Hyönteiskeittiö maistuu, varsinkin suklaapäällysteisenä

Amanda Alvarez

27.11.2019 11:27

Proteiinipitoiset sirkat ruokkivat maapallon kasvavan väestön vähemmillä hiilipäästöillä. Näin ainakin mediassa povataan. On selvää, että ympäristöä kuormittavan maatalouden ja tuhlailevan ruokakulttuurin on muututtava, mutta pelastuuko maailma ötököitä syömällä?

Jan Forsman exo-maalaus

Hyönteisruoat ovat Afrikassa ja Aasiassa tuiki tavallisia, jopa juhlittuja. Japanissa grillattuja toukkia voi napostella katukojuista, marinoidut heinäsirkat löytyvät kauppojen hyllyistä ja syksyisin hebo matsurissa ahmitaan ampiaisia. Tokiolaisessa riistaravintolassa voi nauttia vaikka skorpionia tai tuhatjalkaista, ja hyönteiskokkauskursseille on tunkua. Onpa tässä mukavuuksien maassa hyönteisautomaattikin.

Pistiäisellä koristeltu limonadiVaikka sirkkaleipä floppasi Suomessa, muut suomalaiset hyönteistuotteet ovat herättäneet kiinnostusta Japanissa. Elokuussa Asahi Shimbun Globe+ -aikakauslehden toimittaja hehkutti suomalaista hyönteisravinto-osaamista. Kun tänä vuonna lisäksi vietetään Suomen ja Japanin ystävyyssuhteiden satavuotisjuhlaa, syntyi ajatus tapahtumasta, missä hyönteiset muodostaisivat kulttuurien välisen sillan.

Olin mukana järjestämässä tätä hyönteispäivää 19.10.2019 Tokiossa. Termiittitutkijan luennon ohella maisteltiin sirkkasuklaata. Viereisessä tilassa taas Okinawan metsistä tallennettuun äänimaisemaan perustuva musiikki taustoitti porvoolaistaiteilija Jan-Christian Forsmanin hyönteisaiheisten maalausten näyttelyä. Lounaaksi oli tarjolla toukilla höystettyä peperoncinopastaa, juomana limonadia pistiäiskyytipojalla. Lasten askarrellessa ötökkäpäähinettä aikuiset ihmettelivät päärynänmakuista vesiluteella maustettua siideriä. Hyönteiskokin johdolla valmistettiin myös hyönteisperäisiä furikake -mausteseoksia riisin päälle ripoteltaviksi.

Päivä oli siis avartava ja ehkä ravitsevakin, tosin Japanissakaan ötökkäruoat eivät ole täysin lyöneet läpi. Sirkka ja toukka löytyvät pienissä määrissä uutuusvälipaloista, ehkä vähän huomattavammin erikoistuliaisissa. Pihvit ja makkarat tuskin joutuvat lähitulevisuudessa väistymään toukkapurilaisen tieltä, mutta ruokavaliotietoisuus on ainakin pikkuhiljaa kasvussa. Suomessa ja Japanissa taidetaan kuitenkin olla samaa mieltä yhdestä asiasta: torakat eivät ole koskaan tervetulleita, edes suklaapäällysteisinä.

Entis-sirkkasuklaa