(Kuva: Shutterstock)

TILAISUUS ON PERUUTETTU. PYRIMME JÄRJESTÄMÄÄN KORVAAVAN TAPAHTUMAN MYÖHEMMIN KEVÄÄLLÄ.

Valta on sana, jonka ääneen lausumista moni vallankäyttäjä kaihtaa. Myös toimittajat, viestijät ja tutkijat usein vähättelevät omaa vaikutusvaltaansa. Perinteikäs Sanan valta -koulutuspäivä ei kainostele, vaan tarttuu valtaan, vaikutusvaltaan ja propagandaan. Työpajoissa kaivaudutaan vallankäytön ytimeen: sanoilla ja kuvilla vaikuttamiseen – sekä siihen, miten ne vaikuttavat meihin. HUOM! Koulutus on vain järjestävien liittojen jäsenille.

 
Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto, Journalistiliitto ja Terveystoimittajat ry.
Sanan valta 6 – Propagandan valta
Aika: 24.3.2020 klo 10–16.30
Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki
 
Kaikille yhteinen aamupäivä
9.30 aamukahvi ja ilmoittautuminen
10.00 Tervetuloa!
10.05–10.40 Miksi demokratiaan isketään? Katse vaikuttamisen ja autoritäärisyyden muotoihin
Saara Jantunen, sotatieteiden tohtori
10.40–12.00 Vaikutusvaltaa vai vaikutelma vallasta? -paneeli
Miten poliittinen valta ilmenee? Kuka määrittelee median aiheet? Raportoiko media vai osallistuuko se? Onko etusijalla tieto vai draama? Kantaa ottavat Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman, Helsingin Sanomientoimittaja ja Totuuden jälkeen-kirjan kirjoittaja Jarno Hartikainen, Keskustan ministeriryhmän viestintäkoordinaattori Eeva Kärkkäinen sekä politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta.
 
12.00–13.00 omakustanteinen lounastauko
 
Iltapäivän työpajat – osallistu kahteen!
Työpajat pidetään samansisältöisinä ennen ja jälkeen kahvitauon. Jokainen osallistuja voi toivoa, mihin pajaan haluaisi ensisijaisesti osallistua. Ilmoita oma suosituimmuusjärjestys ilmoittautumislomakkeelle.
13–14.30Työpajat OSA 1
14.30–15 Kahvitauko
15–16.30Työpajat OSA 2
 
Työpaja 1:
Journalismin ja viestinnän etiikkaa käytännössä
Vapaa toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundströmin ja dosentti Henrik Rydenfeltin vetämässä työpajassa ruoditaan juttuja, joissa eettinen harkinta on ollut koetuksella. Milloin mennään eettisten koodistojen synkemmälle puolelle?
 
Työpaja 2:
Mistä tunnistaa luotettavan lähteen?
Toimittaja, tietokirjailija Johanna Vehkoon vetämässä faktantarkistuksen työpajassa opetellaan erottamaan fakta fiktiosta. Työpaja sopii kaikille verkkolähteitä käyttäville – ja niitä tuottaville.
 
Työpaja 3:
Kuvan valta ja voima
Tampereen yliopiston journalistiikan professorin Janne Seppäsen työpajassa pohditaan muun muassa uutis- ja mainoskuvia tutkimalla, miten mielemme asettuu osaksi kuvia ja kuvat osaksi mieltämme. Pohdimme myös sitä, miten teksti voi sisältää vahvoja, hyvinkin visuaalisia tunnemielikuvia.
 
Työpaja 4:
Kuinka kohdata päihde- tai muusta riippuvuudesta kärsivä haastateltava?
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston järjestämässä työpajassa aiheena on päihteitä käyttävän tai muusta riippuvuudesta kärsivän henkilön haastatteleminen etiikan ja kohtaamisen näkökulmasta. Työpajan vetäjinä toimivat psykoterapeutti, perheterapeutti, TL, FM Eva Kanerva sekä kokemusasiantuntija Katja Gothoni.
 
ILMOITTAUDU TÄSTÄ viimeistään tiistaina 17.3. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.
Liitto korvaa jäsenilleen matkakulut julkisten kulkuneuvojen taksojen mukaisesti.