Freelancerin arkea

Mia Hemming

Mia-Hemming_2
Freelancer-töistäni suurin osa on ennalta sovittuja. Pyrin siihen, että kirjoittaisin joka päivä liuskan verran lehden kanssa sovittua juttua. Aina se ei onnistu, ja silloin menen oma-aloitteisesti jonnekin tekemään juttua. Viimeksi olen ollut vailla sovittua juttua kaksi ja puoli kuukautta sitten.
Hyvä tilanteeni perustuu siihen, että en koskaan keskity vain yhden jutun tekemiseen. Sovittujen juttujen lisäksi minulla on aina ehdotuksia kulkemassa lehdestä toiseen, kunnes tärppää. En kuitenkaan keksi uusia ideoita joka päivä, vaan tilanteen mukaan. Parhaillaan pyörittelen kuutta aihetta, enkä keksi uusia ennen kuin sovitut jutut alkavat valmistua. Nyt minulla on työn alla neljä toimeksiantoina saamaani juttua. Sovittuja juttuja on enemmänkin, mutta aloitan niiden tekemisen lähempänä deadlineja. Lisäksi on yksi tilattu juttu, jolle ei ole deadlinea. Aloitan sen tekemisen, kun tulee muuten hiljaista.
Jos minulla ei ole sovittua juttua tehtäväksi, selaan asuinläänini tapahtumia, josko menisin johonkin tekemään juttua. Tapahtuma voi olla vaikka luentotilaisuus tai avoimien ovien päivä. Siellä voin haastatella vastuuhenkilöä aiheesta, joka on mielestäni riittävän mielenkiintoinen myytäväksi jutuksi.
Oma-aloitteisesti valmistettavat jutut tuovat vaihtelua työskentelyyn. Koska ei ole toimeksiantoa, minun ei tarvitse noudattaa annettuja raameja tehdessäni juttua. Voin tehdä siitä juuri sellaisen kuin hyväksi näen.
Tällä työskentelytavalla minulla oli viime vuoden veroilmoituksessa yli 60 eri toimeksiantajaa. Freelancer pärjää varmasti vähemmälläkin määrällä, jopa muutamalla. Minulle vain sopii monipuolisuuden tuoma turva. Ja sopii hyvin sekin, että jutuista suurin osa on ennalta sovittuja. Mutta niin, että joukossa on myös jokunen oma-aloitteisesti tehty juttu lisäämässä työn mielekkyyttä.
Joka päivä en kuitenkaan ehdi kirjoittamaan sitä yhtä juttuliuskaa. Silloin, kun kaikki muu työ vie kaiken ajan. Mutta se on jo toinen tarina, miten freelancer jakaa aikansa.
Kirjoittaja on työskennellyt freelancer-toimittajana vuodesta 2006.