Aamulehden Vesa Vanhalakka on Vuoden tiedetoimittaja

Anja Nystén ja Vesa Vanhalakka (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

Anja Nystén ja Vesa Vanhalakka (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

Tiedetoimittajat palkitsi myös bloggaaja Anja Nysténin ja kaiken maailman dosentit.

Vuoden tiedetoimittajana palkittu Vesa Vanhalakka on tehnyt pitkän uran Aamulehdessä, ensin ulkomaantoimittajana ja vuodesta 2002 lähtien tiedetoimittajana. Hän kiittää työnantajaansa mahdollisuudesta syventyä tiedeaiheisiin.
”Tiedän, että pystyn löytämään aiheita ja näkökulmia, joita ei muuten löytyisi. Osaan kertoa, mitä jokin tiedeuutinen oikeasti tarkoittaa ja asettaa sen oikeisiin mittasuhteisiin”, hän pohtii.
Vanhalakka ei kuitenkaan tee juttuja siksi, että on tiedetoimittaja, vaan hän kirjoittaa ihmisille ja lukijoille. Hän miettii aina aihetta valitessaan, saako siitä lukijoita kiinnostavan jutun.
”Jotkut sanovat, että toimittajan tulisi itsepintaisesti tehdä juttuja aiheista, jotka ovat todella tärkeitä. Mutta vaikka aihe olisi kuinka tärkeä, sillä ei ole mitään merkitystä, jos kukaan ei lue juttua”, hän korostaa.
Tiedetoimittajain liitto toteaa palkintoperusteluissaan Vanhalakan olevan hyvä osoitus siitä, että osaava tiedetoimittaja tekee syvällisen jutun lisäksi tarvittaessa myös etusivun pääuutisen tai verkkojutun, joka kerää parhaimmillaan jopa kymmeniä tuhansia klikkauksia.
 
Kemikaalikimara selittää arkea ja torjuu hysteriaa
Vuoden tiedeviestintäpalkinnolla noteerattu Anja Nystén on kemiantekniikan diplomi-insinööri, tietokirjailija ja bloggari, joka on ottanut tehtäväkseen yleistajuistaa vaikeaselkoista mutta jokaista ihmistä koskettavaa aihetta: arkielämän kemiaa.
Nystén kirjoittaa Kemikaalikimara-blogia ja on ahkera keskustelija sosiaalisen median eri kanavissa. Vuonna 2015 hänen bloginsa listattiin (Cision) Suomen suosituimmaksi terveysblogiksi ja Kuluttajaliitto palkitsi hänet Vuoden Kuluttajateko-palkinnolla.
”Kemikaaleista meillä tiedotetaan vielä kovin viranomaislähtöisesti, jopa vaikeaselkoisesti. Kuluttajien ei ole helppo löytää vastauksia omiin arjessa kohtaamiinsa kysymyksiin”, Anja Nystén sanoo.
Verkossa kemikaaleista liikkuu paljon väärää tietoa, huhuja ja suoranaista pelottelua – aina hysteriaan asti. Tiedetoimittajain liitto kiittää Nysténiä siitä, että hän varoittaa kuluttajia silloin kun se on perusteltua.
Kemikaalikimara-otsikon alla Nystén on kirjoittanut kaksi tietokirjaa kemiallisista aineista, joita kaikki ihmiset kohtaava. Hänestä onkin tullut kysytty kemikaali-asiantuntija myös toimittajien keskuudessa. Anja Nystén vie tutkittua tietoa sinne, missä väärä tieto liikkuu.
 
”Kaiken maailman dosentit” ansaitsevat arvostusta
”Kaiken maailman dosentit” palkinnut Tiedetoimittajain liitto haluaa muistuttaa tieteenteon ja tutkimuksen vapaudesta, jonka pitäisi olla itsestäänselvyys sananvapauden mallimaassa Suomessa.
Tutkitun tiedon arvostus on aina ollut Suomessa korkea. Tiedebarometrien mukaan tiedeyhteisö ja tieteellinen tutkimus nauttivat kansalaisten arvostusta ja yliopistoihin luotetaan. Esimerkiksi lääketieteen kykyyn parantaa vakavia sairauksia suhtaudutaan Suomessa poikkeuksellisen luottavaisesti.
Niinpä vuonna 2015 valtiovallan johdon taholta julkisuudessa esitetyt kommentit professorien kesälomista ja ”kaiken maailman dosenteista” ovat heittämässä varjoa tiedettä kohtaan tunnetulle yleiselle arvostukselle.
Toimittajille ”päivystävä dosentti” on yhteistyökumppani, jolta saa tutkitun tiedon lisäksi myös tukea tiedon merkittävyyden suhteuttamiseen sekä uusia näkökulmia ja jopa henkilökohtaisia mielipiteitä.
”Juuri nyt, kun Suomessa eletään taloudellisesti ja vihapuheen varjossa myös henkisesti raskaita aikoja, sivistyksen ja valistuksen soisi valaisevan julkista keskustelua”, perustelee Tiedetoimittajain liitto dosenttien palkitsemista.
Tiedeviestintä-palkinnon otti vastaan Suomen dosenttiliiton puheenjohtaja Tom Frisk Tiedetoimittajain liiton Valon päivän juhlassa 3. helmikuuta Päivälehden museossa Helsingissä.
 

