10. Kansallinen tiedeviestintäkongressi – Tulevaisuuden ruokamme 23.11.

10. Kansallinen tiedeviestintäkongressi – Tulevaisuuden ruokamme 23.11. klo 10–16.30 Tieteiden talolla

Maailman myllerryksessäkin tarvitsemme jokapäiväisen ruokamme. Ideat, aatteet, ismit ja innovaatiot muokkaavat ravintoamme, mutta myös käsityksiämme hyvästä ruoasta. Kansallinen tiedeviestintäkongressi kurkistaa puurokuppeihin ja kaarimaljoihin sekä poikkeaa pelloille ja bisnekseen.

Kongressi on maksuton, mutta edellyttää ilmoittautumista. ILMOITTAUDU viimeistään to 16.11. TÄSTÄ LINKISTÄ tai kopioi linkki selaimellesi: https://www.lyyti.in/10_Kansallinen_tiedeviestintakongressi__Tulevaisuuden_ruokamme_8070

Aika: Torstai 23.11.2023 klo 10.00–16.30

Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK)

 

OHJELMA

klo 10.00 aamukahvit kera smoothien

10.30 Kongressin avaus, Ulla Järvi (Tiedetoimittajain liitto) ja Henriikka Mustajoki (TJNK)

 

Klo 10.40–12

I SESSIO Miten ruoasta puhutaan?

Keynote: Ruoka terveyden ja moraalin mittarina

Tutkijatohtori Kaisa Tiusanen, Helsingin yliopisto

Lue lisää: https://www.sttinfo.fi/tiedote/vaitos-ruokamedia-vahvistaa-yhteiskunnallisia-jakoja-seka-kasityksia-hyvasta-moraalista-terveydesta-ja-mausta?publisherId=69818730&releaseId=69973550

11.10 Julkisuuden ruokapuhe – myyttien purkamista vai poteroiden kaivamista

Paneelikeskustelu vetäjänä Henriikka Mustajoki

Keskustelijat: Tutkijatohtori Kaisa Tiusanen, Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtaja, toimittaja Kati Pohja ja elintarviketieteiden professori ja varadekaani Mari Sandell Helsingin yliopistosta.

 

12–13 Lounas, Liitto tarjoaa pyörykkälounaan

 

Klo 13–14.15

II SESSIO Mistä ruoka tulee?

Ruokaa kiertotaloudesta? Osa-aikaviljelijä ja tutkijatohtori Kari Koppelmäki, Helsingin yliopisto

Lue lisää: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/lukemisto/24ca4f7e-00d8-4e1c-a364-4d677ea15f99

Monimuotoisuutta peltoon maatiaisviljoilla: Hämeen ammattikorkeakoulun Annika Michelson

Kaikki omenasta: Luken Maarit Heinonen

14.15-15 ILTAPÄIVÄKAHVIT sekä Luken omena- ja perinneviljanäyttelyyn tutustuminen

Klo 15–16.00

III SESSIO Mihin ruoka on menossa?

Solumaatalous ja sen mahdollisuudet – miten ne muuttavat tulevaisuuden ruokakokemustamme – Anneli Ritala, johtava tutkija, VTT

Lue lisää: https://yhteishyva.fi/elama/kasvatetaanko-tulevaisuuden-ruoka-tankeissa-soluma/1Wmzvuz4rIN8yALcKIRAlu

Solar Foods – Uuselintarvike ideasta tutkimukseen ja tuotantoon

Toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoo soleiini-proteiinista, jota valmistetaan ilmasta sähkön, mikrobien ja hivenaineiden avulla sekä pohtii viestinnän merkitystä tieteessä ja start up -yrityksessä

https://www.lansivayla.fi/paikalliset/5457979

Kuohujuomaa 10-vuotisen tiedeviestintäkongressin kunniaksi

10 vuotta tiedeviestintäkongresseja: Älykkäästä kaupungista tulevaisuuden pellolle

16.30 Kongressi päättyy

HUOM! Klo 17.30 alkaa Suomen tiedetoimittajain liiton vaalikokous samassa paikassa. Kutsu ja ilmoittautumisohjeet tulevat jäsenkirjeessä myöhemmin.

