Sanan valta 3 – ”Olen orpona, vaan en orjana”

Mitä tapahtuu ammatilliselle itsetunnolle ja oman työn arvostukselle jatkuvassa kiireessä ja epävarmuudessa? Miten säilyttää käsitys oman työn tärkeydestä, jos olet ainoa toimittaja, viestijä tai editori työyhteisössäsi? Sanan valta -koulutus 5.4.2017 tuo vinkkejä, miten selättää yksinäisyys ja valaa voimia uudenlaisen yhteisöllisyyden löytämiseen. 

Jo perinteeksi käynyt keväinen Sanan valta -koulutuspäivä valmentaa tänä vuonna media- ja viestintäalan ammattilaisia uudenlaiseen työotteeseen, jossa korostuvat itsensä johtaminen ja some-ajan yhteisöllisyys. Luennot ja työpajat tarjoavat vinkkejä ja välineitä ammatilliseen kehittymiseen ja oman arvon tunnistamiseen. ”Mä oon orpona, vaan en orjana!” lauloi Tapio Rautavaara vapauden ilosta ja surusta Orpopojan valssissa.
Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto, Suomen Journalistiliitto ja Terveystoimittajat ry
Aika ja paikka: Keskiviikkona 5.4.2017 klo 10–17 Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6)

Jaa kokemuksesi toisille – ”Mun työni” -pitsausohjeet:
Pitsaa eli pidä muille kurssilaisille max 30 sekunnin nopea ja kiinnostusta herättävä pikapuhe. Kerro puheessasi, miksi juuri sinä olet hyvä työssäsi! Videoi puheesi kännykällä ja lähetä se wetransferin kautta osoitteeseen helja.salonen@iltalehti.fi. Laita mukaan oma nimesi. IL-TV:n editoiva toimittaja koostaa videot yhteen esitykseksi, joka nähdään seminaarin alussa.
ILMOITTAUDU VIIMEISTÄÄN PERJANTAINA 24.3. klo 15 mennessä: LINKKI

Ohjelma

Yhteinen aamupäivä (sali 101)
10.00–10.30 Tervetuloa! – ”Mun työni” -pitsaukset
10.30–10.40 Työ on muuttunut – Tiedetoimittajain liiton jäsenkyselyn kertomaa
10.40–11.30 Kirjailija, tiedetoimittaja Tiina Raevaara: Kuinka upota luovan työn kurimukseen ja nousta jälleen pinnalle
Miten yksin työskentelevä kirjoittaja voittaa kiireen ja kaaoksen, selättää deadlinet mutta asettaa työpäivälleen rajat, saa jokapäiväisiä onnistumisen kokemuksia vaikka projektin valmistuminen kestää vuosia – ja lopulta kestää senkin, että työn tulos ruoditaan julkisesti sanomalehtien palstoilla ja blogeissa? Tiina Raevaara pohtii, millaisin keinoin vapaa kirjoittaja valjastaa vapautensa ja pitää ohjakset tiukasti otteessaan.
Tiina Raevaara on filosofian tohtori, joka on työskennellyt vapaana kirjoittajana vuodesta 2007 lähtien. Hän kirjoittaa kauno- ja tietokirjallisuutta, kolumneja ja lehtijuttuja sekä pitää tiedeaiheista blogia. Hänet on palkittu Runebergin kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2011 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla vuonna 2015.
 
11.30–13.00 Lounastauko
Kruununhaan lounaspaikat valittavissa omatoimisesti
 
Iltapäiväksi jakaudutaan työpajoihin
Työpajat viedään läpi samansisältöisinä ennen kahvia ja kahvin jälkeen. Jokainen osallistuja pääsee iltapäivän aikana kahteen eri työpajaan (aseta ilmoittautuessasi työpajat järjestykseen, mieluisin ensin, sitten toiseksi mieluisin jne.)
Työpaja 1: Vapaa toimittaja Jeanette Björkqvist: Luovuus ja vapaus – raskas, rakas yhtälö
Työpaja 2: Kouluttaja Marja Heinonen: Tästä tulee hyvä! Työkaluja muutokseen
Työpaja 3: Tutkija ja konsultti Petro Poutanen: Henkilöbrändi sosiaalisessa mediassa – kuinka luon asiantuntijabrändin sosiaalista mediaa hyödyntäen?
Työpaja 4: Yliopistonlehtori Emilia Palonen: Asiantuntijoiden voimavarana yhteisöllisyys
 
