Pasi Kivioja

Uuden some-käyttäjän tunnistaa usein siitä, että hän rikkoo tietämättään sosiaalisen median kirjoittamattomia sääntöjä.
”Joka välineellä on omat liikennesääntönsä ja tapa toimia. Peruskohteliaisuuden noudattaminen on aina hyvä lähtökohta”, Kirsi Matson-Mäkelä toteaa.
Moni toimittaja korostaa nykyisin some-profiileissaan, että mielipiteet ovat hänen omiaan eivätkä edusta työnantajan virallista kantaa. Kreeta Karvala ja Kirsi Matson-Mäkelä ovat yhtä mieltä siitä, ettei julkista työtä tekevä toimittaja voi vetäytyä vastuusta, vaikka kirjoittelisi someen yksityisprofiililla. Mitä korkeammassa asemassa henkilö on työssään, sitten herkemmin hänen sanomisiinsa tartutaan ja vaaditaan niistä vastuuseen.
Näkemykseen yhtyy myös Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari.
”Jos jollakulla on erikseen selkeä työ- ja yksityisprofiili, tiettyyn rajaan asti voi tehdä eroa näiden kahden roolin välillä. Mutta jos toimittaja on tunnettu alalla, aika vaikeaa se on”, Korpisaari sanoo.
Some-ylilyöntejä on tapahtunut monessa toimituksessa, ja niistä on annettu varoituksia. Korpisaari ei kuitenkaan muista kuulleensa, että yksikään toimittaja oli saanut potkut some-mokailunsa takia. Jos virhe on tarpeeksi paha, perusteet työsuhteen purulle ovat Korpisaaren mukaan olemassa.
Laissa on säädetty lojaliteettivelvollisuudesta työnantajaa kohtaan. Se kieltää paljastamasta liikesalaisuuksia ja arvostelemasta työnantajaa epäasiallisesti.
”Sen piiriin kuuluu myös epälojaali toiminta, joka ei kohdistu suoraan työnantajaan vaan esimerkiksi työnantajan asiakkaisiin. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa ennen sutkautuksen julkaisemista miettiä sen vaikutuksia työnantajan liiketoimintaan ja työyhteisön työilmapiiriin”, Korpisaari muistuttaa.

Lue lisää

Mieti, mitä sutkauttelet
Kirsin some-vinkit
Takaisin artikkeliin:
Sosiaalinen media toimittajan työkaluna