Syksyn toiminnassa korostuu koulutus

09.07.2019 | 2:24

Tiedetoimittajain liitto oli mukana järjestämässä Helsingissä keväällä yhtä kolmesta tiedeklubista, jotka osoittivat, että keskustelulle tieteestä ja tiedeviestinnästä riittää pääkaupungissa kuulijoita. (Kuva: Jari Loisa)

Liiton syyskausi on täynnä ohjelmaa. Hallitus valmistautuu liiton 35. toimintavuoteen 2020 kokoontumalla strategiakokoukseen Tarttoon 6.–8. syyskuuta. Juhlavuoden alussa on ilmestymässä liiton piirissä syntynyt kirjoituskokoelma tiedeviestinnän vaikeista ja viheliäisistä aiheista.

Jäseniä haastetaan mukaan uudistumaan  lukuisilla koulutuksilla ja yhteistyöhankkeilla, joiden suunnittelu käynnistyy syksyn aikana. Jäsenkunnan ideat ja toiveet ovat erittäin tervetulleita!

27. syyskuuta liitto on kutsuttu vierailulle Jyväskylän yliopistoon. Päivän päätteeksi voimme osallistua myös kansainvälisen Tutkijoiden yön tapahtumiin sen jälkeen, kun olemme tutustuneet yliopiston uusimpiin tutkimushankkeisiin. Ohjelmasta ja ilmoittautumisista liiton kotisivujen Uutiset-välilehdellä.

Tiedetoimittaja-lehti 3/2019 ilmestyy syyskuun lopulla. Luvassa on ainakin kuulumisia kesän maailmankongressista ja Huuhkajien Gotlannin reissulta. Tietokirja-satoa ruoditaan ahkerasti.

4. lokakuuta on liiton perinteinen jäsentapaaminen Turun kirjamessuilla. Klo 14.50–15.30 liitto järjestää Suuressa auditoriossa paneelikeskustelun haastavalla otsikolla: “Somelukutaito kansalaisvelvollisuudeksi?”. Kirjamessujen ohjelma julkistetaan 2. syyskuuta, jolloin kuulet, keitä someguruja liiton paneelikeskustelussa haastetaan. Tulethan ehdottomasti Turkuun!

16. lokakuuta avataan liiton syksyn apurahojen haku. Seuraa ilmoittelua ja tutustu huolella apurahaohjeisiin. Haku päättyy 15.11., ja hallitus päättää apurahoista joulukuun alkupuolella. Näitä Kopiosto-apurahoja voivat hakea muutkin kuin liiton jäsenet tiedeviestintää edistäviin hankkeisiin!

24. lokakuuta Huuhkajien retki suuntautuu Espooseen. Vierailukohteina ovat Emma ja ortodoksinen kirkko. Tarkempi aikataulu, kohteet ja ilmoittautumislomake tulevat syyskuun puolella. Merkitse päivä kalenteriisi.

7.–13.marraskuuta Andalusiassa opintoretkeilevät liiton stipendiaatit prof. Pauliina Raennon johdolla.

21. marraskuuta keskustellaan 6. kansallisessa tiedeviestintäkongressissa tiedolla vaikuttamisesta ja tieteen vaikuttavuudesta Helsingissä. Yhteistyökumppanina on tänäkin vuonna Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Vastuullinen tiede -hanke. Toinen järjestäjä on  tällä kertaa Suomen Akatemian Media&Yhteiskunta-tutkimusohjelma, joka tarjoaa kongressipaikan akatemian tiloissa Hakaniemessä.

Marraskuussa on myös sääntömääräinen vaalikokous, jossa valitaan liitolle juhlavuoden puheenjohtaja sekä hallitukseen jäseniä erovuoroisten tilalle.

Ja kuten ennenkin, luvassa on vielä paljon muutakin, jonka valmistelu on vasta idullaan. Tiedeklubeille on luvassa jatkoa syyskaudella, ja yhteistyökumppaneiltamme tulee ehdotuksia koulutuksista ja kutsuja tilaisuuksiin.

Moni on tänäkin vuonna todennut – ehkä hieman pahoitellen – ettei millään ehdi tai jaksa osallistua kaikkiin liiton tilaisuuksiin. Ei kannata murehtia; harva sitä ehtii kaikkialle! Tilaisuuteen kannattaa kuitenkin tarttua, jos kaipaa uusia ideoita, uutta oppia tai ihan vain mielenvirkistystä. Myös tuttujen tapaaminen on ihmisen kaltaiselle laumaeläimelle ehdottoman tärkeää. Usea jäsenemme on ainoa tiedejournalismin tai -viestinnän tekijä työpaikallaan, ja kasvokkain keskustelu vertaisten kanssa on avartavaa ja itsetuntoa vahvistavaa.

Liitto kannustaa matkustamaan tapahtumiin julkisilla kulkuneuvoilla mahdollisuuksien mukaan ja myös korvaa matkakuluja.

(Päivitetty 27.8.2019)