Tähtitaivaalta maan ja mielen syvyyksiin – Opintomatka Lappiin 2.–4.5.

Tervetuloa Suomen tiedetoimittajain liiton opintomatkalle keväiseen Lappiin! Kolmen päivän aikana matkataan tieteenalalta ja tunnelmasta toiseen, tutustutaan huippututkimukseen Tähtelän avaruuskeskuksessa Sodankylässä ja perehdytään lappilaistaitelijoiden sielunmaisemiin Kittilässä.

Paikkoja matkalla on yhteensä 20. Opintomatkalaiset (myös varasijat) arvotaan 19.2. Viisi paikkaa varataan pohjoissuomalaisille osallistujille, jotka toimivat myös ”paikallisoppaina” ja auttavat järjestelyissä. Ilmoittaudu arvontaan su 18.2. klo 21 mennessä.
Opintomatkaan sisältyvät:
– Bussikuljetus Rovaniemeltä Sodankylään, Kittilään ja takaisin Rovaniemelle sekä retket.
– Majoitus 2 hh Hotelli Hullussa Porossa (lisämaksusta 1 hh, 85 €) sekä ohjelman mukaiset lounaat, ja illallinen Ämmilässä torstaina 3.5.

Omavastuuosuus tarkoittaa tällä opintomatkalla matkakulujasi Rovaniemelle ja takaisin kotiin, mistä ja miten sitten tuletkin.

Ilmoittautumislomakkeella kysytään matkustustapaa. Junalla tai autolla matkaavat järjestävät matkansa itse. Lentäen tuleville on varattu ennakkoon paikat seuraaville lennoille: 2.5. Hki-Roi klo 7.25-8.40 ja 4.5. Roi-Hki 17.55-19.10. Hinta 285 € (sis. matkatavarat). Ilmoita siis hakulomakkeella, järjestätkö matkasi itse vai otatko liiton järjestämät lennot.

OHJELMA (alustava)

Torstai 2.5.

Klo 7.30–8.30 Osallistujat kootaan rautatie- ja lentoasemalta yhteiseen bussiin kohti Sodankylää

Klo 10.00 Vierailu alkaa Ilmatieteen laitoksen Arktisessa Avaruuskeskuksessa ja Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatoriossa (Tähteläntie 62, 99600 SODANKYLÄ). Katso tarkempi kutsu ja ohjelma sivun alalaidasta.

Klo 17 lähtö Kittilään tilausajobussilla

Klo 18.30 Levillä majoittuminen Hullu Poro -hotelliin (https://www.hulluporo.fi/majoitus/hotelli-hullu-poro/)

Klo 19.30 Yhteinen illallinen Ämmilässä

Perjantai 3.5.

Aamiainen hotellissa

Klo 10 Seminaari alkaa, Hotelli Hullu Poron kokoustilat

Kaivostoiminta ja paikallisyhteisötLeena Suopajärvi, yliopistonlehtori, Lapin yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunta (https://research.ulapland.fi/fi/persons/leena-suopaj%C3%A4rvi)

Miten kultaa kaivetaan Kittilän Suurikuusikossa. Kaivoksen toiminnasta kertoo Agnico Eagle Mines -yrityksen edustaja. (https://agnicoeagle.fi/fi/) – Ilmoitetaan myöhemmin

Lounas hotellilla

Vierailu Ylen Kittilän aluetoimitukseen

Iltaohjelma varmistuu myöhemmin / Mahdollisuus vapaaseen omaan aikaan

Lauantai 4.5.

