Lukupiireistä olen kuullut kerrottavan, mutta kirjoittaessaan etääntyy niin kauaksi todellisuudesta omiin maailmoihin, että voidaan puhua peräti yksinäisyydestä. Moni muukin ajattelee näin, mutta ehkä ei enää pitkään.
Nyt ranskan kielen dosentti Johanna Isosävi ja pohjoismaisten kielten professori Camilla Lindholm väittävät, että vaikeaksi koettua akateemista kirjoittamista voi ja pitäisikin toteuttaa yhteisöllisesti. Käytännössä se tarkoittaa jaettuja kirjoitushetkiä sovittuun samaan aikaan muiden kanssa. Esteenä yksin kirjoittaessa toimii mikä tahansa tekosyy vetkutella tekstin äärellä, mutta vertaispaine auttaa tuottamaan eikä vain tuijottamaan sanoja ja lauseita.
Myös kuvataiteilijat kokoontuvat ympäri maailmaa residensseihin maalaamaan sosiaalisesti yksin, ja yhteisöllisyyteen ovat tottuneet myös kansainvälisissä konferensseissa ravaavat tutkijat.
Kirjan tekijät kertovat yhteisöllisen kirjoittamisen ydinajatuksen täytäntöönpanosta kokemustensa perusteella. Niitä värittävät kollegojen kanssa sovitut lähi- tai etäkirjoitushetket tai vaikka retriitti. Vihollinen, jota vastaan näin taistellaan, on luomistuskan lisäksi hallinnollisiin, rahoituksellisiin ja opetustehtäviin kuluva tutkijoiden aika. Oivallus puhuttelee myös gradujensa kanssa kamppailevia opiskelijoita. Jo koulussahan kirjoitettiin äidinkielen aineita hiljaisessa luokkahuoneessa yhdessä.
Tekstiä syntyy, kun sitä on synnytettävä, joskin ammattikirjoittajat osaavat varmasti aikatauluttaa kalenteriinsa kirjoitushetkiä jokaiselle päivälle. Yhteisöllisen kirjoittamisen oppaan tarkoitus onkin murtaa myytti kirjoittajasta itseriittoisena ja itsekuriin kykenevänä poikkeusyksilönä. Kolikon toinen puoli vaivaa sekin monia: huijarisyndrooma saa uskomaan, ettei mikään oma tekemä voi muuttua kelvolliseksi.
Isosävi kertoo perustamastaan kirjoitusryhmästä, jossa vallitsevaa luovuuden iloista tunnelmaa ei pääse pilaamaan kenenkään nerous tai kurjuus. Ne jäävät menneen ajan romanttisille kynäilijöille.
Yhteisöllisen kirjoittamisen opas saattaa olla yhden idean teos, mutta mikäs siinä, jos idea on hyvä. Kirja kuitenkin tarjoaa myös konkreettisia neuvoja ja tekniikoita kirjoittamiseen, yksin tai yhdessä.