Satu Lipponen
Inspiroiduin Jani Kaaron mainiosta kolumnista (HS 8.10.2014), joka koski tarinointia, ja päätin tarinoida omista kokemuksistani.
Olin 1980-luvulla töissä päivä- ja iltapäivälehdessä. Puhkesi tauti, jota kutsuttiin iltapäivälehden otsikoissa räväkästi homotaudiksi. Kiinnostuin asiasta ja tein siitä viestinnässä opinnäytteenkin. Keksin mielestäni hyvän ilmiön, informatiivisen tarinan, toisin sanoen tietoa voi edistää tarinallisuudella. Voi olla, että havaintoa vauhditti anglosaksisen median runsaus lähdeaineistossa.
Esitän muutamia esimerkkejä tästä tarinallisuudesta. Spiegelissä oli kertomus ”lentävästä kuolemasta”, homoseksuaalista lentostuertista, joka HI-viruksen kantajana tietämättään tartutti seksikumppaneitaan. Huikein oli kertomus amerikkalaisesta sotilaslaboratoriosta karanneesta viruksesta. KGB-kenraali Oleg Gordievski piti sitä yhtenä onnistuneimpana disinformaatiokampanjanaan. Eli on sitä osattu ennenkin, vaikkei tiedetty hybridisodasta mitään.
Yhtä kiinnostavaa kuin informaatio onkin disinformaatio. Mielestäni disinformaatio ja kertomatta jättäminen ansaitsisivat oman journalismin kritiikin vuosikirjansa. Viestintätieteissä hiljaisuuden spiraali saisi olla pysyvä tutkimuksen kohde. Hiljaisuuden spiraalin professuuri kuulostaa komealta.
HI-viruksen elinkaari on yhä kiinnostava. Kesällä Nobel-palkitut kuulivat Lindaun seminaarissa, että rokotetta ei edelleenkään ole keksitty. Hoidoissakin on läpimurto tulematta, vaikka parannusta on. Mississippi-vauva, joka sai HI-viruksen äidiltään, kävi läpi hoidot ja luultiin parantuneeksi, mutta sai heinäkuussa uusia oireita HI-infektiosta.
Kiinnostavasti Science-lehti julkaisi tänä syksynä artikkelin, jossa aids-epidemian alkujuuri paikallistettiin 1920-luvun Kinshasaan, silloiseen Leopoldvilleen Belgian Kongossa. Rautatie, seksi ja likaiset neulat ovat tärkeimmät selittäjät 2000-luvun suurimpaan tautikertomukseen.
Rokotteet ovat toinen suuri kertomus, joiden reunoilla on nyt hapertumista. Rokotusten ansiosta monet kauhistuttavat taudit ovat valtaosalle suomalaisista tuntemattomia. Poliovirus vammautti ihmisiä, kunnes tuli rokote. Poliovirus ehdittiin jo julistaa hävitetyksi, mutta aivan näin ei ole käynyt.
Maailman suuriin pandemioihin, lintuinfluenssaan, sikainfluessaan ja ebolaan, ratkaisua etsitään rokotuksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola kertoi Tiedetoimittajien terveysjournalismin seminaarissa, kuinka rokotuksen vastustajat epäilevät kaikkea rokotetutkimuksissa. Rokotusasiantuntija Terhi Kilpi oli myös seminaarissa. Tiedetoimittajien keskellä on rokotusasiantuntijankin melko helppo olla. Surullista, että rokotuksiin liittyy paljon taikauskoa. Joskus menee usko modernin paremmuuteen.
Pääjohtaja Eskola totesi pohtimisen arvoisen seikan: ilman sikainfluenssan pandemiaa ja siihen kehitettyä rokotetta tuskin koskaan olisi tullut selville, että osalla suomalaisista on narkolepsiaan altistava ominaisuus rokotteen vuoksi.
Uusin pandemia koskettaa ebolavirusta. Jos se olisi ollut länsimaiden vitsaus, rokote ehkä olisi käytössä. Moni asiantuntija tuntuu olevan sitä mieltä, että ebola osoittaa, kuinka kehitysapu epäonnistuu ja köyhimpien maiden terveysjärjestelmien kehnoutta ei voi enää sietää globaalissa maailmassa. Köyhien vitsaukset hiipivät rikkaiden maiden kansalaisten riesaksi.
Vauraissa maissa rauhoitellaan väkeä: ebola ei ole iso riski. Mutta uutistoimittaja kertoo yhden, kahden, kolmen sairastuneen. Uutistoimittajahan ei kerro, että tuhkarokkokin on tappava tauti.
Ajoittain tuhkarokkotapauksia esiintyy hyvinvointivaltioissakin, Britanniassa on ollut isoja ongelmia eikä Suomikaan ole immuuni rokotusten vastaisille kampanjoille. Yleistilanne on kuitenkin hyvä. Maailman terveysjärjestö WHO raportoi, että tuhkarokkokuolemat ovat ennätyksellisen alhaalla maailmassa. Kun vielä vuonna 2000 tuhkarokkoon kuoli 562 000 ihmistä, sama luku oli 2012 vain 122 000. Tuhkarokkorokotteen arvioidaan estäneen 13,8 miljoonaa kuolemaa runsaassa vuosikymmenessä!
Jotain maapallostamme kertoo se, että ebola havaittiin jo 1976 Ebola-joen varrelta Kongosta. Ebola on jokaisen itseään kunnioittavan konferenssin pressilistalla tänä syksynä. Tauti on todellinen vasta, kun se on rikkaiden tietoisuudessa.
Lähteet
http://www.who.int/features/factfiles/polio/en/
http://www.nature.com/news/hiv-rebound-dashes-hope-of-mississippi-baby-cure-1.15535
http://time.com/3458868/aids-hiv-kinshasa-1920s-origins-drc-congo/
http://www.eusja.org/no-silver-bullet-vs-ebolaeurope-safetrade-not-aid/
http://www.thl.fi/fi/tutkimus-ja-asiantuntijatyo/hankkeet-ja-ohjelmat/narkolepsia-ja-sikainfluenssarokote
http://www.who.int/mediacentre/news/notes/2014/measles-20140206/en/