Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Maanpetos ja ”Wunderwaffe” eli miksi Venäjä tuomitsee vankilaan sotateollisuutensa huippuja

Maaliskuussa 2018 presidentti Putin julisti, että Venäjällä on uudentyyppisiä aseita, jollaisia ei ole kenelläkään muulla maailmassa. Videolla hän esitteli maailman tehokkaita ballistista Sarmat-rakettia, kertoi ydinkäyttöisestä Burevestnik-ohjuksesta, muistutti mannertenvälisestä vedenalaisesta Poseidon-ydintorpedosta ja esitteli omien sanojensa mukaan viimeisintä teknologiaa edustavan hypersoonisen Avangard-taistelukärjen.

Siitä pitäen, erityisesti vuoden 2022 sodan alettua, venäläinen propaganda muistuttelee jatkuvasti näistä aseista, aivan kuin ne olisivat Wunderwaffe, jonka avulla Putin joka tapauksessa voittaa sodan. Mieleen tulee toisen maailmansodan loppuaikojen natsipropaganda, jonka mukaan salaa kehitetyt aseet muuttaisivat sodan kulun.

Ihmisiä, jotka tuntevat neuvostoliittolaisen ja sittemmin venäläisen sotateollisuuden tilan, Putinin uho lähinnä hämmensi. Ensinnäkin Sarmat-raketteja lukuun ottamatta kaikki nuo asetyypit muistuttavat neuvostoaikaisia kehitelmiä, joista aikanaan eri syistä luovuttiin. Toiseksi ihmiset, jotka työskentelivät Neuvostoliiton sotateollisuuden palveluksessa ja olivat kykeneviä mainittuja superaseita rakentamaan, ovat enimmäkseen jo kuolleet. Ja monet nuoremmat asiantuntijat ovat joutuneet FSB:n hampaisiin. Putinin valtaannoususta, vuodesta 1999 lähtien, Venäjällä on nähty lukuisia tutkijoihin ja tieteentekijöihin kohdistuvia oikeusprosesseja liittyen kahteen rikoslain pykälään: maanpetokseen ja valtionsalaisuuden paljastamiseen. 2000-luvun alussa tutkijoita puolustivat ahkerasti monet vielä elossa olevat tunnetut tutkijat kuten Juri Ryzov, Sergei Kapitsa, Vitali Ginzburg ja muut. Silloin tapaukset onnistuttiin sulkemaan. Mutta vuonna 2012 duuma uudisti rikoslain maanpetospykälän FSB:n pyynnöstä. Nyt maanpetoksen kriteerit täyttää käytännössä mikä tahansa yhteistyö minkä tahansa ulkomaisen organisaation kanssa. Rangaistus on 12-20 vuoden vankilatuomio. Kaiken lisäksi prosessit ovat alusta alkaen salaisia, mikä tekee puolustuksesta hyvin vaikeaa.

Vuodesta 1999 alkaen vankilaan on joutunut yli 50 tutkijaa, monet maailman huippuja. Joukossa ovat valtamerentutkijat Viktor Akulitšev, Vladimir Soifer, Vladimir Šurov ja Juri Horostov. Heitä syytetään valtionsalaisuuksien luovuttamisesta Kiinalle, vaikka kyse oli avoimesta yhteistyöstä. Saman kohtalon koki moskovalainen Itä-Aasian tutkija Valentin Moisejev – hänen rikoksensa oli konferenssiesitelmän välittäminen Etelä-Korean lähetystölle. Tämä siitäkin huolimatta, että kyseessä oli tieteellisessä konferenssissa jo aiemmin esitetty luento.

72-vuotias tutkija Anatoli Babkin puolestaan tutki pikatorpedo Škvalia ja sai tuomion yhteistyöstään Pennsylvanian yliopiston kanssa: taas kerran kyseessä oli avoimesti sovittu tieteellinen yhteistyö. Pietarilaiset rakettitutkijat Jevgeni Afanasef ja Svjatoslav Bobyšev saivat 12 vuoden tuomiot luennoinnista kiinalaisessa Harbinin yliopistossa. 62-vuotias Afanasev kuoli vankilassa.

