Amerikkalaistoimittaja Curtis Brainardin mukaan tieteenvastustajat tuottavat järjestelmällisesti materiaalia.


Deanialismin juuret -otsikko särähtää aluksi suomalaistoimittajan korvaan. Ajatus, että joku haluaa järjestelmällisesti kieltää evoluution olemassaolon tuntuu oudolta, kun jalat ovat tukevasti pari miljardia vuotta vanhan peruskallion päällä.
Sitten on pakko myöntää, että järjestelmällisestä tieteenvastaisesta toiminnasta on tullut peliä, jossa keinovalikoima kasvaa sosiaalisen median myötä. Tieteellisesti tutkitut ilmiöt ovat muuttuneet uskonasioiksi: intetään onko tupakka vaarallista, oheneeko otsonikerros, onko evoluutio totta, ovatko rokotteet vaarallisia?
”Meidän pitää tuntea keinot, joilla epäuskoa levitetään”, amerikkalainen tiedetoimittaja Curtis Brainard linjaa. Hän vetää tieteen vastustusta käsittelevää istuntoa.
”Tiedevastaisuuden takana on järjestelmällistä toimintaa. Se on muuttunut entistä taitavammaksi ja vakavammaksi.”
Brainardin mukaan denialismin syyt ovat uskonnollisia, poliittisia tai kytköksissä rahaan tai kulttuuriin. Ne myös vaihtelevat kulttuurista toiseen.

Evoluution politiikka

 
Niin ikään yhdysvaltalainen tiedetoimittaja Cristine Russell nostaa amerikkalaisiksi ongelmiksi erityisesti tupakan, evoluution sekä ilmastonmuutoksen kieltämisen. Vastustusta herättävät myös geenimuunneltu ruoka ja rokotukset.
”Taustalla on suurliiketoiminta ja raha sekä toisaalta ideologia.”
”Teekutsuliikkeen jäsenistä kaksi kolmasosaa kieltää ilmaston lämpenemisen ja kasvihuoneilmiön. Evoluution tyrmää kolmannes demokraateista, puolet republikaaneista ja kaksi kolmasosaa teekutsuliikkeestä.”
Russell huomauttaa, että tiedevastaisuus kasvaa, kun printtimedia ja valtavirtamedia heikkenevät.
”Lehdissä on entistä vähemmän tiedekirjoittajia ja paikalliset asiat jyräävät. Sosiaalisessa mediassa mielipiteet menevät yli faktojen.”
Russellin mielestä tieteestä tulisikin kirjoittaa enemmän. Ja, on tärkeää valita sanansa oikein. Jos esimerkiksi kysyy, uskooko toinen ilmastonmuutokseen, tekee ilmastonmuutoksesta uskonasian.

Tupakkateollisuus ostaa mielipiteitä

 
Argentiinalaisen tiedetoimittajan Valeria Romanin mielestä tupakan haittavaikutusten kieltäminen on Etelä-Amerikassa evoluution kieltämistäkin merkittävämpi ilmiö.
Tupakkalainsäädäntö on saatu nitistettyä, kun tupakkateollisuus lahjoo tutkijoita ja lainsäätäjiä ja järjestää korruptiomatkoja yleistoimittajille.
”Ainoastaan Uruguayssa tutkimus onvaikuttanutlainsäädäntöön.Tupakkapolitiikan suhteen valtio on nyt koko mantereen esikuva.”
”Aborttien kieltäminen on toinen iso ongelmamme. Äitiyskuolleisuus on yleistä, sillä Argentiinassa tehdään 31 laitonta aborttia tuhatta naista kohden”, Romania huomauttaa.
Kirjailija Colleen Dawson nostaa Etelä-Afrikan jo osin voitetuksi ongelmaksi hi-viruksen ja AIDSin yhteyden kieltämisen.
Kansalaisjärjestöjen aktiivisuuden ja mielenosoitusten ansiosta tiedetoimittajienkin oli helppo alkaa kirjoittaa asiasta. Nykyään ilmaisia hiv-lääkkeitä saavat kaikki niitä tarvitsevat eteläafrikkalaiset.
Sini Silvan
Kirjoittaja on säteilyturvallisuuteen ja lääketieteeseen erikoistuntu tiedetoimittaja, joka tekee juttuja lehtiin, televisioon ja radioon.