Uusimmat ajankohtaiset

Liiton toimisto syyskauteen – Ota talteen syksyn tapahtumapäivät

Suomen tiedetoimittajain liiton toimisto on käynnistänyt syyskauden, vaikka kesä vielä viipyilee Salon IoT Campuksella.   SYKSYLLÄ TAPAHTUU! Liiton tapahtumatoiminta käynnistyy jälleen syksyllä. Jäsenkirjeissä ja liiton kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa...

41 hakijaa sai liiton kevään apurahan

  Liiton hallitus sai kevään kausi-apurahahaussa kaikkiaan 51 hakemusta yhteissummaltaan 122 339 euroa. Apuraha myönnettiin 41 hakijalle, ja apurahasumma oli yhteensä 76 987 euroa.  Eniten haettiin ja jaettiin apurahaa työskentelyyn. Myöntösumma oli 61 300 euroa....

Opintomatka tarjosi välähdyksiä Viron tiede-elämään

"Kuun päällä ja veden alla" tiivisti matkanjohtaja Ville Wittenberg Tiedetoimittajain liiton opintomatkan kulun tervetuliaispuheessaan verkostoitumis-illallisella Tartossa 19. toukokuuta.   Teksti: Ulla Järvi   Tuohon perjantaiseen retkipäivään oli mahtunut...

Sanan vallassa 3.5. työelämätaitoja

Sanan valta -koulutuspäivä yhdessä Journalistiliiton ja Terveystoimittajien kanssa ke 3.5. klo 10–16.30 Tieteiden talolla Helsingin Kruununhaassa. Luvassa on jälleen kiinnostavia puheenvuoroja kaikille osallistujille sekä intensiivisiä työpajoja. Tänä vuonna teemana...

Kevään apurahahaku on päättynyt

Kevään Kopiosto-apurahat olivat haettavissa 15.4.2023 saakka. Hakemuksia tuli yhteensä 62. Tämän haun yhteydessä saattoi hakea myös Suurapurahaa uutta tiedeviestintää luovaan tai kehittävään hankkeeseen. SEURAAVA HAKU ON 16.10.–15.11.2023 Suomen tiedetoimittajain...

Viron vireää tiedettä ja keväistä luontoa

  Tiedetoimittajain liiton opintomatkalle Etelä-Viroon 18.–20.5.2023   Osallistujien arvonta on suoritettu 16.3., ja 78 hakijalle ilmoitettu. Viro on monelle tuttuakin tutumpi, mutta samalla naapurimaa, josta meillä on vielä paljon opittavaa....

Mari Heikkilä johtamaan Euroopan tiedetoimittajaliittoa

Suomen tiedetoimittajain liiton varapuheenjohtaja Mari Heikkilä on valittu EUSJA:n puheenjohtajaksi. Hän sanoo, että nyt korona-ajan jälkeen yhteinen liitto on tarpeellisempi kuin pitkään aikaan. EUSJA (European Union of Science Journalist’s Associations) on Euroopan...

Liiton palkinnonsaajia juhlittiin Valon juhlassa Teatterimuseolla

Vuoden 2023 tiedetoimittajapalkinnon ja tiedeviestintäpalkintojen saajia juhlittiin Teatterimuseolla Juhlaa vietettiin Teatterimuseolla Kaapelitehtaalla Helsingissä torstaina 2. helmikuuta. Ohessa kuvakoostetta juhlista. Lisää kuvia tulossa!      ...

Liiton pressikortti voimassa koko tammikuun – ja 10. helmikuuta asti

Suomen tiedetoimittajain liiton jäsenkorttien vuositarrat on painettu ja ne lähtevät painosta postin kuljetettaviksi jäsenille. On hyvä muistaa, että jäsen- eli pressikortti on voimassa koko tammikuun. Tarvittaessa voimassaolo jatkuu vielä helmikuun 10. päivään asti....