liiton jäsenille Membook-järjestelmästä maanantaina 11.3. iltapäivällä. Jos et ole saanut viestiä, käy tarkistamassa, että jäsentietosi ovat ajan tasalla Membookin jäsenrekisterissä. Lähetä tarvittaessa linkkipyyntö pääsihteerille: toimisto@tiedetoimittajat.fi.

LINKKI maailmankonferenssiin: https://www.wcsj2019.eu

Tiedustelut:
Ulla Järvi
Pääsihteeri
Suomen tiedetoimittajain liitto
ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi
p. 040 7378614

Itäsuomalaisten after work -tapaaminen 13.3.

11.03.2019 | 1:15

Tervetuloa vapaamuotoiseen tapaamiseen Kuopiossa keskiviikkona 13. maaliskuuta ravintola Introon (Kauppakatu 6) klo 17–18.00. Paikalla pääsihteeri Ulla Järvi, joka toivoo tapaavansa liiton itäsuomalaisia jäseniä ja kuulevansa toiveita liiton toiminnasta ja ideoita alueelliseen toimintaan!

Iltapäivällä Kuopion yliopistolla on klo 13–16 Tiedettä kansalle ja päättäjille -seminaari.

Valon juhlassa ajatuksia herättäviä puheita ja intensiivisiä keskusteluja

02.02.2019 | 12:48

Tieteiden talon juhlasali täyttyi iltakuudelta. (Kuva: Mikko Suominen)

Valon juhla kokosi lähes sata liiton jäsentä juhlistamaan Vuoden tiedetoimittaja -palkinnon ja tiedeviestintäpalkintojen saajia Tieteiden talolle Helsinkiin.

Vuoden tiedetoimittajana palkittiin turkulainen vapaa toimittaja Kalevi Rantanen. Tiedeviestintäpalkinnon pokkasivat Yliopisto-lehti, jonka tekijät tulivat koko joukolla vastaanottamaan palkinnon  sekä Politiikasta-verkkolehden tekijät.

Yleisö sai kuulla palkituilta omakohtaisia kokemuksia tiedeviestinnän tekemisestä, ja puheita siivittivät niin naurunpyrskähdykset kuin hiljaiset huokaukset. Ehkä juuri tuo yhteisöllisen jakamisen kokemus siivitti koko illan tunnelmaa, joten buffetin äärellä ja vielä jatkoillakin nähtiin päitä kumartuneina intensiivisiin keskusteluihin.

Pääsihteeri Ulla Järvi ja puheenjohtaja Tuukka Tammi luovuttivat liiton palkinnot. (Kuva: Mikko Suominen)