Jännittävä teos Turun palosta

Hannu Salmi: Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827.
Otava 2022.
240 sivua.

Vuonna 1827 syttynyt Turun palo oli katastrofi, joka vaikutti Suomen historian suuntaan ja herätti järkytystä aina ulkomaita myöten. Palo pyyhki valtaosan kaupungista pois, ja tuhon seurauksena Turun Akatemia siirrettiin Helsinkiin.

Syksyinen tiistai 4.9. vuonna 1827 oli ollut hiljainen päivä Turussa. Lukuisat kaupunkilaiset olivat lähteneet Tampereelle markkinoille. Myös Akatemian opiskelijat olivat pääosin poissa, sillä syyslukukausi ei ollut vielä alkanut. Päivän päättyessä kaupungissa olleet viimeistelivät arkiaskareitaan. Hieman ennen ilta yhdeksää Aninkaistenmäellä sijainneessa kauppias Hellmanin talossa havahduttiin poikkeuksellisen voimakkaaseen savun hajuun. Pihalle hätääntyneenä juossut rouva huomasi navetan ylisiltä nousevan sankan savun, ja hälytti nopeasti muut ruokakuntaan kuuluvat paikalle. Tilanne näytti heti pahalta. Turun palo oli syttynyt.

Turun yliopiston kulttuurihistorian professori Hannu Salmi käy kirjassaan perusteellisesti läpi suuronnettomuuden vaiheita kronologisessa järjestyksessä mutta palaten usein taakse päin ajassa. Hän keskittyy palon ja sen seurausten lisäksi ihmisten kohtaloihin ja katastrofin aiheuttamiin reaktioihin aikalaislähteiden, kuten kirjeiden ja päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Kirja on yksityiskohtaisuudessaankin erittäin luettava: ajoittain sen tapahtumakuvaukset vievät mukanaan kuin huomaamatta.

Palon syynä oli todennäköisesti nokikipinän lentäminen läheisestä talosta Hellmanin pihan heinävarastoon. Lukuisat epäsuotuisat seikat vaikuttivat yhdessä tuhon laajuuteen. Takana oli hyvin kuiva kesä ja puurakenteiset talotkin olivat kuivia, lisäksi Turku oli erittäin tiiviisti rakennettu. Viimeinen isku oli pian palon syttymisen jälkeen noussut kova tuuli, joka levitti tulta kiihtyvällä voimalla.

Kirja kertoo kaaoksesta ja epätoivoisesta taistelusta tulta vastaan. On kiehtovaa ja kammottavaa seurata arvaamattomasti leviävän tulen kulkua, jota edes joki ei kyennyt estämään. Tuulen mukana kaupunkilaisten palavaa omaisuutta lensi ilmassa sytyttäen aina uusia palopesäkkeitä. Turun palo sammui vasta 18 tuntia syttymisen jälkeen loppuun palettuaan. Kolme neljäsosaa rakennuskannasta tuhoutui, ainakin 17 ihmistä kuoli ja yli 200 loukkaantui.

Tieto katastrofista levisi maailmalle juuri perustetun lehdistön myötä. Omia kokemuksiaan pystyivät levittämään laajemmin vain sivistyneistö, tavallisen kansan tunnot jäivät vaille kuvausta. Kirjassa Salmi kertoo, miten Akatemian opiskelijat ja professorit kuvailivat kirjeissä ja päiväkirjoissa tapahtumia ja toimittivat tekstejä julkaistavaksi ulkomaisiin lehtiin. Esimerkiksi Lontoossa ilmestyneessä Standard -lehdessä uutisoitiin tuoreeltaan tragediasta, tosin osittain hieman virheellisin tiedoin. Suuronnettomuus ylitti uutiskynnyksen jopa Australiassa asti. Myös paloa seuranneesta oikeidenkäynnistä – jossa siis syyllistä ei nimetty – raportoitiin eri puolilla maailmaa. Julkisuus oli tärkeää myös siksi, että Turun jälleenrakentamiseen tarvittiin avustuksia.

Arja-Leena Paavola

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)