Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Mainettaan parempi Medellín isännöi WCSJ2023-konferenssia

Maailmankongressin puitteet Kolumbian Medellinissä olivat upeat, mutta suomalaiselle kaupungilla kulkeminen vaati totuttelua.

Tiedetoimittajien maailmankongressi järjestettiin kaupungissa, joka haluaa osoittaa maailmalle olevansa jälleen turvallinen.

Ensimmäinen ongelma: kolumbialainen halpalentoyhtiö Viva Air lopetti kaikki lentonsa Miamista Medellíniin protestiksi Kolumbian hallituksen nihkeälle suhtautumiselle kahden lentoyhtiön fuusioon. Suomalaiselle asiakkaalle ei vain ilmoitettu peruutuksesta mitään, vaan asia ilmeni, kun viikkoa ennen lähtöä yritin kirjautua varaukseeni.

Se ei johtanut minnekään. Yhtiön nettisivulla oli espanjankielinen tiedote asiasta, muuten sivut olivat jumissa.

Siinä ei auttanut kuin ostaa kolmesataa dollaria kalliimmat American Airlinesin liput ja hakea menetettyä summaa takaisin luottokorttiyhtiöltä.

Kokemustieto jakoon kollegoille

Saavuin Medellíniin viikkoa ennen WCSJ 2023 -konferenssin alkua, joten ehdin saada tuntumaa hotelliin ja kaupunkiin sekä käydä kaupungin ulkopuolellakin juttukeikalla. Kun suomalaisten pääryhmä saapui Medellíniin, olin jo ehtinyt kokea taksihuijarit, julkiset kulkuvälineet ja lähiravintolat, joten pystyin jakamaan muillekin hankkimiani elämänviisauksia.

Muutkin kuin taksikuskit osaavat keplotella turistin rahat pois. Laillisen rosvouksen kaava menee niin, että vastikään maahan saapunut gringo ei ole vielä sinut Kolumbian pesojen milien (1000) eikä paikallisen hintatason kanssa. Esimerkiksi setelissä lukee 50 mil, joka ei tarkoita 50 miljoonaa vaan 50 000 pesoa. Sitten alkaa mielessä vaivalloinen valuutankonvertoimisoperaatio.

Tämän hämmennyksen varjolla esimerkiksi taksimatka voikin maksaa kymmenen kertaa enemmän kuin sen pitäisi. Hinnat onkin syytä sopia ihan kaikessa etukäteen.

Kongressin pääpuheenvuorot pidettiin paviljongin katetussa tilassa.

Luottamusta haettava

Medellín oli vielä 1990-luvun alussa maailman väkivaltaisin kaupunki, jossa tapahtui joka päivä kymmeniä murhia. Se oli huumekartellien, paramilitaarien, sissien, poliisien ja sotilaiden taistelutanner. Pääpaholainen, Medellínin kartellin johtaja Pablo Escobar surmattiin 1993, mikä lopetti huumekartellien sodan. Sisällissodassa saatiin rauha taistelevien ryhmien välille kuitenkin vasta vuonna 2016.

Vanhasta maineesta on vaikea pyristellä irti, vaikka kaupunki on ottanut huimia harppauksia eteenpäin muun muassa turvallisuuden ja infrastruktuurin kehittämisen saralla. Minulla meni pari päivää, ennen kuin uskaltauduin yksin kovin kauas omasta turvallisesta hotellistani El Pobladon turistialueella.

Pian kuitenkin havaitsin, että kaupungilla saattoi kulkea rauhallisin mielin ainakin päiväaikaan, eikä Medellín siinä suhteessa eroa mitenkään maailman muista miljoonakaupungeista. Esimerkiksi metro on harvinaisen siisti ja turvallinen kulkuväline ja lisäksi nopea, kun taas tieliikenne puuroutuu pahasti ruuhka-aikoina.

Turvallista – vai sittenkin vaarallista?

Yhtenä päivänä tilasin Uberia kongressipaikan ulkopuolella, kun joku henkilökuntaan kuuluvista tuli ehdottamaan, että menisin äkkiä takaisin porttien sisäpuolelle.

”Tässä on todella vaarallista olla”, hän sanoi.

Tulin kieltämättä miettineeksi, miksi kansainvälinen kongressi piti järjestää juuri väkivaltaisista ryöstöistään tunnetun Universidad-metroaseman nurkalla, ja miksi kyseiseen alueeseen liittyvistä riskeistä ei ollut tiedotettu kongressin osallistujille. Toisaalta paikalla sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on upein kongressipaikka, missä olen eläissäni käynyt.

Olin etukäteen varmistanut usealta paikalliselta ja kaupunkia tuntevilta suomalaisilta, uskaltaako kaupungilla liikkua järjestelmäkameran kanssa. Vastaus oli yleensä, että se ei ehkä olisi järkevää vaan herättäisi ryöstäjien mielenkiinnon. Pidin siksi kamerani yleensä piilossa.

Suomalaiset osallistuivat aktiivisesti erilaisille kierroksille Medellínissä ja sen liepeillä. Kaupunki esittelee mielellään esimerkiksi Comuna 13:n kaupunginosan uutta ilmettä. Entisestä maailman väkivaltaisimmasta naapurustosta on sukeutunut Medellínin näyteikkuna ja turistien vetonaula. Nyt se on täynnä graffititaiteilijoita, katumuusikoita ja matkamuistokauppiaita. Siellä uskalsin pitää kameraani esillä.

Kongressiseurana iguaanit

Isokokoisia iguaaneja oli niin paljon, että niihin oli kompastua.

Konferenssipaikan neljäntoista hehtaarin kokoisessa kasvitieteellisessä puutarhassa on muun muassa 4 500 kasvilajia ja lähes 140 lintulajia. Kokoelmaa täydentävät tekolammen kilpikonnat ja isokokoiset iguaanit, joita on lammen läheisyydessä maastoutuneena niin paljon, että niihin melkein kompastuu.

Kongressin pääpuheenvuorot pidettiin paviljongin katetussa tilassa, joka on nimetty Orchideoramaksi. Kymmenen kuusikulmaista puurakennetta muodostaa valtavan verkkokatoksen, joka kerää sadeveden ja suojaa orkideakokoelmaa.

Sadekausi oli alkamassa maaliskuun loppupuolella, ja useana päivänä tuli sadekuuroja. Ilma kuitenkin selkeni nopeasti, ja lämpötila liikkui 25–28 asteen tienoilla.

Ehkä turvallisuussyistä reittiä kongressipaikalle ei ollut viitoitettu puutarhassa, joten ensimmäisellä kerralla meni aikaa etsiskelyyn. Kun puutarhan työntekijöiltä kysyi neuvoa, he eivät olleet kuulleetkaan mistään kongressista.

Harva paikallinen puhui englantia, mutta espanjan kieltä opiskelevalle koko matka oli erinomaista käytännön harjoittelua.

Teksti ja kuvat: Pasi Kivioja

Julkaistu

5 kesä, 2023

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)