13.00–14.30 Työpajat, osa I
 
Iltapäiväkahvit klo 14.30–15.00
 
15.00–16.30 Työpajat, osa II
 
16.35 –17.00 Yhteinen päätös päivälle (sali 101)
Tiedetoimittaja, stand up -koomikko Risto K. Järvinen
”On äärimmäisen koukuttavaa, kun vaikkapa 600 ihmistä nauraa itse keksimällesi jutulle. Stand upissa lavalla ei ole hahmoa vaan vain sinä itse. Jos show ei toimi, yleisö ei inhoa ainoastaan juttujasi, vaan myös sinua ihmisenä, sanoo Järvinen.” (Helsingin uutiset, 18.6.2012) 
 

Työpajojen esittelyt ja kouluttajat:

Työpaja 1: Luovuus ja vapaus – raskas, rakas yhtälö
Kouluttaja: Vapaa toimittaja Jeanette Björkqvist
Ilman toimituksen tukea voi olla haasteellista keksiä juttuaiheita, eikä yksin – tai edes osana työyhteisöä  – ole aina helppoa pysyä luovana. Kiireessä voimavarat ovat koetuksella, ja tilanne muuttuu entistä haastavammaksi, kun työn alla on raskas aihe, jonka kanssa on selvittävä itsenäisesti. Työpajassa jaamme kokemuksia ja haemme yhdessä kestäviä ratkaisuja esimerkiksi näihin haasteisiin.
Topelius-palkittu journalisti Jeanette Björkqvist on mm toiminut uutis- ja featuretoimittajana HBL:ssä 1998–2015. Hän on vuosien varrella käynyt usealla konfliktialueella sekä työstänyt omatoimisesti raskaista aiheista laajoja reportaaseja. Vuodesta 2016 hän on toiminut freelancerina ja tehnyt mm. Long Playlle juttuja nigerialaisista ihmiskaupan uhreista ja Suomen turvapaikkapolitiikan inhimillisistä seurauksista.
Työpaja 2: Tästä tulee hyvä! Työkaluja muutokseen
Kouluttaja: VTT, kouluttaja Marja Heinonen
 Media on aina ollut muutoksessa, ja on väistämättä jatkossakin. Muutoksesta voi selvitä ja se voi tuoda mukanaan paljon hyvää.  Marja Heinosen työpajassa saat vinkkejä kipinän säilyttämiseen ja journalismin ja journalistisen osaamisen ytimen vaalimiseen. Luvassa on keskustelua muutoksesta, historiallista perspektiiviä ja harjoituksia muutoksen kohtaamiseen ja sen muuttamiseen voimavaraksi.
Marja Heinonen on kouluttaja, kirjoittaja, ajattelija, valtiotieteen tohtori.  Heinonen on seurannut median muutosta aitiopaikalla yli 20 vuoden ajan. Hän oli Suomen ensimmäisen verkkomedian päätoimittaja, joka on kehittänyt uusia mediamuotoja myös Alma Mediassa ja Yleisradiossa. Heinonen on tehnyt väitöskirjan uusien mediamuotojen tulemisesta Suomeen, kouluttanut median murrosta ja johtanut uusia digitaalisia mediamuotoja tutkinutta Tampereen yliopiston Hypermedialaboratoriota ja kirjoittanut paljon median muutoksesta.
Työpaja 3: Henkilöbrändi sosiaalisessa mediassa – kuinka luon asiantuntijabrändin sosiaalista mediaa hyödyntäen?
Kouluttaja: VTT Petro Poutanen
Työpajan tavoitteena on työstää osallistujalle oma, henkilökohtainen sosiaalisen median strategia. Työpajassa sinua haastetaan pohtimaan, miten voisit omia vahvuuksiasi hyödyntäen ja sinulle luontaisella tyylillä hyödyntää sosiaalista mediaa asiantuntijuuden rakentamisessa. Työpajassa osallistuja saa konkreettisen kuvan siitä, mitä tavoitteellinen toiminta sosiaalisessa mediassa tarkoittaa asiantuntijaprofiilin rakentamisen näkökulmasta.
VTT, Petro Poutanen työskentelee yrittäjänä markkinatutkimusalalla ja on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa vierailevana tutkijana (Visiting Scholar). Aikaisemmin hän on työskennellyt tutkimustehtävissä Helsingin yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa. Poutanen on julkaissut artikkeleita kansaivälisissä journaaleissa organisaatioviestinnästä, sosiaalisesta mediasta ja luovuudesta. Lisäksi hän on kouluttanut ja konsultoinut lukuisia organisaatioita viestimisen ja vaikuttamisen kysymyksissä.
Työpaja 4: Asiantuntijoiden voimavarana yhteisöllisyys
Kouluttaja: Yliopistonlehtori Emilia Palonen:
Työpajassa lähdetään siitä ajatuksesta, että tiede on yhteisöllistä toimintaa, eikä vain sankaritutkijoiden ja -toimittajien areena. Työpajassa pohditaan, 1) miten yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen voisi olla peruspilari myös mediassa ja viestinnässä, ja 2) miten media ja viestintä voivat tukea tiedettä yhteisöllisenä toimintana. Yksi esimerkki tästä on viisivuotias, palkittu tiedeverkkolehti Politiikasta (www.politiikasta.fi), joka syntyi yhden tieteellisen seuran ideasta ja kokosi mukaan useita tiedeseuroja. Se on toiminut tutkijoiden uutta luovana verkostona ja tuonut julkiseen keskusteluun uusia ihmisiä – erityisesti nuorten ja naistutkijoiden ääniä.
Helsingin yliopiston valtio-opin yliopistonlehtori (ma.), dosentti Emilia Palonen oli perustamassa Politikasta-verkkolehteä päätoimittajana vuonna 2012 ja kuuluu nykyään sen toimituskuntaan ja vakituisiin kirjoittajiin. Hänen tutkimuksensa käsittelevät populismia ja lähidemokratiaa. Hän on myös aktiivisesti edistämässä yhteisöllistä tiedettä Tiedekustantajien liitossa ja Tieteellisten seurain valtuuskunnassa Valtiotieteellisen yhdistyksen kautta.
 