Aamiainen hotellilla

Klo 9.15 Lähtö Särestöön ja Rovaniemelle (eli laukut mukaan)

10–14 Vierailu Särestöniemen museoon  (HUOM! Mikäli kelirikko estää pääsyn Särestöön, esitykset pidetään Sirkassa tai Kittilän kirkonkylällä)

Esitelmä: Lapin yliopiston tutkija, tietokirjailija ja tiedetoimittaja Tapio Nykänen: Lapin luonnonympäristöihin liittyvä vastarinta identiteetin työstämisenä (https://research.ulapland.fi/fi/persons/tapio-nyk%C3%A4nen)

Musiikkiyhtye RallaGroupin ja museonjohtaja Anne Koskamon esitys: ”Me olimme kaksi kotkaa”. (Lisätietoa esityksestä sivun alalaidassa)

12–13 Opastettu kierros Särestöniemen taidemusoessa (https://www.sarestoniemimuseo.com/)

13 –14 Lounas Särestössä ja lähtö Rovaniemelle (bussi ajaa ensin lentokentälle, sitten Rovaniemen keskustaan ja rautatieasemalle, kesto n. 2 tuntia)

17.55–19.10 Finnairin lento Helsinkiin

(Kuvakollaasin kuvat: Ulla Järvi, Ilmatieteen laitos, Särestöniemi-museo/Taina Veikkolin)

ILMOITTAUDU VIIMEISTÄÄN su 18.2. klo 21 mennessä ARVONTAAN TÄSTÄ LINKISTÄ

Tai kopioi linkki selaimeesi: https://www.lyyti.in/Tahtitaivaalta_maan_ja_mielen_syvyyksiin_opintomatkan_245_hakulomake_7230

Arvonta suoritetaan maanantaina 19.2., ja sen jälkeen arvonnassa voittaneille ja varasijalle päätyville ilmoitetaan sähköpostitse. ILMOITA VÄLITTÖMÄSTI pääsihteerille (ulla.jarvi@tiedetoimittajat.fi), jos matkalle lähtöön tulee este. Paikka annetaan seuraavana varasijalla olevalle. 15.4. jälkeen tulevista peruutuksista peritään maksu (70 €), mikäli varasijalta ei löydy enää lähtijää tilalle. MUISTA MATKAVAKUUTUS sairaustapauksen varalta!

LISÄTIETOJA OPINTOMATKAN OHJELMISTA:

ILMATIETEEN LAITOKSEN ARKTINEN AVARUUSKESKUS JA OULUN YLIOPISTON SODANKYLÄN GEOFYSIIKAN OBSERVATORIO

Kuva: Ilmatieteen laitos

Miten avaruudesta saatava tieto takaa yhteiskunnan toimivuuden ja tekee elämästämme turvallisempaa? Miten satelliittihavaintojen avulla voidaan löytää ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Miksi juuri Suomen Sodankylä on otollinen paikka satelliittidatan vastaanotolle? Nämä selviävät vierailulla Ilmatieteen laitoksen Arktiseen avaruuskeskukseen ja Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorioon.

Vierailun aikana näet, miten satelliittien avulla kerätyt tiedot käytännössä kulkeutuvat avaruudesta Sodankylän kautta vaikkapa jäänmurtajan tai pelastuslaitosten käyttöön. Kuulet myös, miten rakennetaan revontulia ja Maan magneettikenttää tutkivaa Lapin ensimmäistä piensatelliittia, sekä miten ajoneuvojen talvitestausradalla kehitetään älyliikennetutkimuksen keinoin liikenteestä sujuvampaa ja turvallisempaa arktisiin olosuhteisiimme.

Tiedetoimittajat Sodankylässä torstaina 2.5.2024 kello 10–17
Klo Sisältö Esittelijä
10.00 Saapuminen Polariaan, aamukahvit ja pientä syötävää Ilmatieteen laitoksen viestintä
10.15 Avaruuskeskuksen toiminnan esittely Jouni Pulliainen
10.45 Hiilenkierron tutkimus Hannakaisa Lindqvist
11.15 Älyliikennetutkimus & arktiset olosuhteet Timo Sukuvaara
11.30 Luento-osuus päättyy
11.40 Operointihuone & tutkimuksen esittelypisteet Timo Ryyppö, Jyri Heilimo
12.10 Siirtyminen lounaalle ravintola Niestaan (kävellen)
12.25 Lounas
13.00 Tutustuminen ulkokohteisiin: Luotaamo, satelliittiantennit, ICOS-mittaustorni. Timo Ryyppö, Jyri Heilimo
14.50 Saapuminen takaisin Polariaan
15.00 Kahvit & keskustelua
15.15 Sodankylän geofysiikan observatorion toiminta ja ajankohtaisuudet: avaruuslaboratorio ja Lappi-satelliitti, observatorion tutkat, NATO-yhteistyö, Aurora tiedekeskus ym. Eija Tanskanen, Laura Lakso, tutkijat
17.00 Tilaisuus päättyy

