Sanan valta – Informaation valta 18. huhtikuuta Helsingissä

08.03.2018 | 3:22

Kuva: Shutterstock

SANAN VALTA -koulutuksen työpajat ovat TÄYNNÄ! Aamupäivän luento-osuuteen mahtuu kyllä. Kysy varapaikkoja: toimisto@tiedetoimittajat.fi.

Tänä vuonna pureudutaan informaation hyödyntämiseen, suurien tietomäärien käsittelyyn, yksinkertaisen infografiikan tekemiseen sekä Wikipedia-sisällön tuottamiseen. Aivan uudenlaisena työpajana on aivotutkija Katri Saarikiven vetämä Thinkathon – ajattelun maratooni.

Tiedetoimittajain liiton jäsenkyselyn (2017) mukaan peräti 92 prosenttia vastaajista piti tiedeviestinnän uusien menetelmien hallintaa erittäin tai melko tärkeänä asiana koulutuksia järjestettäessä. 83 prosenttia vastaajista katsoi ammatillisten taitojen kehittämisen olevan koulutuksissa erittäin tai melko tärkeää. Koulutustoiveisiin pyritään vastaamaan Sanan valta -päivässä, joihin on muuten osallistunut noin joka yhdeksäs liiton jäsen.

Aika ja paikka: 18.4. klo 10–17 Tieteiden talolla, Helsingissä (Kirkkokatu 6)

Järjestäjät: Suomen tiedetoimittajain liitto, Journalistiliitto ja Terveystoimittajat ry.

OHJELMA:

9.30 Ilmoittautuminen alkaa

10.00 Päivän avaus

10.10–11 Tiedetoimittaja Niko Kettunen kertoo omista tiedonhankintamenetelmistään ja vinkkaa, miten välttyä kavalilta  lähteiltä

11–11.45 Debatissa aivotutkija Katri Saarikivi ja toimittaja Jarno Liski väittelevät ihmisen aivoista, ihmisyydestä, tiedonhankinnasta ja tiedon hyödyntämisestä

11.45–13 LOUNASTAUKO

13–14.30 Työpajat, Osa I

14.30–15 Tiedetoimittajain liitto tarjoaa päiväkahvit

15–16.15 Työpajat, Osa II (samat ryhmät jatkavat kaikissa pajoissa)

16.15.–17 Päivän yhteinen päätös ajattelun maratoonin kalkkiviivoille

TYÖPAJAT: (Merkitse lomakkeelle suosituimmuusjärjestys: esim. 3,2,1,4…)

1) KUN TIETO ON TYÖN TAKANA: NÄIN KAIVAT TIETOA JA JALOSTAT SEN KOUKUTTAVAKSI JUTUKSI
Jarno Liski, vapaa toimittaja. @jliski

2) THINKATON ELI AJATTELUN MARATON – MITEN RAKENNETAAN LUOTETTAVAA TIETOA VIESTINNÄSTÄ
Katri Saarikivi, tutkija, Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikkö. @katrisaarikivi

3) MAINETTAAN PAREMPI WIKIPEDIA: OPIT YHTEISEN TIEDON TUOTTAMISEEN
Iina Ala-Kurikka ja Kira Keini, Kaskas Media. @iinalaku ja @kirakeini

4) OPI TEKEMÄÄN INFOGRAFIIKKAA ITSE
Mari Kiviniemi, tiedottaja. @amkivi

ILMOITTAUTUMINEN tästä linkistä to 12.4. mennessä!

Lisätietoja työpajojen sisällöstä ja valmistautumisesta:

1) Kun tieto on työn takana: Näin kaivat tietoa ja jalostat sen koukuttavaksi jutuksi
1. osa: Julkisuuslain mukaisten tietopyyntöjen tekeminen. Käytännön esimerkkejä. Julkiset tietokannat tehokäyttöön: Tilastokeskus, SotkaNet, Fineli sekä mahdollisesti muita. 2. osa: Datan käsittely käytännössä. Kädet saveen -workshop Google Sheets -taulukkolaskentaohjemalla. Osallistujat tarvitsevat oman tietokoneen sekä Google-tunnukset (eli käytännössä Gmail-osoitteen, joka on ilmainen, mutta rekisteröitävä ennen workshoppia, jos ei ennestään ole). Jarno Liski on tutkivaan journalismiiin ja datajournalismiin erikoistunut vapaa toimittaja.
2) Thinkathon eli ajattelun maraton – Miten rakennetaan luotettavaa tietoa viestinnästä
Tähän työpajaan tullaan avoimin mielin ajattelemaan ja kehittämään! Katri Saarikivi on aivotutkija ja tietokirjailija, joka on kehittänyt Thinkthon-työpajamenetelmää Hackathon-menetelmän pohjalta, mutta ilman kilpailua, yhteiseksi hyväksi.
 3) Mainettaan parempi Wikipedia: Opit yhteisen tiedon tuottamiseen
Wikipedialla on huono maine, ja meidät on opetettu välttämään sen käyttöä. Todellisuudessa Wikipedia on mainettaan parempi, ja sen avulla tietoa voi levittää tehokkaasti ja helposti ympäri maailmaa. Työpajassa käsitellään Wikipedian luotettavuutta tiedonlähteenä ja vaikuttavuutta tiedeviestinnän välineenä. Opettelemme Wikipedian perusperiaatteet, hyvän Wikipedia-artikkelin rakenteen sekä syöttämään ja muokkaamaan palvelun artikkeleita. Iina Ala-Kurikka toimii tiedeviestintään ja yhteiskunnalliseen tietoon erikoistuneessa viestintäyrityksessä Kaskas Mediassa viestintäasiantuntijana. Hän on aiemmin työskennellyt aivotutkimuksen parissa. Kira Keini on Kaskas Median viestintäasiantuntija. Kaskas Medialla hän työskentelee monipuolisesti viestinnän strategisen suunnittelun, viestintäsisältöjen konseptoinnin ja tuotannon sekä digitaalisen viestinnän parissa. HUOM! Osallistujat tarvitsevat mukaan oman tietokoneen. Kuoluttajat suosittelevat osallistujia lisäksi kirjoittamaan etukäteen lyhyen artikkelin, jonka he voivat syöttää Wikipediaan työpajan aikana.

4) Opi tekemään infografiikkaa itse
Tänä päivänä on vaikea saada viestiä läpi ilman visuaalisuutta. Visualisoitu tieto auttaa myös ymmärtämään vaikeita asioita. Tiedottajana työskentelevä Mari Kiviniemi opettaa tässä työpajassa tekemään itse yksinkertaista infografiikkaa. Voit hyödyntää infograafeja vaikkapa blogissa, verkkosivuilla tai esityksissä. Välineenä on Piktochart-ohjelma, josta on pätevä ilmaisversio. Tarvitset mukaan oman tietokoneen, jossa internetyhteys. Tilassa on vierailijaverkko, mutta varmuuden vuoksi sinulla on hyvä olla puhelinjaon mahdollisuus.