Satu Lipponen
AAAS on tunnetuin tiedetapahtumastaan, mutta järjestö on tiedediplomatian tärkein puolesta puhuja. Silloinkin, kun valtioiden suhteet ovat aivan tukossa, tiedeyhteisö pitää kontakteja yllä.
”Tiedediplomatia on nykyään keskeinen voima globaalin terveyden, tiedepolitiikan ja ulkopolitiikan taustalla”, tiivisti AAASin toimitusjohtaja Alan Leshner puhuessaan World Science Forumin kokouksessa viime marraskuussa Rio de Janeirossa. World Science Forumia on kutsuttu tieteiden Davosiksi.
AAAS valitsee taitavimmat tutkijat vertaistensa joukosta erityiseen Science & Technology Policy Fellowships® -ohjelmaan tieteen edistäjiksi. Lahjakas Frances Colón, jonka väitöskirja 2004 koski neuroneja, on ollut AAAS fellow.
Meriittinä AAAS fellows on jo sinällään kunnioitettava, mutta Colónin urakehitys on jatkunut komeana. Colón siirtyi ulkoministeriöön ja johti mm. ilmastonmuutosta ja ekologiaa koskevia ohjelmia.
Ulkoministeri Hillary Clinton valitsi Frances Colónin tieteestä ja teknologiasta vastaavaksi neuvonantajakseen 2012 (Deputy Science and Technology Adviser to the Secretary of State). Ja nyt Colónin esimies on John Kerry ja toiminta-alueena koko maailma. Colón sanoo yhdeksi tärkeäksi tehtäväkseen tieteellisen vuoropuhelun edistämisen. Virka on pysyvä, toisin sanoen se ei vaihdu ministerien vaihtuessa.
Suomeen lokakuussa
Jos aivan ihmeellistä ei tapahdu, me suomalaiset tiedetoimittajat saamme Colónin vieraaksemme lokakuussa. Hän puhuu Tiedetoimittajien kansallisessa konferenssissa.
Yhteys syntyi sattumalta: kaksi melko vilkasta naista jonotti lounasruokaa, Satu Suomesta ja Frances Yhdysvalloista. Ennen kuin päädyimme lihapatojen äärelle, oli kuulumiset ja käyntikortit vaihdettu. Riossa World Science Forumissa solmittu yhteys jatkui tietojen vaihtamisella LinkedInissä.
Tapasimme AAASin kokouksessa Chicagossa helmikuussa ja Vesa Niinikangas oli juuri saanut valmiiksi maailmankonferenssin arviointimateriaalin. Sen ojensimme Colónille ylpeinä – ja kutsuimme hänet Suomeen.
Tiedetoimittajain liiton näkökulmasta ensimmäinen konferenssimme saa hyvin ajankohtaisen alustajan ja tärkeän aiheen: miten tiede ja teknologia toimii ihmisen hyväksi.
Frances Colónin kokemus on tiedediplomatian huipulta. Hänen näkemyksiään kannattaa kuunnella, koska Suomella on erittäin hyvä asema koulutuksen huippumaana olla tiedediplomatiassa aivan kärjessä.
Kirjoittaja on Syöpä-Cancer-lehden toimituspäällikkö. @Lipponen5
Lisää aiheesta AAAS ja tiedediplomatia