Hans Rosling saa maailman väestötilastot rokkaamaan. Hänen teemansa jäävät pyörimään mieleen koko konferenssin ajaksi.
Aurinkoinen kesäaamu kello kahdeksan. Freelancer tarvitsee aikaiselle aamuheräämiselle hyvän syyn ja sellainen seisoo juuri nyt puhujan paikalla Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa. Professori Hans Rosling on vaatimattoman oloinen mies, mutta tämä tiedon visualisoinnin mestari saa maailman väestötilastot rokkaamaan.
Rosling näyttää, miten väestön, rahan sekä energian saatavuuden muutokset ohjailevat maailman kulkua. Hän osoittaa vakuuttavasti, ettei väestön lisääntyminen kehittyvissä maissa uhkaa maapallon hyvinvointia. Suuri syntyvyys ei kasvata enää väestöä, vaan se, että nykyiset nuoret kasvavat aikuisiksi ja saavat lapsia – joskin useimmat vain kaksi! Väestöräjähdys-sana tuo mieleen kansanmurhan, sen käyttö on kielletty ihmisistä puhuttaessa!
Roslingin teemat jäävät pyörimään mieleen seuraavaksi kolmeksi päiväksi. Kuinka paljon terveyden ja sairauden kysymykset kietoutuvatkaan rahan ympärille.
New Era for Drug Discovery -sessiossa liettualainen Vaidas Neverauskas ehdottaa joukkorahoitusta sellaiselle lääketutkimukselle, joka ei ole tarpeeksi houkuttelevaa länsimaiden rikkaiden rahojen perässä juoksevalle lääketeollisuudelle.
Taru Berndtson
Kirjoittaja on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja tutkija.