Satu Lipponen

Muurahaisen navigaatio, Amazonin kalojen keräämä tieto ympäristöstään sekä gepardin juoksun mallintaminen ovat esimerkkejä siitä, miten robotteja tulisi suunnitella. Evoluutio on tehnyt ötököistä äärimmäisen taitavia. Biorobotit, jotka tekevät työtään itsenäisesti, ovat mahdollisia tulevaisuudessa.

AAAS:in lehdistötilaisuudet ovat informatiivisia, hyvin johdettuja ja jopa hauskoja. Kuva: Vesa Niinikangas

AAAS:in lehdistötilaisuudet ovat informatiivisia, hyvin johdettuja ja jopa hauskoja. Menossa legendaarisen Earl Lanen luotsaama eläimiä jäljitteleviä robotteja käsittelyt pressi, jossa puhuivat Sangbae Kim, Barbara Webb ja Malcom MacIver. Kuva: Vesa Niinikangas

Muurahaisen navigaatio on joustava, sillä muurahaisilla on huono näkö

Professori Barbara Webb Edinburghin yliopistosta tutkimusryhmineen selvittää, miten muurahaiset selviävät elämässä. Aavikkomuurahaisten näkö on äärimmäisen huono, mutta ne suunnistavat vaikeassakin maastossa ja löytävät uuden ruokalähteen.
Muurahaisen navigaatiokyvyt ovat siis ylivertaiset. Webb on siirtänyt muurahaisen ominaisuuksia älykännykkäänsä, jossa on linssi maastokuvauksia varten. Webbin AAAS:in pressitilaisuudessa esittämä video on uskomaton. Brittitutkijat ovat mallintaneet muurahaisten lisäksi mm. heinäsirkkoja.

Veitsikala aistii, kerää dataa ja käyttää häiveteknologiaa

Malcom MacIver Northwesternin yliopistosta on ottanut mallia Amazonin syvyyksissä elävästä mustaveitsikalasta, joka on heikosti sähköinen.
Kalan muotoilu edustaa sotateollisuuden suuresti himoitsemaa häiveteknologiaa. Lisäksi robotti, joka pystyisi liikkumaan huomaamatta syvyyksissä ja keräämään tietoa ympäristöstään, olisi kullan arvoinen. MacIver myönsikin kysyttäessä, että Yhdysvaltain merivoimat on rahoittanut hänen tutkimustaan.
https://www.youtube.com/watch?v=r52UzuYZEsw&app=desktop
Kuvateksti: Northwestern yliopiston pystyy operoimaan syvissä mutaisissa ja öljyisissä vesissä.

Gepardirobotti voittaisi minkä tahansa kilpajuoksun

Hurjan näköinen on laite, joka ottaa mallia gepardista. Sangbae Kim Massachusetts Institute of Technologysta esittelee tutkimusrobottia, joka on herättänyt paljon huomiota. Gepardin kaltainen robotti varmaan voittaisi kaikki robottien juoksukisat.

MIT:n cheetah-robotin mallina on ollut gepardi.
Biorobotit voivat olla suunnaton ilo kaikissa hankkeissa, joissa tarvitaan ylivoimaista kykyä suunnistaa maalla, ilmassa ja vedessä. AAASissa esillä olivat myös termiitit, jotka pystyvät rakentamaan monimutkaisia, itseään moninkertaisesti suurempia rakenteita ilman yksityiskohtaisia suunnitelmia. Ihminen tarvitsee aina suunnitelman, sovitut säännöt ja erilaisia varotoimia. Termiittejä tutkimalla ehkä onnistutaan tulevaisuudessa suunnittelevat robotteja, jotka itsenäisesti rakentavat esim. taloja.
AAASin pressi on nähtävillä verkossa. AAASin pressitilaisuudet kuuluvat ylimpään eliittiin. Ne ovat täsmällisiä, hyvin juonnettuja ja tiedemiehet ovat varautuneet sanomaan sanottavansa selvästi.
Robottipressi oli yksi parhaita, johon olen osallistunut.
Kirjoittaja on Syöpä-Cancer-lehden toimituspäällikkö.
@Lipponen5