Sukupolvien tarinaa ja Musiikkia-näyttely 21.1.2016

31.12.2015 | 7:27

Tiedetoimittajien vuoden 2106 ensimmäiset huuhkajakahvit  ja Musiikkia!-näyttelyyn opastettu kierros.

Liiton 60+ryhmän eli Huuhkajien iltapäiväkahvit tarjotaan torstaina 21. tammikuuta alkaen klo 15.00.

Huom! Iltapäiväkahvien paikka on Tieteiden talolla, sali 312 (3. kerros)

Tilaisuudessa alustaa Marja Saarenheimo Vanhustyön keskusliitosta, ja teemana on sukupolvien kohtaaminen.

Eikä tässä vielä kaikki! Kahvitilaisuuden jälkeen on mahdollisuus siirtyä Hakasalmen huvilalle, jossa järjestetään opastettu esittelykierros Musiikkia! -näyttelyyn, jota monet syyskokoukseen osallistuneet ovat toivoneet. Esittelijänä on Jere Jäppinen Kaupunginmuseosta. Se alkaa noin klo 17 ja kestää puolisentoista tuntia. (OTA Pressikortti mukaan!)

Osoite: Mannerheimintie 13b

Molemmat tilaisuudet ovat kaikille jäsenille avoimia!

YHTEINEN ILMOITTAUTUMISLINKKI:

https://www.ilmarix.fi/tietoverkko/isoilmari2.nsf/ilmoittautuminens?openform&s=n&id=0DC48EBE632D9170C2257F150051B648

HUOM! Ilmoittaudu molempiin tai vain toiseen tapahtumaan 

TÄSSÄ VIELÄ Jere Jäppiseltä tullut kirje Musiikkia!-näyttelystä:

Musiikkia!-näyttely tarjoaa tietoa ja elämyksiä

Hakasalmen huvilan Musiikkia!-näyttely kertoo musiikinhistoriasta uudella tavalla: päärooliin on nostettu musiikinystävät, kuuntelijat ja harrastajat. Värikäs ja visuaalisesti kiehtova näyttely tarjoaa uuden tutkimuksen tuoreita näkökulmia sekä elämyksiä ja toimintaa kaikille aisteille. Matkan varrella voi kuunnella kappelin holvien kaikuja, salongin sulosointuja ja bändikellarin jytkettä. Kävijä saa testata musiikkimakunsa, jännittää kansakoulun laulukokeessa, opetella menuettia ja kurkistaa euroviisufanin kaappiin.

Musiikkimuseot on yleensä omistettu joko vanhoille soittimille tai kuuluisille muusikoille. Musiikin miljöö jää niissä usein varjoon: aika, yhteiskunta ja ihmiset, joiden elämään, arkeen ja juhlaan, musiikki liittyy monin tavoin. Klassisen ja populaarimusiikin välille syöpynyt keinotekoinen raja hämärtää osaltaan kokonaiskuvaa, ja Suomessa myös musiikin keskeinen rooli kansallisessa sankaritarinassa.

Uuden tutkimuksen innoittamassa Musiikkia!-näyttelyssä on lähdetty toisille teille. Järjestelmällisen musiikinhistorian läpikäynnin sijaan näyttely tarjoaa välähdyksiä musiikin moninaisuudesta Helsingissä ennen ja nyt. Viihdyttävällä retkellä musiikin eilisestä tähän päivään on nostettu esiin joukko musiikkikokemuksia, jotka saavat monien muistot ja tunteet liikkeelle kuten vaikkapa koululaulut, soittotunnit, jouluvirret, puistokonsertit, korvalappustereot tai bändi-t-paidat.

Kekseliäästi visualisoitu Musiikkia!-näyttely on yllätysten sarja, jossa joka huone muodostaa oman kokonaisuutensa. Vitriinien esinekirjo ulottuu taffelipianosta lankkukitaraan, funkisradioista 70-luvun musiikkiliikkeiden muovikasseihin, charleston-mekosta Lepakon graffitien peittämään oveen. Euroviisu- ja Hurriganes-keräilijät ovat sisustaneet omat faniaarrekaappinsa.

Viisi vuotta valmisteltua näyttelyä varten on koottu paljon uutta tietoa ja aineistoa muun muassa Helsingin treenikämpistä, musiikkiopistolaisista ja fanikulttuurista. Ainutlaatuisen tutkimushankkeen tuloksena näyttelyssä voi kuulostella Helsingin kadonneiden 1800-luvun konserttisalien akustiikkaa. Tiedonkeruu jatkuu näyttelyssäkin: kävijät voivat vastata musiikkimakutestiin, jolla kerätään aineistoa Tietokeskuksen tutkimukseen.