Seminaari ja treffit Turun kirjamessuilla 2.10.15

01.10.2015 | 4:45
HUOM! Seminaari on kaikille avoin, mutta ilmoittautuminen jäsentilaisuuteen on päättynyt! (Kysy varapaikkoja: toimisto@tiedetoimittajat.fi)

 

Ruiskumallista vuoropuheluun – Tiedeviestinnän rituaalit

Suomen tiedetoimittajain liiton 30-vuotisjuhlaseminaari (avoin yleisölle)

Perjantaina 2.10.2015 klo 14.45–16.45. Jukola-ohjelmatila (2. krs)

Suomen tiedetoimittajain liitto ry juhlii tänä vuonna 30. toimintavuottaan. Juhlavuoden osana Turun kirjamessujen seminaarissa katsotaan taaksepäin ja puhutaan siitä, miten tiedeviestintä on muuttunut ja mitä tiedeviestinnällä on Suomessa saatu aikaan. Vanhastaan tiedeviestintä on nähty yhdensuuntaisena tiedonsiirtoprosessina, jossa tiedeyhteisö tiedottajien ja toimittajien välityksellä sivistää kansaa. Sittemmin vallalla on ollut ajatus vuoropuhelusta, jossa myös yleisöllä on aktiivinen rooli. Aivan viime vuosina on kiinnitetty huomiota siihen yhteisöllisyyteen, jota viestintä rituaalina tuottaa. Millaista yhteistä ymmärrystä maailmasta tiedeviestintä tuottaa, ja miten viestinnän eri osapuolten roolit tulevat muuttumaan?

Ohjelma:

Klo 14.45 Avaus

Klo 14.50

Tiedeviestinnän kohtaamisia ja tiloja

Tiedotuspäällikkö, päätoimittaja Ilari Hetemäki, TSV

Klo 15.25

Tiedeviestinnän rituaalit – kiihdyttääkö media kamppailua yhteisön symbolisista rajoista?

Dosentti Johanna Sumiala, Helsingin yliopisto

Klo 16.00

Tiedetoimittajat eilen, tänään ja huomenna -keskustelu

Panelistit: Ensimmäinen puheenjohtaja, professori Paul Fogelberg, pitkäaikainen pääsihteeri Vesa Niinikangas ja vetäjänä tiedetoimittaja Mia Rönkä.

Klo 16.45

Päätös

Klo 17–18 Jäsentilaisuus Messuravintolassa 1. kerroksessa. (vain jäsenille)

Seurustelua salaattibuffetin, viinin ja kahvin lomassa.

Ilmoittautuminen ON PÄÄTTYNYT!

Seminaarin puhujat:

Ilari Hetemäki on Tieteellisten seurain valtuuskunnan tiedotuspäällikkö, joka toimii myös Tieteessä tapahtuu -lehden päätoimittajana ja Helsingissä järjetettävien Tieteen päivien pääsihteerinä.

Johanna Sumiala on Helsingin yliopiston dosentti ja toimii parhaillaan tutkijana myös Tampereen yliopistossa. Hänen erikoisalansa on media-antropologia.

Paul Fogelberg on Helsingin yliopiston maantieteen professori emeritus. Hän oli Suomen tiedetoimittajain liiton perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja.

Vesa Niinikangas on Tiedetoimittajain liiton ensimmäinen pääsihteeri, joka rakensi liittoa modernisti hallinnoiduksi tiedeviestijöiden järjestöksi. Hän on toimittaja, runoilija ja entinen kirjankustantaja.

Mia Rönkä on naantalilainen tiedetoimittaja, tietokirjailija ja erityisesti ympäristöekologiaan perehtynyt tutkija. Hän aktiivinen tiedeviestijä, jolta ensi vuonna ilmestyy myös esikoisrunokokoelma.

Lisätietoja:

Ulla Järvi, pääsihteeri
gsm 040 7378614

Suomen tiedetoimittajain liitto ry. on noin 1 100 tiedeviestijän koulutus- ja tekijänoikeusjärjestö. Perustajajäsenet tekivät aikanaan viisaasti, kun avasivat yhdistyksen ovet paitsi perinteisille toimittajille, myös tieteen tiedottajille ja tieteellisinä toimittajina toimiville tutkijoille.