”Murheen mennä annan, katson elämää.

Mä taivasalla tanssin orpopojan valssin

Onnestani unta nään.”

(J. Alfred Tanner)

(Kuva: Shutterstock)
 
 

Uusimmat ajankohtaiset

Kevään Kopiosto-apurahansaajat on nyt julkistettu

Luovaan työhön tarkoitetut apurahat ovat edelleen kiinnostavin hakukohde, ja siihen myönnettiin jälleen yli puolet kevään koko apurahapotista, 48 000 euroa. Toiseksi suosituin kohde ovat tiedeviestinnän toimissa tarvittavat laitteet, joita tuetaan 10 470 eurolla. Sitä...

Mikä muuttuu mediassa Journalistin ohjeiden uusiutuessa?

Seminaarissa 30.5. luvassa uudistuneita Journalistin ohjeita ja keskustelua journalismin ja viestinnän etiikasta – Mukana mm. Eero Hyvönen, Salla Nazarenko, Jouni Kemppainen, Tiina Raevaara, Elina Grundström... Tervetuloa päivittämään etiikkaosaamistasi...

Valon juhlassa tehtiin historiaa

Tiedetoimittajain vuosipäiväjuhlassa tehtiin historiaa. Meitä oli paikalla ainakin 160 liiton jäsentä; enemmän kuin koskaan aikaisemmin palkintojuhlissamme!   Ravintola Sykkeen sali todellakin sykki, ja puheensorina osoitti, että ihmiset olivat kaivanneet...

Haaveissa kongressi tai pidempi työprojekti?

Etkö ole pitkään aikaan hakenut Tiedetoimittajain liiton Kopiosto-apurahaa – olisiko nyt aika!   Suomen tiedetoimittajain liitto ry myöntää tiedeviestinnän alalla toimiville kohdeapurahoja syventävään työskentelyyn, koulutukseen, kokoukseen tai muuhun...

Liiton Valon juhlaa vietetään perjantaina 1.3.2024

Tervetuloa Helsinkiin Tiedetoimittajain liiton Valon juhlaan perjantaina 1.3.2024, klo 18-22! Paikka on entinen eli Mäkelänkatu 2:n katutason ravintola Syke. Juhlassa jaetaan Vuoden 2024 tiedetoimittajapalkinto sekä kaksi Vuoden 2024 tiedeviestintäpalkintoa. Palkinnot...

Tieteen kaanonit romukoppaan Tieteiden yössä 25. tammikuuta

Suomen tiedetoimittajain liitto tarjoaa jälleen omaa ohjelmaa Tieteiden yössä torstai-iltana 25. tammikuuta. Tervetuloa paikan päälle! Paikkana on tuttu Helsingin kaupungintalon Tapahtumatori, jossa ohjelmaa on kello viidestä aina iltakahdeksaan asti. Illan teemana on...