Epäonni seurasi köyhää keksijää kohdusta hautaan

Markus Hotakainen: Eric Tigerstedt — Suomen Tesla
Aula & Co 2023, 192 s.

Tulee vielä aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteella, jota tässä nimitän sähköiseksi silmäksi.

Näin selvänäköisesti Eric Magnus Campbell Tigerstedt (s. Urjala 1887, k. 1925 New York, Yhdysvallat) hahmotteli tulevaisuutta kehittämälleen ihmeelliselle laitteelle, joka 1960-luvulla löysikin tiensä lähes jokaisen olohuoneeseen.

Kateutta tuon tekniikan neron elämä ei herätä, kun lukee Markus Hotakaisen Erik Tigerstedtistä kirjoittamaa elämäkertaa. Epäonni seurasi niin säännöllisesti Tigerstedtiä, että luulisi suorastaan jumalan tai kohtalon langettaneen kirouksen hänen ylleen.

Ensimmäinen epäonnentuoja oli hänen isänsä, joka pitkän aikaa tyrmäsi omapäisen poikansa lähes kaikki keksinnöt haihatteluina ja yritti pakottaa koulutodistuksissaan lähes pelkkiä nelosia saaneen Ericin taloudellisesti varmalle ja tuottoiselle tielle.

Jo 11-vuotiaana valokuvauskoneen keksinyt Eric sai 15-vuotiaana lähtöpassit kotoaan, kun hän oli keksinyt salakuuntelulaitteen, jolla kuunteli vanhempiensa vakavia keskusteluja, joita ei ollut tarkoitettu lasten korville.

Aatelissuvun vesa teki keksijäntyönsä ohella hanttihommia viilarina ja asentajana helsinkiläisissä konepajoissa ja laivatelakoilla. Hän työskenteli myös puhelinasentajana. Rahapula olikin talousasioita taitamattoman ainainen seuralainen.

Myöhemmin vakava onnettomuus mäkihypyssä, poliisin langettama toimintakielto, petollinen yhtiökumppani, riitaisa avioero ja ensimmäinen maailmansota löivät esteitä Tigerstedtin uralle. Esimerkiksi avioerossa vaimo takavarikoi Ericiltä laitteita, joita hän tarvitsi keksintöihinsä. Joskin teko inspiroi Ericiä muuttamaan Yhdysvaltoihin, jossa hän vietti viimeiset elinvuotensa, tapasi Thomas Edisonin ja teki suurimman keksintönsä.

Viimeinen kohtalonisku oli menestyksen, jopa kaupallisen menestyksen, kynnyksellä tapahtunut auto-onnettomuus, joka vähintään välillisesti aiheutti keksijän aivan liian aikaisen poismenon 37-vuotiaana.

Eric Tigerstedt ehti kuitenkin toteuttaa tuon suurimman haaveensa: keksiä miten ääni yhdistetään liikkuvaan kuvaan, siten, että se kuuluu selvästi isossa elokuvateatterissa. Loppu on historiaa.

Pekka Wahlstedt

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)