Hylkiö Putin?

Markku Kangaspuro


Australian G20 kokouksesta välitetty kuva Putinista on lohduton. Putin istumassa yksin päivällispöydässä, länsijohtajat ripittämässä häntä, jäätäviä kättelyitä ja kuten saksalaismedia luonnehti, huolestuttavan huolestunut Angela Merkel.
Asia on niin kuin se näyttää, paitsi jos tilannetta katsotaan toisesta perspektiivistä. Maailman toiseksi suurin talous Kiina ja Venäjä tiivistävät yhteistyötään, Venäjän ja Intian strateginen kumppanuus voi hyvin. Venäjän eristäminen ja sen vastaiset sanktiot eivät ole Japania lukuun ottamatta muiden kuin lännen listalla. Japaninkin osalta puhutaan toistaiseksi lähinnä kevytsanktioista.
Ei tilanne ole kuitenkaan hyvä Venäjän kannalta. Sen ehkä tärkein ulkopoliittinen aloite Euraasian tulliunionin syventämiseksi Euraasian Unioniksi on vakavissa vaikeuksissa. Venäjän politiikka on sulkenut ilmeisen lopullisesti näkymän Ukrainan liittymisestä Unioniin ja myös sen jäsenet, Valko-Venäjä ja Kazakstan ovat säikähtäneet Venäjän politiikkaa. Niillä ei ole tällä hetkellä kovin suurta intoa Venäjän johdolla toteutettavaan poliittiseen integraatioprosessiin. Kahden köyhän entisen neuvostotasavallan Armenian ja mahdollisesti Kirgisian liittymisellä Unioniin on lähinnä symbolinen merkitys.
Sanktioiden vaikutuksesta Venäjään on esitetty hyvinkin paljon toisistaan poikkeavia arvioita. On selvä, että ne vaikuttavat talouteen muun muassa teknologian vientikiellon ja rahoitusmarkkinoiden kautta, mutta riittääkö se muuttamaan Venäjän politiikkaa on toinen kysymys. Toisaalta ruplan devalvoituminen pehmentää taantuman vaikutuksia ja parantaa Venäjän kotimarkkinateollisuudelle suhteellista kilpailukykyä joksikin aikaa. Tämä on näkynyt venäläisen elintarviketeollisuuden kasvussa. Siinä samassa osansa kasvusta ovat saaneet myös Valko-Venäjän elintarviketeollisuus, pakkausteollisuus ja elintarvikkeiden maahantuojat.
Venäjällä on koettu myös eräänlainen politiikan devalvaatio. Talven 2011-12 mielenosoitukset ja oppositio ovat kutistuneet ja kansaa elähdyttää uuspatrioottinen ja länttä hylkivä mieliala. Konflikti lännen kanssa on käperryttänyt venäläiset puolustusasemiin ja parantanut kansallismielisten suhteellista kilpailukykyä. Putinin kannatus on ennätysmäisen korkealla ja kansalaisten aiemmin myönteinen suhtautuminen Eurooppaan on ensimmäistä kertaa sitten Neuvostoliiton romahduksen pudonnut reilusti alle puoleen. Vaikka ottaisikin huomioon ilmapiiristä mahdollisesti johtuvan mielipidetiedustelujen tavanomaista suuremman virhemarginaalin, mielialojen kehityssuunta on kuitenkin selvä.

Lue myös:

Vähän solidaarisuutta, kiitos!

Vähän solidaarisuutta, kiitos!

Miksi ihmeessä Yleisradion irtisanomiset eivät ole herättäneet näkyvää huolta yliopistopiireissä? Missä viipyvät tutkijoiden solidaarisuuden osoitukset journalisteille? Tätä olen viime aikoina ihmetellyt. Samassa veneessähän tässä ollaan puolustamassa faktapohjaista...

Tuolileikki jähmettää yliopistojen elämää

Tuolileikki jähmettää yliopistojen elämää

Kuuntelin Sitran Tekoja tulevaisuuteen: Ratkaisuja talouden kestävään kasvuun-webinaarin maaliskuun alussa. Tilausuudessa pohdittiin eri kantilta sitä ongelmaa, että Suomen bruttokansantuote ei ole kasvanut kohta 20 vuoteen ja työn tuottavuus on huonontunut koko ajan....

Sodankäynnin oheisvahinkoja

Sodankäynnin oheisvahinkoja

  Katselen olohuoneen ikkunasta ulos. Koko viikon on pitänyt enemmän tai vähemmän poutaa. Tuntuu siltä kuin leudot tuulet olisivat sulattaneet talven kangistaman ruumiini, sielusta puhumattakaan. Tänään on kuitenkin taas hieman koleaa, ja ulkona leijailee...