Vastapainon uudessa neliosaisessa podcast-sarjassa keskustellaan Viheliäs tiede -kirjaan liityvistä kuumista ja vaikeista tiedeaiheista. Tapaamme muutamia kirjan kirjoittajia ja pohdimme, miksi tutkimustuloksista kertominen on joskus niin vaikeaa.
Podcast-sarjan on tuottanut Suomen tiedetoimittajain liitto.
Hyvä ja ajankohtainen esimerkki tiedekeskustelussa on parhaillaan jylläävä koronaepidemia. Tieto lisääntyy jatkuvasti, mutta samalla ympärillä liikkuu monenlaisia uskomuksia ja huhuja.
Tänään julkaistussa podcastin ensimmäisessä osassa kirjan toimittaneet THL:n ohjelmajohtaja Tuukka Tammi ja tiedetoimittaja Mari Heikkilä keskustelevat kirjan syntyvaiheista sekä pohtivat viheliäisyyden anatomiaa.
”On aiheita, jotka ovat viheliäisiä sen takia, että niistä on paljon mielipiteitä, jopa ylilatautuneita mielipiteitä. Mutta on myös aiheita, jotka ovat viheliäisiä siksi, että niitä on vaikea selittää toimittajille”, toimittaja Mari Heikkilä sanoo.
Toisessa osassa Suomen tiedetoimittajain liiton pääsihteeri ja viestinnän tutkija Ulla Järvi kertoo rokotusten vastustuksesta ja siihen liittyvistä motiiveista. Kolmannessa osassa kuulemme nuorisotutkija Mikko Salasuon kokemuksista vaikeiden tiedeaiheiden parissa. Hänen tutkimuksensa, liittyen muun muassa huumeisiin, dopingiin ja huippu-urheiluun, ovat herättäneet kiivaita tunteita ja aiheuttaneet uhkailuja. Neljännessä osassa puhumme vapaan tiedetoimittajan, biologi Marjatta Sihvosen kanssa susivihasta ja siitä, miten arkoja aiheita työkseen tutkivia voitaisiin suojella. Hän kertoo, miten somen saalistajat iskivät haastateltavaan.
Sarja on kuunneltavssa Vastapainon Soundcloud-tilillä. Jaksot ovat myös iTunesissa ja Spotifyssä Vastapaino esittää -tililtä.

Kuuntele ensimmäinen osa tästä LINKISTÄ, josta pääset kuuntelemaan kaikki neljä jaksoa.