Lehdistötiedotteet himottavat – mistä terveellisempiä juttuideoita?

Amanda Alvarez

29.05.2019 9:01

Kuva: Jeremy Noble, CC BY 2.0

Pikaruoka on paradoksi: se täyttää ja samalla jättää tyhjäksi. Nykymaailman uutistuotanto ja -kulutus muistuttavat pikaruoan tuottamaa rasvan ja sokerin piikkiä, joka sekoittaa aivot ja aineenvaihdunnan. Tiedejournalismin gastronomiassa pikaruokaa edustaa tiedote. Se koukuttaa tutkimustärpillä ja tyydyttää uutisnälän sulavalla kielellä, ainakin hetkellisesti. Kun journalistit ja lukijat hakevat ravinnetiheitä vaihtoehtoja ja syvempiä tulkintoja, juttuja on etsittävä muualta kuin lehdistötiedotteiden eineshyllystä.

Heinäkuun tiedetoimittajien maailmankongressissa Lausannessa pohdimme luomuvaihtoehtoja tiedotteelle Thinking outside of the press release -paneelissa. Tässä jo omat vinkkini monipuoliseen tiedemediaruokavalioon:

  • Poimi aluskasvillisuudesta. Uusia tiedejulkaisuja on päivittäin tuhansia mutta harvoista tiedotetaan ja vielä harvempi päätyy valtamediaan. Näiden hylättyjen joukossa on taatusti korjaamisen arvoista superruokaa. Altmetric -mittarista näkee jutun mediasuosion eli skuuppipotentiaalin. Esimerkiksi ScienceOpen -tietokannassa voi suodattaa Altmetric -arvon ja tutkimusalueen perusteella. Terävä hakija paljastaa huomiotta jääneitä tieteen helmiä.
  • Ammenna julkaisuarkistojen lähteistä. Pre-print -julkaisut eivät ole enää fyysikkojen yksinoikeus. Tuoreiden tulosten pikajulkaisu ennen vertaisarviointia on nyt psykologien, geotieteilijöiden ja biologienkin suosiossa. Maksumuuria ei ole ja opastusta arkistojen parhaisiin paloihin löytyy mm. arXiv -blogista ja Twitteristä.
  • Tankkaa tiedekahvilassa. Tieteen yleistajuistamistapahtumia on Tokiosta Turkuun. Nörtti-illoissa, Tieteiden Yössä ja vastaavissa tapahtumissa voi törmätä tutkijoihin, tarkkailla tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta ja keksiä jutun jyviä.

Paneelin ideoita voi seurata Twitterissä #WCSJSciDeas jos ei pääse paikan päälle Lausanneen. Kongressissa asiaa myös tiedesarjakuvista!