Onko epäinhimillistä grillata E.T?

Riitta Oittinen

Tulisten hiilten loimussa tirisee metrin mittainen avaruusolio E.T. Sen grillikastikkeesta kiiltelevä ”nahka” välkkyy ilta-auringossa. Kasvisproteiinista muotoiltuun ruhoon on upotettu kinkkumittari. Jykevään vartaaseen tökätty olio vaikuttaa ryppyisine kasvoineen, voih, niin inhimilliseltä. ”E.T. is not going home”, toteaa eräs haarukkansa kypsään E.T. -kimpaleeseen upottanut ruokailija. Minua naurattaa ja surettaa yhtaikaa.

grilled_alien_1

Outo vieras ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelypuutarhassa (kuva: Ville Ylönen).

E.T. käristettiin osana Helsingissä syyskuussa järjestettyä Foodycle tapahtumaa, joka käsitteli ruokaturvaa. Sen iltajuhlassa oli paikalla myös kaupunkiaktiiveja Social Innovators Conneced -konferenssista, joten syöjiä riitti. Grillimestarina hääri ruotsalainen Unsworn industries, joka oli aikaisemmin järjestänyt samanlaisen barbequen osana Lundin yliopiston poikkitieteellistä tapahtumaa Exploring The Animal Turn. Se käsitteli eläinten ja ihmisten välisiä suhteita, kuten maitotuotteiden mainoksia, taksonomiaa ja eläimiä koskevaa lainsäädäntöä.

Ruokakeskustelussa tunteet nousevat usein pintaan, on kyse sitten terveellisyydestä, eettisyydestä tai ekologisuudesta. Muiden ihmisten valinnat herättävät joskus jopa raivoa ja halua naurunalaistaa omista poikkeavat valinnat tai mieltymykset.

Seitan-E.T.:n äärellä herkistyy miettimään eri olentojen syömisen logiikkaa, ravinnonvalmistuksen prosesseja ja tappamista. Onko ristiriitaista, jos broilerin jalkaa huoletta nakertava tuntee surua mielikuvitusolennon symbolisesta teurastamisesta? Kuinka suurta osaa mielikuvat ja aistit näyttelevät ruokavalinnoissamme? Miten ruuan nimeäminen vaikuttaa sen syömiseen?

Tempauksessa muoto meni maun edelle, eikä seitan eläinproteiinin korvaajana saanut todennäköisesti uusia ystäviä. Moni ruokailija nimittäin valitteli E.T. -lihan kuivuutta, sitkeyttä ja mauttomuutta. ”Hieman nahkamainen”, olikin yleinen luonnehdinta jonka kokit kertoivat saaneensa. Harmi, koska parhaimmillaan seitan on ainakin minusta sekä maukasta että edullista. Eikä muuten ryhdy haisemaan, vaikka olisi jääkaapissa vähän pitempään.

 

grilled_alien_2

Idean kehitti Terje Östling ja sen toteutti Unsworn industries (kuva: Ville Ylönen).

Lue myös:

Vähän solidaarisuutta, kiitos!

Vähän solidaarisuutta, kiitos!

Miksi ihmeessä Yleisradion irtisanomiset eivät ole herättäneet näkyvää huolta yliopistopiireissä? Missä viipyvät tutkijoiden solidaarisuuden osoitukset journalisteille? Tätä olen viime aikoina ihmetellyt. Samassa veneessähän tässä ollaan puolustamassa faktapohjaista...

Tuolileikki jähmettää yliopistojen elämää

Tuolileikki jähmettää yliopistojen elämää

Kuuntelin Sitran Tekoja tulevaisuuteen: Ratkaisuja talouden kestävään kasvuun-webinaarin maaliskuun alussa. Tilausuudessa pohdittiin eri kantilta sitä ongelmaa, että Suomen bruttokansantuote ei ole kasvanut kohta 20 vuoteen ja työn tuottavuus on huonontunut koko ajan....

Sodankäynnin oheisvahinkoja

Sodankäynnin oheisvahinkoja

  Katselen olohuoneen ikkunasta ulos. Koko viikon on pitänyt enemmän tai vähemmän poutaa. Tuntuu siltä kuin leudot tuulet olisivat sulattaneet talven kangistaman ruumiini, sielusta puhumattakaan. Tänään on kuitenkin taas hieman koleaa, ja ulkona leijailee...