KONE-UR_shaft_2_1200Oman toimialansa kakkonen, Kone, esitteli maailmankonferenssin retkeläisille Hyvinkään tehtaalla tehtävää tutkimusta ja tuotekehitystä.
Maailmalla vauhdilla kasvava Kone on säilyttänyt tietointensiivisen tuotekehityksensä kotimaassa.
Forbes on kahtena peräkkäisenä vuonna listannut Koneen maailman 50 innovatiivisimman yrityksen joukkoon.
Tutkimusja tuotekehitysrahoja käytetään yhteistyössä yliopistojen ja yliopistollisten tutkimuslaitosten kanssa. Yhtiöllä on yli 3000 hisseihin liittyvää patenttia.
Myynnistä puolet tulee tällä hetkellä Euroopasta. Mantereella uusitaan hissejä, jotta ikääntyvät voivat asua pidempään kotonaan. Vanhojen talojen manuaaliovellisia hissejä korvataan automaattiovellisilla, mikä lisää tilaa ja turvallisuutta.

Komposiittiköysiä korkeisiin rakennuksiin

 
Huimiin kasvulukuihin Kone yltää siellä, missä rakennetaan korkeita rakennuksia. Suunnittelupöydillä on kilometrin, jopa puolentoista, korkuisia jättitaloja, joihin mahtuisi asumaan puoli Tamperetta. Talojätti voi pyöriä ympäri satakin metriä, ja siksi hissit voidaan joutua pysäyttämään kovalla tuulella. Hissien suunnitteluun tämä tuo uusia haasteita.
Kone julkisti alkukesällä komposiiteista kehittämänsä ns. Ultra Rope -köysiratkaisun, joka korvaa teräksiset hissiköydet. Kun korkea rakennus huojuu, huojunta siirtyy teräsköysiin, mutta ei komposiiteista valmistettuihin.
Uutuus lisää turvallisuutta ääriolosuhteissa ja pienentää energiankulutusta noin 15 prosenttia teräsköysiin verrattuna. Innovaatio ylitti uutiskynnyksen jopa Fidzin saarilla.
Retkeläiset pääsivät Hyvinkään tehtaan testitorniin kokeilemaan kyytiä komposiittiköysien varassa.

Energian säästämisen edelläkävijä

 
Koneella korostettiin, että yritys on ollut tiennäyttäjä ja tuonut monia innovaatioita toimialalleen. Energiansäästö on vuosikausia ollut tuotekehityksen ykkösasia.
Arvioidaan, että kaikesta energiasta jopa 40 prosenttia kuluu rakennuksiin. Siitä hissien osuus on 3-10 prosenttia.
Koneen 1996 markkinoille tuomat pannukakun muotoiset moottoriratkaisut toivat myyntiin konehuoneettomat hissit. Samalla hissien energiankulutus aleni puoleen. Nyt käytössä olevat ns. Ecodisc-ratkaisut ovat vähentäneet energiankulutusta ja tilantarvetta edelleen.

Ennakoiva uutuus

 
Alan trendituotteisiin kuuluvat kävijävirtoja ennakoivat hissit. Ne osaavat tulla valmiiksi kerroksiin, joissa niitä tiettyyn aikaan päivästä eniten tarvitaan.
Kone palkkasi kymmenen vuotta sitten ensimmäisen psykologin auttamaan käyttäjävirtojen suunnittelussa. Tuotteet kiinnostavat vaikkapa arabimaissa, jotta rukoushetket saadaan toteutettua joustavasti.
Vuonna 1910 perustettu pörssiyhtiö on edelleen vahvasti Herlinien perheen omistuksessa. Nykyään jo yli 90 prosenttia kaikkiaan 40 000 työntekijöistä työskentelee ulkomailla.
Viimeiset kuutisen vuotta yritys on kasvanut nopeasti etenkin Kiinassa ja Intiassa, missä se on markkinajohtaja. Vuosittain Kiinassa asennetaan nyt noin 350 000 uutta hissiyksikköä.
Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kirjoittaja on mikkeliläinen toimittaja.


Kaksi kertaa Kone

Turnausväsymys kaatoi miltei kaikki Koneen retkelle ilmoittautuneet tiedetoimittajat. Itse perehdyin yritykseen toistamiseen jo viikon kuluttua.
Koneella oli selvästi varauduttu tiedetoimittajien retkeen. Paikalla olivat yrityksen tuotekehitystä Suomessa vastaava Tomio Pihkala, yrityksen innovaatiotoiminnassa jo 30 vuotta mukana ollut Harri Hakala ja korkeiden rakennusten projekteja vetävä Santeri Suoranta.
Siksi oli aika noloa, että täysi ryhmä kutistui aamulla Senaatintorilla yhdeksäksi lähtijäksi. Sama turnausväsymys näkyi myös muissa retkibusseissa. Ehkä jatkossa konferenssitoimistojen kannattaa varmistaa ennakkoilmoittautumiset lähtijöiltä. Ja mikäli peruutusta ei tule, jonkinlaisen toimistomaksun periminen voisi olla paikallaan.
Viikko retken jälkeen pääsin kuuntelemaan Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlinin pitämää alustusta Päämajan Kesäsymposiumissa Mikkelissä. Herlin kertoi pitkässä, omakohtaisessa alustuksessaan sukunsa jäsenten muistoja marsalkka Mannerheimistä ja kuvasi Mannerheimsäätiön toimintaa säätiön puheenjohtajan näköalapaikalta. Moneen rooliin taipuu pörssiyhtiön nokkamies Suomen kesässä.
Päivi Kapiainen-Heiskanen