8. Kansallinen tiedeviestintäkongressi 25.11. Helsingissä

05.10.2021 | 1:31

8. Kansallinen tiedeviestinnän konferenssi

– Tiede on totta toistaiseksi

HUOM! Aalto EE edellyttää tiloissaan vierailevilta koronapassia! Tiedeviestintäkonferenssin järjestäjät tarkistavat passit sisääntulon yhteydessä. Otathan koronapassisi mukaan – mieluiten printattuna!

Kahdeksas kansallinen tiedeviestintäkongressi ottaa osaa Tutkitun tiedon teemavuoteen kysymällä, miten totuudenmukainen tieto syntyy, ketkä tietoa tuottavat ja ketkä sitä välittävät. Millaiseen tietoon voi luottaa ja miten tiedon muuttumiseen tulee suhtautua? Epävarma ja keskeneräinen tutkimustieto haastaa niin tutkijan kuin median.

Kongressi järjestetään Aalto EE:n tiloissa (entinen kauppakorkeakoulu). Rakennus henkii historiaa ja tulvii taidetta. Iltapäivän aikana rikotaan perinteistä kongressimuottia ja haastetaan osallistujat niin puhumaan ääneen kuin kuuntelemaan hiljaa. Lämpimästi tervetuloa!

 

Aika: 25.11.2021 klo 11.00–16.30

Paikka: Aalto-yliopisto, Töölö, Runeberginkatu 14–16, Helsinki

 

OHJELMA 

(Muutokset mahdollisia)

 

11.00–12.00 Yhteinen lounas, Ruotsalo-ravintola, C2-kerros

 

12.00 Kongressi käyntiin, Osipow-auditorio, C2-kerros

 

Vartti viritystä 

 

Vapaata puhetta, miltä tutkitusta tiedosta viestiminen tuntuu juuri nyt, tässä hetkessä. Puhetta johtavat Tiedetoimittajain liiton puheenjohtaja Heljä Salonen ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.

 

12.20 Tiedon valtatiellä vaiko myrskyn silmässä?

 

 

Kuka keikuttaa yhteistä venettä? Huhut ja mieliala talvisodan Suomessa ja korona-aikana

Historiantutkija, dosentti Tuomas Tepora

Koronapandemian alussa keväällä ja kesällä 2020 suomalaiset tiedotusvälineet tekivät vertailuja toisen maailmansodan poikkeusajan kokemuksien ja korona-ajan kokemuksien välillä. Onko sota-ajan paljon kipeämpien kokemusten ja koronakokemusten välillä yhteyttä? Ainakin huhujen ja salaliittoteorioiden yleistyminen yhdistää näitä poikkeusaikoja.

 

Toimittaja keikkuvassa laivassa. Kohtaamisia salaliittoteoreetikoiden kanssa

Toimittaja, tietokirjailija Pasi Kivioja

Pasi Kivioja on haastatellut tekeillä olevaan tietokirjaansa salaliittoteorioista kymmeniä ihmisiä eri puolilta maailmaa. Mikä yhdistää entisiä ja nykyisiä salaliittoteoreetikoita? Kivioja osallistuu myös erikoistutkijana Turun yliopiston hankkeeseen, jossa tutkitaan suomalaisten salaliittoteoriauskomuksia. Mitä haasteita tällaiseen tutkimukseen liittyy?

13.20 Pieni tauko ja siirtyminen rinnakkaissessioihin

 

13.30–14.30 RINNAKKAISSESSIOT 

 

Rinnakkaisessio 1: Tiedeviestinnän etiikka – väittely Britannian alahuoneen tyyliin, Salmenkivi-sali

 

 

Tule, väittele ja voita toiset puolellesi! Työpajassa haastetaan osallistujat ottamaa omaäänisesti kantaa tieteen ja tiedeviestinnän eettisiin kysymyksiin ja haasteisiin House of Commons -malliin. Väittelyitä johdattelevat Heurekan toimitusjohtaja Mikko Myllykoski ja Tiedetoimittajain liiton pääsihteeri Ulla Järvi.