20160203 Helsinki. Aamulehden Vesa Vanhalakka on Vuoden tiedetoimittaja. Tiedeviestintäpalkinnon sai bloggaaja Anja Nystén. Tiedetoimittajain liitto palkitsi myös "kaiken maailman dosentit" . Kuva: Vesa-Matti Väärä.

 Aamulehden Vesa Vanhalakka (2. oik.) on Vuoden tiedetoimittaja. Tiedeviestintäpalkinnon sai bloggaaja Anja Nystén (oik.). Tiedetoimittajain liitto palkitsi myös ”kaiken maailman dosentit” . (Kuva: Vesa-Matti Väärä)

Uusimmat ajankohtaiset

Tiedeviestintäkongressi etsii tänä vuonna totuutta

Tiedeviestinnän, journalismin ja tutkimuksen eetos on sananvapaudessa ja luotettavassa tiedossa. Miten toimittajat, tutkijat ja tiedeviestijät tavoittavat työssään sen luotettavimman tiedon, jota totuudeksi kutsumme? 11. Kansallisen tiedeviestintäkongressin...

Vaalikokous 20.11. valitsee uusia hallituksen jäseniä

Suomen tiedetoimittajain liitto ry:n sääntömääräinen syyskokous eli vaalikokous pidetään Helsingissä Tieteiden talolla keskiviikkona 20.11.2024 klo 17 alkaen.  Kokoukseen päätteeksi tarjoillaan salaattibuffet.   Ilmoittauduthan ruokahävikin välttämiseksi kokoukseen...

Tiedetoimittajain syksyn apurahahaku alkanut

Tiedetoimittajain apurahahaku 16.10.–15.11.2024 Suomen tiedetoimittajain liiton Kopiosto-apurahahaku alkaa keskiviikkona 16. lokakuuta ja päättyy perjantaina 15. marraskuuta. Apurahoista päätetään hallituksen kokouksessa 13. joulukuuta, ja ne maksetaan saajille vuoden...

Tiedetoimittajat Espoon innovaatioyhteisöön 24.10.

Tervetuloa vierailulle Espoon innovaatioyhteisöön 24.10. klo 10–13 Otaniemeen! Ilmoittautuminen on nyt alkanut. Innovaatioiden kaupallistamisen ja tuotteistuksen haasteet Suomessa ovat olleet voimakkaasti valokeilassa: Miten tuotteistaa ja kaupallistaa innovaatioita...

Nobel-keskustelu Sanomatalossa syventää palkintojen merkitystä

Lämpimästi tervetuloa seuraamaan perinteistä Nobel-keskustelua, joka järjestetään Sanomatalon Mediatorilla torstaina 24.10.2024 klo 17–18.30. Tilaisuutta voi seurata myös suorana lähetyksenä verkossa osoitteessa hs.fi. Tilaisuuden asiantuntijapaneelin kokooonpano...

Tervetuloa Turun kirjamessujen keskusteluihin ja jäsentapaamiseen

Lähes jokainen suomalainen pelaa jotain pelityyppiä. Digitaalisia pelejäkin pelaa noin 80 prosenttia. Tervetuloa kuuntelemaan pelien ja pelaamisen tutkijoita Turun kirjamessuille perjantaina 4. lokakuuta klo 15–15.30 A-messuhallin Agricola-lavalla. Tiedetoimittajain...

Syksyn tapahtumissa teemoina totuus, innovaatiot ja Nobelit

Tiedetoimittajain liiton syksyn tapahtumakalenteri alkaa täyttyä. Luvassa on niin perinteinen Turun kirjamessujen jäsentapaaminen ja kansallinen tiedeviestintäkongressi, mutta myös aamupäivä innovaatioiden parissa. Lisäksi kannattaa jo nyt laittaa kalenteriin...

Kevään Kopiosto-apurahansaajat on nyt julkistettu

Luovaan työhön tarkoitetut apurahat ovat edelleen kiinnostavin hakukohde, ja siihen myönnettiin jälleen yli puolet kevään koko apurahapotista, 48 000 euroa. Toiseksi suosituin kohde ovat tiedeviestinnän toimissa tarvittavat laitteet, joita tuetaan 10 470 eurolla. Sitä...