Jakaisitko tietoa sikiön sydämen sykkeestä mobiilisovelluksella?

Pauliina Lehtonen

21.08.2019 2:43

Jokunen vuosi sitten suomalainen äitiyspakkaus keräsi kansainvälistä mediahuomiota, kun Suomi lahjoitti pakkauksen Ruotsin ja Englannin kuninkaallisille. Eri maat alkoivat luoda omia versioitaan äitiyspakkauksesta, ja Suomi alkoi käyttää pakkausta maakuvatyössä kertomaan suomalaisesta yhteiskunnasta, tasa-arvosta ja sosiaalisista innovaatioista.

 

Seuraavaksi vientituotteeksi äitiyden ja raskauden saralla ollaan povaamassa suomalaista neuvolajärjestelmää, johon perustuvaa osaamista pyrkii nyt välittämään maailmalle äitiyssovellus Layette. Yhteistyössä Parisuhdekeskus Katajan, Sydänliiton, Diabetesliiton ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa tehty tietopankki on suunnattu raskaana oleville ja pienten lasten vanhemmille. Aamulehdessä 19.8.2019 Layetten kehittäjä Sini Havukainen tiivistää sovelluksen valtiksi valtavan tietomäärän, joka ottaa huomioon myös isyyteen ja parisuhteeseen liittyviä asioita, toisin kuin monissa tyypillisissä äitiyssovelluksissa.

 

Layette voidaan niputtaa osaksi suuntausta, jossa terveystietoa yhdistetään teknologia- ja sosiaalisen median alustoihin. Erityisesti naisten terveyteen kohdistuvat sovellukset, tuotteet ja palvelut, “femtech”, kohdistuvat usein esimerkiksi raskauden, hedelmällisyyden ja kuukautiskierron seurantaan. Erilaiset femtech-sovellukset ovat herättäneet myös sijoittajien mielenkiinnon, ja he näkevät alalla mahdollisuuden tienata isoja rahoja.

 

Henkilökohtaisen terveystiedon päivittäminen verkko- ja mobiilisovelluksiin ei ole kuitenkaan täysin ongelmatonta. Kun raskaana olevat ja synnyttäneet naiset päivittävät sovelluksiin intiimejä terveyteensä ja kehoonsa liittyviä tietoja, tietoja synnytyksestä tai lastensa terveydentilan ensihetkistä, voivat nämä tiedot päätyä samalla työnantajien tai vakuutusyhtiöiden käsiin. Työnantajat voivat kerätä sovellusten avulla tietoa esimerkiksi työntekijöidensä riskiraskauksista tai sellaisista terveyteen liittyvistä kysymyksistä, joihin työntekijät ovat eniten etsineet vastauksia. The Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tällaisen kehityksen vaarana on, että herkässä tilassa olevat ihmiset, kuten raskaana olevat, eivät välttämättä osaa ajatella mitä henkilökohtaisen terveystiedon jakamisesta voi seurata. Sovelluksiin kriittisesti suhtautuvat tahot epäilevät, että työnantajat voivat käyttää terveystietoja esimerkiksi terveysetuuksien kaventamisen perusteena, tai sovellusten käyttö voi synnyttää erilaisia turvallisuusriskejä, jos ihmisten henkilökohtaiset tiedot vuotavat julki.

 

Kriitikoista huolimatta terveystietoa ja teknologiaa yhdistävät sovellukset tulevat mitä luultavimmin lisääntymään jatkossa. Suomalainen Layette tavoittelee paikkaa maailmalla tukeutumalla suomalaisen äitiysosaamisen ja -tiedon luotettavuuteen. Israelilainen startup-yritys sen sijaan  kehittelee raskauden seurantaan mahan päälle kiinnitettävää sensorivyötä, joka välittäisi raskauden aikana reaaliaikaista tietoa esimerkiksi sikiön sydämen sykkeestä tuleville vanhemmille sekä terveydenhuollon ammattilaisille.