Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Muistatko vielä, kun..?

Lähes loikimme vanhan talon kauniiksi kuluneita portaita kakkoskerrokseen, ja keräännymme uteliaaksi parveksi odottamaan maistiaispaloja, joita Luken tutkija Maarit Heinonen meille antaa. Pöydällä on isoja ja pieniä, vanhojen lajikkeiden omenoita. Kylki kyljessä napsimme kännyköille kuvia ja videoita omenakaunottarista. Onkos täällä Lantun Talvea, Pohjolan Ruusua, Signe Tillischiä tai Mannerheimin Omenaa? Ihanan punakylkinen Rambo täällä näkyy ainakin olevan.

Pöydän päässä tuoksuu Hermanni-maatiaisruislajikkeesta tehty ruislimppu. Maku vetää hiljaiseksi, niin hyvää se on.

10. Kansallisen tiedeviestintäkongressin otsikkona oli Tulevaisuuden ruokamme. Elämyksellinen kongressi Tieteiden talolla antoi paljon tietoa ja herätti tunteita, niin kuin ruoka usein tapaa tehdä. Ruoka ei ole vain ravintoa, vaan se on osa sosiaalista elämää ja myös identiteetin rakentamista, kuten erityisesti tutkijatohtori Kaisa Tiusasen puheenvuorosta kävi hätkähdyttävälläkin tavalla ilmi.

Tiusasen mukaan ruoan avulla erottaudutaan muista. Omilla ruokavalinnoilla voidaan tietoisesti yrittää korostaa omaa yksilöllisyyttä. Ruoka koetaan myös keinoksi päästä some-ajan ihmisideaaliin, jossa erityisesti naisen velvollisuus on tehdä itse itsestään resilientti ja terveellisesti elävä yksilö, joka pärjää epävakaassa maailmassa, jossa yhteiskunnan turvaverkot ovat haurastuneet. Tiusasen esityksestä nousi kysymys siitä, riittääkö ihmisellä energiaa pohtia vaikkapa globaaleja ongelmia, jos omaa vointia ja terveyttä pitää yrittää loputtomiin entrata.

Tiedekongressin jälkeen pidettiin yhdistyksen vaalikokous. Hallitukseen valittiin kolme uutta jäsentä, joiksi äänestettiin vanhasta hallituksesta erovuoroiset Teija Peltoniemi ja Esa Väliverronen. Aivan uutena hallituksen jäsenenä aloittaa Mandi Vermilä. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin ilman äänestystä Mari Heikkilä. Marin puheenjohtajuuskausi alkaa vuoden 2024 alusta, jolloin nykyisen puheenjohtajan kolmivuotiskausi puheenjohtajana päättyy. Se onkin ollut huima kolmivuotinen, ainakin tälle puheenjohtajalle.

Muistatko vielä, millaisessa maailmassa elimme vuoden 2021 alussa? Minä muistan siitä sen, että minua jännitti monen muun asian lisäksi kovasti se, miten osaan johtaa Tiedetoimittajain hallituksen kokouksia, aluksi vieläpä vain etänä.

Heti ensimmäinen kokous hälvensi pelkoani. Hallituksen mukavien, pätevien ja yhteen hiileen puhaltavien jäsenten kanssa kokoukset sujuivat niin hyvin, että jokaisen kokouksen jälkeen saatoin vilpittömin mielin kiittää kaikkia kaikesta.

Ensimmäinen puheenjohtajakauteni Valon päivän juhla järjestettiin etänä striimattuna. Paikalla hotelli Vaakunan kymmenennen kerroksen avarassa tilassa olivat palkitut, tekninen henkilökunta ja kahden miehen Kalevauva-bändi. Vuonna 2022 päätimme myöhäistää Valon päivän juhlaa helmikuun alusta kevään korvalle, jolloin pystyimme kohtaamaan toisemme kasvoista kasvoihin Bio Rexissä. Päättyvän vuoden Valon päivää juhlimme Teatterimuseossa.

Tiedetoimittajilla on ollut runsaasti toimintaa koronapandemiasta huolimatta. Koulutuksia sekä matkoja on järjestetty ja apurahoja on jaettu. Koronan poikkeusvuodet ovat olleet poikkeuksellisia yhdistyksellemme taloudellisesti. Rahaa on ollut käytettävissä yllättäen enemmän kuin ennen koronaa. Asiasta kerrotaan lisää tämän lehden Pasi Kiviojan kirjoittamassa jutussa.

Nyt yhdistyksen talousarvio palauttaa meidät takaisin koronavuosia edeltävälle tasolle. Rahaa toimintaan on edelleen. Mitään oleellista ei ole toiminnasta tarpeen juuri nyt karsia.

Tämä on viimeinen pääkirjoitukseni yhdistyksen puheenjohtajana. Kolmen vuoden aikana minulta on useinkin kysytty, millaista on olla Tiedetoimittajain liiton puheenjohtajana. Olen kertonut, miten paljon olen itse saanut oppia ja kokea, miten reilua, kivaa ja fiksua väkeä yhdistyksessä. Olen kertonut, miten kannustava ja innostunut ilmapiiri yhdistyksessämme vallitsee. Silloin tällöin hallituksen käsiteltäväksi on tullut hyvinkin monitahoisia asioita, mutta niistä on keskusteltu aina avoimesti ja ratkaisukeskeisesti.

Kiitän lämpimästi saamastani luottamuksesta sekä tuesta, neuvoista, kannustuksesta ja oivallisista keskusteluista! Kiitos pääsihteeri Ullalle, jonka kanssa on ollut hauskaa, innostavaa ja hyvä tehdä töitä!
Tuskin maltan odottaa, mitä kaikkea hyvää Mari ja uusi hallitus meille jäsenille seuraavaksi tarjoakaan! Toivotan onnea ja menestystä heidän työlleen!
Nähdään viimeistään Valon päivän juhlassa 3.2.2024!

Heljä Salonen

Julkaistu

15 joulu, 2023

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)