 

”ME OLIMME KAKSI KOTKAA” – KUULOKUVIA REIDARISTA JA PALSASTA

Särestöniemi-museon johtaja Anne Koskamo ja kittiläläinen yhtye RallaGroup uppoutuvat kuvin, sanoin ja sävelin merkittävien kittiläläisten taiteilijoiden, Reidar Särestöniemen (1925–1981) ja Kalervo Palsan (1947–1987), elämään esityksessä, ”Me olimme kaksi kotkaa” – kuulokuvia Reidarista ja Palsasta. RallaGroupin uudelleensovittamat vanhat kittiläläiset laulut kutoutuvat yhteen taiteilijoiden tarinan kanssa. Esityksessä on kolme teemaa: nuoruus, rakkaus ja taiteilijan tie. RallaGroupin esittämissä lauluissa toistuvat samat koskettavat aiheet. RallaGroup on kittiläläinen kokoonpano, johon kuuluvat Elina Alatörmänen, Sarianna Kivilahti ja Elina Koivuniemi. Yhtyeen pääohjelmisto koostuu juuri aidosta pohjoisen musiikista. Lauluista, joissa kuuluu eletty elämä, ihmisen tunnot, ja joissa luonto on läsnä kaikessa ihmisen toiminnassa.

Särestöniemen ja Palsan elämänkohtalot olivat hyvin erilaiset mutta heitä yhdisti ystävyys ja pohjoinen mielenmaisema. Reidar Särestöniemi varttui vakaassa ja turvallisessa ympäristössä, kun taas Kalervo Palsa näki lapsesta lähtien viinankäyttöä ja väkivaltaa. Molemmilla oli sisäinen pakko taiteen tekemiseen. Taide oli molemmille myös pakokeino ahdistuksesta. Reidar samaisti itsensä luontoon, hän oli punapartainen jänkä, loppuunajettu susi tai keväästä riemuitseva ilves. Reidar käsitteli teoksissaan elämänsä kipukohtia, iloja ja suruja ja otti myös kantaa luonnon puolesta. Reidar sanoi: ”Mie teen näitä kuvia ja toivon, että jotakin parempaa ne ihmisille antavat.” Palsa puolestaan halusi hätkähdyttää taiteellaan, hän kuvasi kaunistelematta yhteiskunnan ja ihmisen raadollista ja pimeää puolta. Palsa kirjoitti ystävälleen Maj-Lis Pitkäselle: ”Ympärilläni on typeryyttä ja sokeutta, raakuutta ja saastaa. Sitä ei nähdä. Ihmiset eivät opi eivätkä halua oppia. Tämä yritykseni opettaa heitä, parantaa maailma on turhaa. Ihmiset ihmettelevät ja ovat huvittuneita. Olen typerä idealisti.”

Toisen maalaukset hehkuvat väreissään, kun taas toisen paletti hehkuu synkkyyttä, kuten Palsan ystävä Erkki Pirtola on sattuvasti todennut: ”Lapin maiseman huikaisevan kauneuden kuvaajan, Kittilän aurinkomaalarin Reidar Särestöniemen kaamoksen värit ovat Palsan teoksissa murtuneet synninkarvaisiksi. Kuu on peittänyt auringon, ja ihmiset ovat toisilleen ihmissusia.” Reidar Särestöniemen ja Kalervo Palsan ystävyys syveni yhteisen ystävän, pellolaisen kirjailijan Timo K. Mukan kuoleman jälkeen. Reidarin kuoltua Palsa pohdiskeli: ”Käsitän nyt jälkeenpäin, että Reidar oli minun parini, me olimme kaksi kotkaa.”

