Käyt sä täällä usein?

Pirjo Koskinen & Petri Nummi. Lisääntymisen vimma. Seksuaalivalinta ihmisellä ja muilla eläimillä. Art House 2021.

Naisen orgasmia pidettiin pitkään mysteerinä paitsi makuuhuoneissa, myös tutkijoiden piirissä. Nyt näyttäisi tutkimuksen valossa siltä, että naisen orgasmi voi manipuloida hedelmöittymistä, mikä ratkaisee sen evolutiivisen tehtävän. Kammariin jää yhä mietittävää.
Sukupuolisuuden ylilajilliseen tutkimukseen johdattaa Pirjo Koskisen ja Petri Nummen vetävästi kirjoittama uutuusteos, joka avartaa näkemystä meidän ja muiden eläinten lisääntymisen tavoista. Niiden kirjo on valtava, ja yksittäisenä tapahtumanakin laaja, aina viettelystä jälkikasvun hoitoon.
”Spermakilpailu on siittiöiden moniottelua” -tyyppiset alaotsikot silloittavat aiheesta toiseen: ”Se oikea siittiö – nainen valitsee sopivimman tietämättään.”
Kirjan sisältö on kuitenkin painavaa tiedettä yleisymmärrettävästi esitettynä. Teoksen otsikon mukaisesti tekijät johdattelevat lukijan biologiseen todellisuuteen, joka on tarua ihmeellisempää. He selittävät, kuinka eri lajien lisääntyminen riippuu evolutiivisista reunaehdoista, mutta myös yksilöolioiden käytöksestä.
Kirjan keskeinen viesti on, että luonnonvalinnan prosessin monimuotoisuus tarkoittaa tietenkin myös monimutkaisuutta. Siksi puhutaan lisäksi ”seksuaalivalinnasta”.
Luonnossa, johon ihminen kuuluu, lisääntymiseen liittyvät reviirien väkivaltainenkin valtaaminen, soidinmenot sekä kiima-ajat, joista viimeisintäkin esiintyy kirjan mukaan myös ihmisellä. Lukiessa kirjaa onkin houkuttelevaa samaistaa muiden eläinten pariutuminen ihmisen parinvalintaan. Ei tulle yllätyksenä, että nykyihmisillä lisääntymiseen päätyvä vuorovaikutus on monivivahteisempaa.
Koskinen ja Nummi päättävät teoksen pohdiskeluun siitä, jatkuuko ihmisen evoluutio edelleen. Asia kiinnostaa filosofisestakin näkökulmasta, sillä lisääntymistarve kertoo paljon ihmisluonnostakin.
Samaan aikaan Lisääntymisen vimman kanssa ilmestyi toinenkin asiaa valottava teos. Keinot ovat monet, kun pelissä on oman perimän siirtäminen eteenpäin, osoittaa ekologian ja evoluutiobiologian tohtori Ulla Tuomainen Eläimellistä parinvalintaa -uutuuskirjassaan (Gaudeamus 2022).

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)