Lehdistötiedotteet himottavat – mistä terveellisempiä juttuideoita?

Amanda Alvarez

Kuva: Jeremy Noble, CC BY 2.0

Pikaruoka on paradoksi: se täyttää ja samalla jättää tyhjäksi. Nykymaailman uutistuotanto ja -kulutus muistuttavat pikaruoan tuottamaa rasvan ja sokerin piikkiä, joka sekoittaa aivot ja aineenvaihdunnan. Tiedejournalismin gastronomiassa pikaruokaa edustaa tiedote. Se koukuttaa tutkimustärpillä ja tyydyttää uutisnälän sulavalla kielellä, ainakin hetkellisesti. Kun journalistit ja lukijat hakevat ravinnetiheitä vaihtoehtoja ja syvempiä tulkintoja, juttuja on etsittävä muualta kuin lehdistötiedotteiden eineshyllystä.
Heinäkuun tiedetoimittajien maailmankongressissa Lausannessa pohdimme luomuvaihtoehtoja tiedotteelle Thinking outside of the press release -paneelissa. Tässä jo omat vinkkini monipuoliseen tiedemediaruokavalioon:

  • Poimi aluskasvillisuudesta. Uusia tiedejulkaisuja on päivittäin tuhansia mutta harvoista tiedotetaan ja vielä harvempi päätyy valtamediaan. Näiden hylättyjen joukossa on taatusti korjaamisen arvoista superruokaa. Altmetric -mittarista näkee jutun mediasuosion eli skuuppipotentiaalin. Esimerkiksi ScienceOpen -tietokannassa voi suodattaa Altmetric -arvon ja tutkimusalueen perusteella. Terävä hakija paljastaa huomiotta jääneitä tieteen helmiä.
  • Ammenna julkaisuarkistojen lähteistä. Pre-print -julkaisut eivät ole enää fyysikkojen yksinoikeus. Tuoreiden tulosten pikajulkaisu ennen vertaisarviointia on nyt psykologien, geotieteilijöiden ja biologienkin suosiossa. Maksumuuria ei ole ja opastusta arkistojen parhaisiin paloihin löytyy mm. arXiv -blogista ja Twitteristä.
  • Tankkaa tiedekahvilassa. Tieteen yleistajuistamistapahtumia on Tokiosta Turkuun. Nörtti-illoissa, Tieteiden Yössä ja vastaavissa tapahtumissa voi törmätä tutkijoihin, tarkkailla tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta ja keksiä jutun jyviä.

Paneelin ideoita voi seurata Twitterissä #WCSJSciDeas jos ei pääse paikan päälle Lausanneen. Kongressissa asiaa myös tiedesarjakuvista!
 

Lue myös:

Sanat ja teot

Sanat ja teot

”Koulutuspolitiikka on aina ollut enemmän sanoja kuin tekoja”, puuskahti eräs kokenut rehtori. Tutkijana sanoisin asian niin, että koulutuspoliittisia päätöksiä ohjaavat abstraktit periaatteet, mutta käytännön koulutyö on konkreettista arjen hallintaa, josta ylevät...

Monen sortin denialisteja

Monen sortin denialisteja

Ilmastonmuutosta ei ole. Rokotteet ovat turhia. Vladimir Putin on hieno mies. Tiedän suomalaisia, jotka allekirjoittavat kaikki nämä shokeeraavat väitteet. Yksi taitaa istua eduskunnassakin. Denialismi on aikamme sairaus. On kanssaihmisiä, jotka saavat suurta...

Sotatieteiden maisteri

Sotatieteiden maisteri

Venäjän brutaali hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut näkyviin informaatiosodan eri muotoja ja myös natsi- ja kommunistihallintojen historiasta tutun totalitaristisen propagandakoneiston Venäjällä. Tiedettä ja tieteelliseksi tiedoksi naamioitua informaatiota käytetään...

Kuvapankit lavastavat tarinoita

Kuvapankit lavastavat tarinoita

Soittaako kelloa: miljöö josta ei saa otetta? Tekopirteä henkilö osoittamassa kynällä kattoa? Vanhempi mies jammailemassa jäykähkösti kuulokkeet korvilla? Tällöin olet todennäköisesti nähnyt kuvapankista poimitun kuvan. Ei päivää ilman kuvapankkikuvaa. Niitä on...