Professori jahtaa sarjamurhaajaa

Erkki Aurejärvi: Pimeyden sydän
Condictio 2023, 305 s.

Siviilioikeuden emeritusprofessori ja varatuomari Erkki Aurejärvi on vuosikymmeniä yrittänyt saada tupakkafirmat vastuuseen tuotteidensa aiheuttamista terveyshaitoista. Hän ajoi Euroopan ensimmäisen tupakan tuotevastuujutun. Ne kokemukset ovat uuden kirjan punainen lanka.

Joseph Conradin kuuluisan kirjan mukaisesti ulkopuolinen kertoja on Charlie Marlowe. Conradin tekstissä Marlowe oli norsunluukauppias. Aurejärvi tekee hänestä nyt tupakkatehtaiden sisäpiiriläisen.

Dialogi ja kertojan puhe perustuvat Aurejärven oikeusjuttujen todisteisiin, mutta teksti on puettu kaunokirjalliseen muotoon. Ratkaisu antaa Aurejärvelle vapauksia kerronnassa, mutta on lukijan kannalta raskas. Aurejärvi vahvistaa vielä vaikeuskerrointa sirottelemalla tekstiinsä tunnettujen sarjamurhaajien nimiä. Pahuuden ja ahneuden yhdistelmästä ei jää lukijalle epäselvyyttä.

Jotta kirjaa voi ymmärtää, kannattaa katsoa läpi Aurejärven oikeusjutut. Hän hävisi ne niukasti.

Voi vain ihmetellä, kuinka tupakkatuotteet ovat yhä markkinoilla. Yhdeksän kymmenestä keuhkosyövästä aiheutuu savukkeista. Maat ja meret täyttyvät mikromuovista, joka on peräisin tupakannatsoista. Tupakkaviljelmät kuluttavat maapallon rajallisia varoja.

Koska asiakkaat menehtyvät ennenaikaisesti sairauksiin, tupakkafirmojen markkinointi kohdistuu voimakkaasti nuoriin. Savukkeita voi teollisesti valmistaa halvalla ja myydä kalliilla. Kaiken mahdollistaa tupakkatuotteiden nikotiini, joka on käyttäjissään voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava, myrkyllinen alkaloidi.

Vilpillistä markkinointia

Kukaan ei enää kiistä savukkeiden vaaraa terveydelle. Sen sijaan tuotteiden markkinointi on vilpillistä. Aluksi valmistajat salasivat terveysvaaran. Sitten teollisuuden dokumentit paljastivat, että tietoa oli. Kiistäminen loppui.

Nykyään tupakkatehtaat ovat keskittyneet tuotteisiin, joita harhauttavasti markkinoidaan vähemmän haitallisina. Kevytsavukkeetkin tuotiin markkinoille aikanaan vähemmän haitallisina. Sitä ne eivät olleet.

Kirjan ilmestymisen ajankohtana vietetään tupakointia rajoittavan puitesopimuksen (FCTC) 20-vuotista taivalta. Sopimuksen on ratifioinut 183 maata. Se on parhaiten onnistunut Afrikassa, jonka nuori väestö on tupakkateollisuuden kohteena.

Olin aikanaan todistajana kevytsavukeoikeusjutussa, joka ei koskaan edennyt hovioikeutta pidemmälle. Tupakkayhtiöitä jutussa edustanut asianajaja Ari Kantor nimitettiin Korkeimman oikeuden tuomariksi 2010. Samalla tavoin ensimmäisessä tuotevastuujutussa Suomen Tupakkaa puolustanut Mikko Tulokas sai kesken oikeudenkäynnin 1992 nimityksen Korkeimpaan oikeuteen.

Tupakka on yhä markkinoilla.

Erkki Aurejärven oikeusjutut

Aho-oikeudenkäynti 1988—2001
KKO:2001:5. Vahingonkorvaus – Tuottamus – Syy-yhteys.
Korkein oikeus 2001.
https://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2001/20010058

Eräät yhtiöt olivat tuoneet maahan, valmistaneet ja markkinoineet savukkeita, joita A oli polttanut vuosina 1941—1986. A:lla oli 1980-luvulla todettu kurkunpään syöpä ja muita sairauksia, jotka hänen mukaansa olivat aiheutuneet tupakoinnista. Kysymys A:n oikeudesta saada yhtiöiltä vahingonkorvausta.

Kevytsavukeoikeudenkäynti Suomessa 2005—2010
Saarikoski, Michael; Ellonen, Jarm
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) 2012.
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201205085130

Satu Lipponen

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)