 

Uusimmat ajankohtaiset

Kevään Kopiosto-apurahansaajat on nyt julkistettu

Luovaan työhön tarkoitetut apurahat ovat edelleen kiinnostavin hakukohde, ja siihen myönnettiin jälleen yli puolet kevään koko apurahapotista, 48 000 euroa. Toiseksi suosituin kohde ovat tiedeviestinnän toimissa tarvittavat laitteet, joita tuetaan 10 470 eurolla. Sitä...

Mikä muuttuu mediassa Journalistin ohjeiden uusiutuessa?

Seminaarissa 30.5. luvassa uudistuneita Journalistin ohjeita ja keskustelua journalismin ja viestinnän etiikasta – Mukana mm. Eero Hyvönen, Salla Nazarenko, Jouni Kemppainen, Tiina Raevaara, Elina Grundström... Tervetuloa päivittämään etiikkaosaamistasi...

Valon juhlassa tehtiin historiaa

Tiedetoimittajain vuosipäiväjuhlassa tehtiin historiaa. Meitä oli paikalla ainakin 160 liiton jäsentä; enemmän kuin koskaan aikaisemmin palkintojuhlissamme!   Ravintola Sykkeen sali todellakin sykki, ja puheensorina osoitti, että ihmiset olivat kaivanneet...

Haaveissa kongressi tai pidempi työprojekti?

Etkö ole pitkään aikaan hakenut Tiedetoimittajain liiton Kopiosto-apurahaa – olisiko nyt aika!   Suomen tiedetoimittajain liitto ry myöntää tiedeviestinnän alalla toimiville kohdeapurahoja syventävään työskentelyyn, koulutukseen, kokoukseen tai muuhun...

Liiton Valon juhlaa vietetään perjantaina 1.3.2024

Tervetuloa Helsinkiin Tiedetoimittajain liiton Valon juhlaan perjantaina 1.3.2024, klo 18-22! Paikka on entinen eli Mäkelänkatu 2:n katutason ravintola Syke. Juhlassa jaetaan Vuoden 2024 tiedetoimittajapalkinto sekä kaksi Vuoden 2024 tiedeviestintäpalkintoa. Palkinnot...

Tieteen kaanonit romukoppaan Tieteiden yössä 25. tammikuuta

Suomen tiedetoimittajain liitto tarjoaa jälleen omaa ohjelmaa Tieteiden yössä torstai-iltana 25. tammikuuta. Tervetuloa paikan päälle! Paikkana on tuttu Helsingin kaupungintalon Tapahtumatori, jossa ohjelmaa on kello viidestä aina iltakahdeksaan asti. Illan teemana on...

Apurahan sai 69 hakijaa – suurin potti työskentelyyn

Liiton hallitus sai syksyn apurahahaussa ennätysmäärän eli kaikkiaan 108 hakemusta. Apuraha-anomusten yhteissumma oli 247 386,49 euroa. Apuraha myönnettiin 69 hakijalle, ja apurahasumma oli yhteensä 92 531 euroa.  Löydät apurahan saajien nimet ja julkisiksi ilmoitetut...

Mari Heikkilä aloittaa liiton puheenjohtajana vuonna 2024

Suomen tiedetoimittajain liiton vaalikokous valitsi yksimielisesti liiton uudeksi puheenjohtajaksi jyväskyläläisen tiedetoimittaja Mari Heikkilän. Suomen tiedetoimittajain liiton puheenjohtajana aloittaa vuoden 2024 alusta liiton nykyinen varapuheenjohtaja Mari...