Koronapandemian alussa uutisissa raportoitiin lähinnä, miten paljon koronatartuntoja ja -kuolemia missäkin on kirjattu. Syvällisemmät kytkennät koronan ja eri valtioiden ja yhteiskuntien välillä jäivät tekemättä. Uutistoimittaja Jussi Lankinen pyrkii kirjassaan korjaamaan puutetta.
Lankinen kirjoittaa Italiasta, Espanjasta, Saksasta, Unkarista, Ruotsista ja Venäjästä, koska koronavirus kohteli näitä maita eri tavalla ja niiden päättäjät reagoivat siihen eri tavoin. Kirjasta löytyy myös esimerkkejä virheistä, joihin hallitukset voivat yhä olla vaarassa langeta.
Asiantuntijat olivat kyllä varoitelleet pandemian mahdollisuudesta jo kauan, mutta heitä ei kuunneltu, ja korona yllätti kaikki. Näin siihen ei ollut varauduttu, ja resurssit olivat heikot.
Heikoimmat ne olivat niillä mailla, esimerkiksi Italialla ja Espanjalla, jotka olivat leikanneet kovalla kädellä julkista terveydenhuoltoa vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Julkinen terveydenhuolto huolehti sairastuneista yksin, koska yksityisiä se ei juuri kiinnostanut.
Suomalaiset saavat tässä suhteessa olla kiitollisia hyvinvointivaltiolleen. Myös usein parjattu hallinnon keskittäminen osoitti pandemian aikana vahvuutensa. Hajautettu monitasoinen hallinto on byrokraattisempi, hitaampi ja kömpelömpi kuin keskitetty, jossa kaikki vetävät yhtä köyttä. Vaikka hajautetussa useampikin alue vetäisi rajoja, virus hiipii niiltä alueilta, joissa rajoituksista ei piitata.
Finanssikriisistä vauhtia saaneet populistit hyödynsivät koronaa salaliittoteorioiden muodossa, Italiassa ja Espanjassa populistipuolueet kasvattivat suosiotaan entisestään. Populistit uskottelivat, että jos ihmiset olisivat aiemmin kuunnelleet heitä ja rakentaneet muureja maiden välille, olisi korona pysynyt Kiinan rajojen sisäpuolella.
Kun kirjan kirjoittaja kysyi asiantuntijoilta, ovatko valtiot nyt paremmin valmistuneita uusiin pandemioihin, vastaus oli yksiselitteisesti: eivät!
Pandemia lisäsi ihmisten kykyä selviytyä vaikeista tilanteista, mutta tämäkin kyky heikkenee ajan mittaan, kun kokemukset unohtuvat. Etenkin Ukrainan sodan, ja nyt voisi lisätä myös Hamasin ja Israelin hyökkäysten jälkeen, pandemia alkaa olla kaukainen muisto.
Kun uusi pandemia iskee, yllättää se kaikki samalla tavalla kuin koronakin. Mutta olisi syytä ottaa koronasta opiksi, ennen kuin on liian myöhäistä. Nimittäin tutkimusten mukaan koronan ja sen kaltaisten virusten taustalla on luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Erilaiset kasvit ja eliöt muodostavat tiiviin verkoston, joka pitää tuholaiset aisoissa. Mutta kun verkosto harvenee, se alkaa päästää läpi koronan kaltaisia ja vieläkin tuhoisimpia superviruksia.