10. Kansallinen tiedeviestintäkongressi – Tulevaisuuden ruokamme 23.11.

10. Kansallinen tiedeviestintäkongressi – Tulevaisuuden ruokamme 23.11. klo 10–16.30 Tieteiden talolla

Maailman myllerryksessäkin tarvitsemme jokapäiväisen ruokamme. Ideat, aatteet, ismit ja innovaatiot muokkaavat ravintoamme, mutta myös käsityksiämme hyvästä ruoasta. Kansallinen tiedeviestintäkongressi kurkistaa puurokuppeihin ja kaarimaljoihin sekä poikkeaa pelloille ja bisnekseen.

Kongressi on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista. ILMOITTAUDU viimeistään to 16.11. TÄSTÄ LINKISTÄ tai kopioi linkki selaimellesi: https://www.lyyti.in/10_Kansallinen_tiedeviestintakongressi__Tulevaisuuden_ruokamme_8070

Aika: Torstai 23.11.2023 klo 10.00–16.30

Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK)

 

OHJELMA

klo 10.00 aamukahvit kera smoothien

10.30 Kongressin avaus, Ulla Järvi (Tiedetoimittajain liitto) ja Henriikka Mustajoki (TJNK)

 

Klo 10.40–12

I SESSIO Miten ruoasta puhutaan?

Keynote: Ruoka terveyden ja moraalin mittarina

Tutkijatohtori Kaisa Tiusanen, Helsingin yliopisto

Lue lisää: https://www.sttinfo.fi/tiedote/vaitos-ruokamedia-vahvistaa-yhteiskunnallisia-jakoja-seka-kasityksia-hyvasta-moraalista-terveydesta-ja-mausta?publisherId=69818730&releaseId=69973550

11.10 Julkisuuden ruokapuhe – myyttien purkamista vai poteroiden kaivamista

Paneelikeskustelu vetäjänä Henriikka Mustajoki

Keskustelijat: Tutkijatohtori Kaisa Tiusanen, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja, toimittaja Kati Pohja ja elintarviketieteiden professori ja varadekaani Mari Sandell Helsingin yliopistosta.

 

12–13 Lounas, Liitto tarjoaa pyörykkälounaan

 

Klo 13–14.15

II SESSIO Mistä ruoka tulee?

Ruokaa kiertotaloudesta? Osa-aikaviljelijä ja tutkijatohtori Kari Koppelmäki, Helsingin yliopisto

Lue lisää: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/24ca4f7e-00d8-4e1c-a364-4d677ea15f99

Monimuotoisuutta peltoon maatiaisviljoilla: Hämeen ammattikorkeakoulun Annika Michelson

Kaikki omenasta: Luken Maarit Heinonen

14.15-15 ILTAPÄIVÄKAHVIT sekä Luken omena- ja perinneviljanäyttelyyn tutustuminen

Klo 15–16.00

III SESSIO Mihin ruoka on menossa?

Solumaatalous ja sen mahdollisuudet – miten ne muuttavat tulevaisuuden ruokakokemustamme – Anneli Ritala, johtava tutkija, VTT

Lue lisää: https://yhteishyva.fi/elama/kasvatetaanko-tulevaisuuden-ruoka-tankeissa-soluma/1Wmzvuz4rIN8yALcKIRAlu

Solar Foods – Uuselintarvike ideasta tutkimukseen ja tuotantoon

Toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoo soleiini-proteiinista, jota valmistetaan ilmasta sähkön, mikrobien ja hivenaineiden avulla sekä pohtii viestinnän merkitystä tieteessä ja start up -yrityksessä

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5457979

Kuohujuomaa 10-vuotisen tiedeviestintäkongressin kunniaksi

10 vuotta tiedeviestintäkongresseja: Älykkäästä kaupungista tulevaisuuden pellolle

16.30 Kongressi päättyy

HUOM! Klo 17.30 alkaa Suomen tiedetoimittajain liiton vaalikokous samassa paikassa. Kutsu ja ilmoittautumisohjeet tulevat jäsenkirjeessä myöhemmin.

