Villejä visioita ja realismia

KIRJAT

Pekka Wahlstedt

Elina Hiltunen ja Kari Hiltunen
Teknoelämää 2035. Miten teknologia muuttaa tulevaisuuttamme?
Talentum 2014, 369 s.

Vuonna 1911 Tuomas Edison visioi tulevaisuutta sadan vuoden päähän seuraavasti: osaamme muuttaa minkä tahansa metallin kullaksi ja ajelemme kullasta tehdyillä takseilla. Edison ennusti myös, että tulevaisuudessa ihmiset lentävät suurissa koneissa pitkin maailmaa ja sähköllä toimivat junat matkaavat hirmuvauhtia.
Ote on Teknoelämää 2035 – kirjasta, ja se kiteyttää ennustamisen ytimen: osa menee täysin pieleen, mutta osa osuu maaliin. Elina ja Kari Hiltunen myöntävätkin, että teknologian tarkka ja kaikenkattava ennustaminen on mahdotonta, koska tekniikkaan vaikuttavat niin monet voimat ja vastavoimat psykologisista poliittisiin – ja yllättävällä sattumallakin on painava roolinsa.
Villejä visioita kirjasta kuitenkin löytyy: omenapuiden oksilla roikkuu omenamehupulloja, esineet liikkuvat ajatuksen voimalla, ihmiset kuvaavat uniaan, pienet nanorobotit pitävät terveysongelmat loitolla  korjailemalla ihmisen ruumista – ja jopa kuolemattomuus on käsillä, kun muistot ja muu aivojen sisältö pystytään siirtämään verkkoon, jossa tietoisuus alkaa elää omaa elämäänsä.
Kirjoittajat myös toteavat realistisesti, että jokainen edistysaskel kohtaa myös ongelmia – suurin niistä on tekniikkaa itsekkäisiin tarkoituksiin käyttävä ihminen itse.
Kirjassa esitetään kolme tulevaisuuden skenaariota, joista parhaassa ilmastonmuutos saadaan kuriin ja tekniikka palvelee yhteistä hyvää. Pahimmassa käy päinvastoin ja sekä ilmastonmuutos ja käsistä päässyt geeniteknologia että ahneet ihmiset itse ajavat maailman tuhon partaalle.
Teknoelämää 2035 ihailee hieman liikaa tekniikkaa, sillä sen mukaan parhassa skenaariossa tekniikkaa pidetään ratkaisuna kaikkeen ja jo kouluissa painotutaan teknisiin aloihin.
Enemmän kirjassa olisi voinut painottaa ihmisen vapaata ja kriittistä ajattelua ja siitä kumpuavaa moraalista vastuuta – vasta näiden avulla ihminen pystyy nousemaan koneiden maailman yläpuolelle ja käyttämään niitä hyvään. Muuten ihminen muuttuu koneiden maailmassa koneeksi itsekin.

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)