Vuoden 2014 Krimin valtauksen jälkeen maanpetostuomioiden määrä on lähes kymmenkertaistunut. Yhteistyö länsimaiden kanssa on vähentynyt, ja nyt suurin osa syytöksistä koskee yhteistyötä Kiinan ja Ukrainan kanssa. Kuten aiemminkin, suurin osa tuomituista on iäkkäitä tutkijoita – ensinnäkin, koska työvoimapulan ja aivovuodon vuoksi johtavat tutkijat ovat iäkkäitä, ja toisaalta, koska vanhemmat ihmiset kestävät vankilatuomioita huonommin. Monelle tutkijalle vankilatuomio onkin koitunut kuolemaksi.

75-vuotias Viktor Kudrjavtsev, hyperäänien tutkija, pidätettiin yhteistyöstä belgialaisen von Karman – instituutin kanssa osana EU:n rahoittamaa ohjelmaa. Hän menehtyi vuonna 2021.

79-vuotias Valeri Mitko johti laivastoakatemian hydroakustiikan laitosta ja kävi säännöllisesti luennoimassa Kiinan Dalianissa. Hänet pidätettiin vuonna 2020 syytettynä salaisten materiaalien välittämisestä Kiinan tiedostelupalveluille. Omien sanojensa mukaan Mitko valmisteli luentonsa avoimesti saatavilla olevista lähteistä. Syytteen sisältö on salattu.

Vuonna 2021 pidätettiin 73-vuotias pietarilainen Aleksandr Kuranov, samoin hyperäänien tutkija. Kuranov oli ollut useina vuosina ollut järjestämässä venäläis-amerikkalaista aerodynamiikan alan symposiumia. Tämäkin oikeustapaus on salattu.

Vuonna 2022 Novosibirskissä pidätettiin kvanttioptiikan laboratorion vetäjä Dmitri Kolker hänen luennoituaan Kiinassa. Pidätyksen hetkellä tutkija sairasti terminaalivaiheeseen edennyttä haimasyöpää. Kolker kuoli vankilassa muutama päivä pidätyksen jälkeen.

Palatakseni Wunderwaffeniin. Myös natsi-Saksassa oli omat ylilyöntinsä. Esimerkiksi Werhner von Braun, joka myöhemmin oli yksi avainhenkilö Amerikan avaruusohelmassa ja Helmut Gröttrup, joka myöhemmin työskenteli venäjällä ballististen ohjusten parissa, pidätettiin vuonna 1944 ”tappiomielialojen” vuoksi. Molemmat vapautettiin kahden viikon kuluttua Himmlerin henkilökohtaisesta käskystä ja pidätyksen suorittanut Gestapon virkailija sai huhujen mukaan varoituksen virkavirheestä. Wunderwaffea ei kuitenkaan syntynyt lojaalista asenteesta huolimatta. Hankkeet olivat kuitenkin kiinnostavia: esimerkiksi Eugen Sängerin luoma ”Der Silbervogel” oli käytännössä edellä mainitun Avangard-ohjuksen prototyyppi.

Putin tuskin onnistuu Wunderwaffe-hankkeessaan, mikä varmasti on koko maailman eduksi. Sääliksi käy tutkijoita, jotka ovat joutuneet hulluksi tulleen valtiokoneiston jalkoihin.

Lähteet:

https://novayagazeta.ru/articles/2020/11/27/88134-berut-lyudey-s-opytom-lomayut-zhizni-otnimayut-rabotu-i-zdorovie

https://www.dw.com/ru/v-rossii-arestovan-tretij-za-poltora-mesaca-ucenyj-po-delu-o-gosizmene/a-62728387

https://www.bbc.com/russian/news-58180463

https://ngs.ru/text/world/2022/07/01/71455475/

https://tass.ru/info/15406673

Teksti: Vladimir Marahonov

Käännös: Salla Nazarenko

Vladimir Marahonov on Suomessa maanpaossa elävä vapaa toimittaja, fyysikko ja Venäjän aseteollisuuden asiantuntija.

Julkaistu

5 kesä, 2023

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)