Uusimmat ajankohtaiset

Mari Heikkilä aloittaa liiton puheenjohtajana vuonna 2024

Suomen tiedetoimittajain liiton vaalikokous valitsi yksimielisesti liiton uudeksi puheenjohtajaksi jyväskyläläisen tiedetoimittaja Mari Heikkilän. Suomen tiedetoimittajain liiton puheenjohtajana aloittaa vuoden 2024 alusta liiton nykyinen varapuheenjohtaja Mari...

Kenestä vuoden 2024 tiedetoimittaja ja tiedeviestijä?

Nyt on oikea aika ehdottaa Vuoden 2024 tiedetoimittaja -palkinnon ja Vuoden 2024 tiedeviestintäpalkinnon saajaa. Tiedeviestintäpalkinto voidaan antaa myös kollektiiville. Viime vuosina liitto on myöntänyt yhden tiedetoimittajapalkinnon ja kaksi...

Vaalikokouksessa 23.11. liitolle uusi puheenjohtaja

Suomen tiedetoimittajain liiton puheenjohtaja Heljä Salonen luotsasi liittoa läpi haastavien koronavuosien. Kolmen vuoden jälkeen häntä ei sääntöjemme mukaan voi valita enää uudelleen. Tule Tieteiden talolle vaalikokoukseen 23.11. klo 17.30 valitsemaan liitolle uusi...

Syksyn apurahahaku käynnissä 15. marraskuuta asti

Syksyn apurahahaku 16.10–15.11. on käynnissä. Suomen tiedetoimittajain liitto ry myöntää tiedeviestinnän alalla toimiville kohdeapurahoja syventävään työskentelyyn, koulutukseen, kokoukseen tai muuhun ammatilliseen tapahtumaan osallistumiseen, työmatkaan tai...

Huuhkajien iltapäiväkahvilla emeritus-professori Kari Raivio 27.10.

TULE KUUNTELEMAAN JA KESKUSTELEMAAN EMERITUS-PROFESSORI KARI RAIVION KANSSA Sokos hotelli Triplaan 27.10. klo 13.30 alkaen. Helsingin yliopiston rehtorin ja kanslerin tehtävissä pitkään toiminut emeritus-professori Kari Raivio on lupautunut kertomaan ja keskustelemaan...

10. Kansallinen tiedeviestintäkongressi 23.11. Helsingissä

10. Kansallinen tiedeviestinnän kongressi järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä torstaina 23. marraskuuta. Kongressin teemana on ruoka, ruoantuotanto ja tulevaisuuden haasteet. Mukana on alan asiantuntijoita eri sektoreilta ja tutkimuslaitoksista. Kongressi...

Tervetuloa Turun kirjamessuille ja jäsentilaisuuteen 29.9.

Turun kirjamessuilla on jälleen liiton omaa ohjelmaa. Puheenaiheena ovat toimittajien tekemät tietokirjat, joissa käsitellään tavalla tai toisella pelkoa tai pelottavia asioita. Perjantai-illan päätteeksi kokoonnumme jo perinteeksi muodostuneen viini- ja...

Funikulaarilla Kakolaan ja Plussa-päivään

Stipendihaku on alkanut ProComin ja Tiedetoimittajain liiton perinteiseen  Plussa-seminaaripäivään. Paikkana on tänä vuonna Turku ja hotelli Kakola, jonka seminaaritilaan, entiseen vankilan kirkkoon, kokoonnutaan kirjamessujen aattona torstaina 28.9. Haussa on myös...

Liiton toimisto syyskauteen – Ota talteen syksyn tapahtumapäivät

Suomen tiedetoimittajain liiton toimisto on käynnistänyt syyskauden, vaikka kesä vielä viipyilee Salon IoT Campuksella.   SYKSYLLÄ TAPAHTUU! Liiton tapahtumatoiminta käynnistyy jälleen syksyllä. Jäsenkirjeissä ja liiton kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa...