Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Hain apurahaa

Mikko Myllykoski

Mikko Myllykoski

Kuva: Kirill Lorech


Puhuin viime lokakuussa vaikeiden aiheiden käsittelystä tiedekeskuksissa. Yleisönäni oli tiedekeskusliitto ASTC:n vuosikonferenssi ja pääesimerkkinäni ”Heureka tulee hulluksi”. Kollegat Chilestä ja Argentiinasta tulivat juttusilleni ja kutsuivat puhumaan Latinalaisen Amerikan tiedeviestinnän vuosikonferenssiin Medellíniin, Kolumbiaan. Kiitin kutsusta, vaikka pian ymmärsin, että se ei käsittänyt matkan aiheuttamia kustannuksia. Pahus, ajattelin. En voi kuvitella tekeväni tämmöistä matkaa työnantajani piikkiin samaan aikaan kun etsimme säästöjä ja vähennämme henkilökuntaa.
Olisiko tämmöisen matkan tukeminen Suomen tiedetoimittajain liiton asia? Päätin selvittää asian hakemalla ensimmäistä kertaa lähes 20-vuotisen jäsenyyteni aikana liiton apurahaa. Tabuaiheeni yhteiskunnallisen tärkeyden lisäksi painotin perusteluissani, että vaikka minulla näyttäisi olevan konferenssissa annettavaa, olen loppupeleissä saamapuolella, jos osallistumaan pääsen.
Halvin lento Medellíniin maksoi 857 euroa. Mitäköhän ne maksavat, kun saan tiedon päätöksestä? Pyöristin summan 900:aan ja ynnäsin lentokenttäkuljetukset, konferenssihotellin ja konferenssin osallistumismaksun, johon näytti sisältyvän joitain aterioitakin. Muuta kulunkia en laittanut, vaikka pari kymppiä päivässä ruokailuun ja yllättäviin kuluihin voisikin olla paikallaan. Lähetä!
Tiedetoimittajain liitto saa jäseniltään Kopiosto-valtakirjan, joiden perusteella liitolle tilitetään korvauksia tekstiemme valokopioinnista. Tavallisen kopioinnin lisäksi olemme juuri saaneet takautuvasti neljän vuoden korvaussumman digitaalisesta kopioinnista. Jaamme tänä vuonna hakemuksesta noin 85 000 euroa työskentely- matka-, työväline- ja Media Fellows –apurahoina sekä myönnämme esitysten perusteella vuoden tiedetoimittajapalkinnot. Myös liiton järjestämä koulutus, lähes 100 000 euroa vuodessa, rahoitetaan Kopiosto-korvauksista. Kaikki liiton jäsenet ovat oikeutettuja apurahaan ikään, toimialaan, asuin- tai työpaikkaan katsomatta.
Apurahaa ei kuitenkaan jaeta automaattisesti, vaan hakemuksista hyväksytään ne, joiden hallitus katsoo edistävän tiedejournalismia ja -viestintää tai jäsentensä ammatillista kehitystä ja työskentelymahdollisuuksia. Iso plussa annetaan hakemukselle, jolla arvioidaan olevan laajaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Kukaan hallituksessa ei käsittelee omaa hakemustaan ja jäävää itsensä myös sukulaisen ja työtoverin kohdalla, ettei suosisi tai huonoon huutoon saattaisi lähimmäistään.
Hallituksen apurahatoimikunta valmistelee päätösesityksen. Hallituksen kokous käy läpi hakemukset yksitellen, tekee päätökset ja piirtää samalla liiton linjaa. Hallituksessa on tällä hetkellä sikermä journalisteja ja tiedeviestijöitä, niin luonnontieteen, teknologian kuin ihmistieteidenkin edustajia, joiden ristivalotuksessa yhteinen ymmärrys syntyy.
Tällä hetkellä noin puolet hakijoista saa apurahan. Hyvä hakemusteksti on kirjoitettu napakasti: on ammatillisen näytön paikka osata viestiä ytimekkäästi, miksi juuri hankkeeni ansaitsisi tuen. Apurahojen jakoperusteet kannattaa lukea huolella ja vastata kysymyksiin rehellisesti.
Sain apurahan! Lentoa varatessani Medellíniin pääsi yhä huokealla, mutta enpä huomannut, että matka-aika olisi yli 30 tuntia ja edellyttäisi yöpymistä Miamissa. Raivokkaan selvityksen jälkeen päädyn ostamaan 1100 euron lentolipun, jonka yhteys on inhimillinen. Jos vielä joskus anon uutta apurahaa, tutkin lentoyhteydet huolellisemmin. Kai ne siellä hallituksessa ymmärtävät!
P.S. Jäsenmaksuja keräämme 40 000 € vuodessa. Tai yritämme kerätä, koska moni unohtaa maksaa. Se on inhimillistä, mutta eikö se ole vähän noloa, etenkin jos muistaa hakea moninkertaista summaa itselleen apurahana?
Apurahat:

Apurahat ja raportointi


Apurahani kohde:
http://www.parqueexplora.org/redpop2015/english-version/

Julkaistu

22 maalis, 2015

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)