 

Työpajan työskentelyä havainnoi joukko Tampereen yliopiston puheviestinnän opiskelijoita opettajansa, väitöskirjatutkija Lassi Rikkosen johdolla. Havainnointi on osa viestinnän syventävien opintojen kurssia, jolla tarkastellaan julkista keskustelua. Opintojakson keskeisiin teemoihin kuuluu muun muassa väittelemisen merkityksen ymmärtäminen yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa. Rikkonen korostaa, että “tässä tapahtumassa opiskelijat pääsevät tarkastelemaan House of Commons -väittelymuotoa ja vuorovaikutuksen kautta tapahtuvaa mielipiteiden muotoutumista. Havainnoinnin ja sitä seuraavan analyysin kohteena ovat väitteleminen ja julkinen keskustelu, eivät yksittäiset keskustelijat.”

 

 

Rinnakkaisessio 2: Hiljainen puhe, Osipow-auditorio

 

 

Puheenvuorot tieteen ja elämän epävarmuudesta. Puheet kuullaan tutkija, kirjailija Jussi Valtoselta ja toimittaja Anu Silfverbergiltä.

Tämä sessio on kännykkävapaa keidas, jossa keskitytään kuuntelemaan ennalta äänitetyt puheenvuorot kaikessa rauhassa.

 

Linda Saukko-Rauta (Redanredan Oy) livekuvittaa tilaisuuden.

 

Session jälkeen toivomme osallistujien kirjoittavan mietteitään yhteiseen valkopaperiin. Voit reflektoida toisten ajatuksia tai vain kirjoittaa omasi. Tilassa on tarjolla papereita ja kyniä.

 

 

14.30–15.00 Iltapäiväkahvit, C2-kerros

 

 

15.00–16.30 Tutkija <3 Tiedetoimittaja 

 

Tilaisuudessa tutkija voi kohdata tiedetoimittajia, -viestijöitä ja muita tiedonvälityksen ammattilaisia rennoissa merkeissä – sekä toisinpäin. Tutkijalle tämä on tilaisuus luoda mediakontakteja ja toimittajalle tai viestijälle löytää uusia juttuaiheita ja haastateltavia.

 

Researcher <3 Science Journalist Matching Event

 

In this occasion scientists and science journalists and communicators can meet to network in a casual manner. This is a unique opportunity for researchers to establish important media contacts and for science journalists to find interesting new topics and interviewees.

 

15.00 Tutkimustaan suurempi tutkija – mitä on aktiivinen tutkijuus? Osipow-auditorio

 

Luonnon monimuotoisuuden tutkija, tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa ja vieraileva Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Lotta Kaila

 

”Tutkijalla on mahdollisuus olla yksittäistä tutkimustaan suurempi tarkastelemalla omaa tutkimusaihettaan osana laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Mutta miten keskusteluun pääsee hyppäämään mukaan?”

 

15.20 Matching-tilaisuus alkaa tutkijoiden esittelyllä

 

Iltapäivän yhteistyökumppanina Maj ja Tor Nesslingin säätiö. Säätiö edistää systeemisten ratkaisujen etsimistä ekologisesti kestävään tulevaisuuteen tarjoamalla tukea tutkimukselle, mahdollisuuksia kohtaamisille sekä tutkittua tietoa yhteiskunnan käyttöön. Matching-tilaisuus on suomen- ja englanninkielinen.

 

16.30 Päätämme kongressin

 

Ohjelmanmuutokset mahdollisia.

 

Ilmoittautumiset

Tilaisuus on avoin kaikille, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Ilmoittautuminen päättyy 19.11.2021. Klikkaa linkkiä sivun yläosasta. Paikkoja on rajoitetusti, joten muistathan perua esteen ilmaantuessa, jotta paikan saa seuraava.

 

Tilaisuuden järjestelyissä noudatetaan viranomaisten koronamääräyksiä. Osipow-auditorion varatilana toimii viereinen Salmenkivi-sali.

 

Lisätietoja

 

Ulla Järvi, pääsihteeri, Suomen tiedetoimittajain liitto. puh. 040 7378614, ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi tai Reetta Kettunen, pääsihteeri, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, puh. 040 733 5935, reetta.kettunen@tjnk.fi