Lehdistötiedotteet himottavat – mistä terveellisempiä juttuideoita?

Amanda Alvarez

Kuva: Jeremy Noble, CC BY 2.0

Pikaruoka on paradoksi: se täyttää ja samalla jättää tyhjäksi. Nykymaailman uutistuotanto ja -kulutus muistuttavat pikaruoan tuottamaa rasvan ja sokerin piikkiä, joka sekoittaa aivot ja aineenvaihdunnan. Tiedejournalismin gastronomiassa pikaruokaa edustaa tiedote. Se koukuttaa tutkimustärpillä ja tyydyttää uutisnälän sulavalla kielellä, ainakin hetkellisesti. Kun journalistit ja lukijat hakevat ravinnetiheitä vaihtoehtoja ja syvempiä tulkintoja, juttuja on etsittävä muualta kuin lehdistötiedotteiden eineshyllystä.
Heinäkuun tiedetoimittajien maailmankongressissa Lausannessa pohdimme luomuvaihtoehtoja tiedotteelle Thinking outside of the press release -paneelissa. Tässä jo omat vinkkini monipuoliseen tiedemediaruokavalioon:

  • Poimi aluskasvillisuudesta. Uusia tiedejulkaisuja on päivittäin tuhansia mutta harvoista tiedotetaan ja vielä harvempi päätyy valtamediaan. Näiden hylättyjen joukossa on taatusti korjaamisen arvoista superruokaa. Altmetric -mittarista näkee jutun mediasuosion eli skuuppipotentiaalin. Esimerkiksi ScienceOpen -tietokannassa voi suodattaa Altmetric -arvon ja tutkimusalueen perusteella. Terävä hakija paljastaa huomiotta jääneitä tieteen helmiä.
  • Ammenna julkaisuarkistojen lähteistä. Pre-print -julkaisut eivät ole enää fyysikkojen yksinoikeus. Tuoreiden tulosten pikajulkaisu ennen vertaisarviointia on nyt psykologien, geotieteilijöiden ja biologienkin suosiossa. Maksumuuria ei ole ja opastusta arkistojen parhaisiin paloihin löytyy mm. arXiv -blogista ja Twitteristä.
  • Tankkaa tiedekahvilassa. Tieteen yleistajuistamistapahtumia on Tokiosta Turkuun. Nörtti-illoissa, Tieteiden Yössä ja vastaavissa tapahtumissa voi törmätä tutkijoihin, tarkkailla tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutusta ja keksiä jutun jyviä.

Paneelin ideoita voi seurata Twitterissä #WCSJSciDeas jos ei pääse paikan päälle Lausanneen. Kongressissa asiaa myös tiedesarjakuvista!
 

Lue myös:

Viheliäisten ongelmien viidakko

Viheliäisten ongelmien viidakko

  Jos puheeksi tulevat elämäntapamme kestävyyshaasteet, lähes joka seurueessa alan tuntea itseni jonkinlaiseksi maailmanlopun saarnaajaksi. Kun yrittää selittää haasteiden mittasuhteita ja monimutkaisuutta suhteessa teknologioiden mahdollisuuksiin ja asioiden...

Muutama ajatus pelosta

Muutama ajatus pelosta

Euroopan reunalla käydään sotaa. Sota herättää meissä monenlaisia pelkoja: Onko Venäjän listalla kenties seuraavana jokin toinen maa, Moldova tai Baltian maat, jopa Suomi? Pääseekö Eurooppa kunnialla energiakriisistä talven yli? Selviydymmekö sodan aiheuttamasta...

Sanat ja teot

Sanat ja teot

”Koulutuspolitiikka on aina ollut enemmän sanoja kuin tekoja”, puuskahti eräs kokenut rehtori. Tutkijana sanoisin asian niin, että koulutuspoliittisia päätöksiä ohjaavat abstraktit periaatteet, mutta käytännön koulutyö on konkreettista arjen hallintaa, josta ylevät...