Onko epäinhimillistä grillata E.T?

Riitta Oittinen

Tulisten hiilten loimussa tirisee metrin mittainen avaruusolio E.T. Sen grillikastikkeesta kiiltelevä ”nahka” välkkyy ilta-auringossa. Kasvisproteiinista muotoiltuun ruhoon on upotettu kinkkumittari. Jykevään vartaaseen tökätty olio vaikuttaa ryppyisine kasvoineen, voih, niin inhimilliseltä. ”E.T. is not going home”, toteaa eräs haarukkansa kypsään E.T. -kimpaleeseen upottanut ruokailija. Minua naurattaa ja surettaa yhtaikaa.

grilled_alien_1

Outo vieras ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelypuutarhassa (kuva: Ville Ylönen).


E.T. käristettiin osana Helsingissä syyskuussa järjestettyä Foodycle tapahtumaa, joka käsitteli ruokaturvaa. Sen iltajuhlassa oli paikalla myös kaupunkiaktiiveja Social Innovators Conneced -konferenssista, joten syöjiä riitti. Grillimestarina hääri ruotsalainen Unsworn industries, joka oli aikaisemmin järjestänyt samanlaisen barbequen osana Lundin yliopiston poikkitieteellistä tapahtumaa Exploring The Animal Turn. Se käsitteli eläinten ja ihmisten välisiä suhteita, kuten maitotuotteiden mainoksia, taksonomiaa ja eläimiä koskevaa lainsäädäntöä.
Ruokakeskustelussa tunteet nousevat usein pintaan, on kyse sitten terveellisyydestä, eettisyydestä tai ekologisuudesta. Muiden ihmisten valinnat herättävät joskus jopa raivoa ja halua naurunalaistaa omista poikkeavat valinnat tai mieltymykset.
Seitan-E.T.:n äärellä herkistyy miettimään eri olentojen syömisen logiikkaa, ravinnonvalmistuksen prosesseja ja tappamista. Onko ristiriitaista, jos broilerin jalkaa huoletta nakertava tuntee surua mielikuvitusolennon symbolisesta teurastamisesta? Kuinka suurta osaa mielikuvat ja aistit näyttelevät ruokavalinnoissamme? Miten ruuan nimeäminen vaikuttaa sen syömiseen?
Tempauksessa muoto meni maun edelle, eikä seitan eläinproteiinin korvaajana saanut todennäköisesti uusia ystäviä. Moni ruokailija nimittäin valitteli E.T. -lihan kuivuutta, sitkeyttä ja mauttomuutta. ”Hieman nahkamainen”, olikin yleinen luonnehdinta jonka kokit kertoivat saaneensa. Harmi, koska parhaimmillaan seitan on ainakin minusta sekä maukasta että edullista. Eikä muuten ryhdy haisemaan, vaikka olisi jääkaapissa vähän pitempään.
grilled_alien_2

Idean kehitti Terje Östling ja sen toteutti Unsworn industries (kuva: Ville Ylönen).

Lue myös:

Mitä sote-alalla ei arvosteta?

Mitä sote-alalla ei arvosteta?

Sote-alan kriisi on ollut talven tapetilla. Kriisi tiivistyy työntekijöiden huonoihin oloihin ja työntekijäpulaan sekä näiden myötä palveluiden heikkenemiseen, kuten ylipitkiin jonoihin. Kriisi ruokkii itseään, kun alalta poistuu hoitajia samassa tahdissa kuin uusia...

Äänikirja nostaa rimaa

Äänikirja nostaa rimaa

373 arvostelua. Niin moni lukija oli tähän päivään mennessä vaivautunut pisteyttämään helmikuussa ilmestyneen kirjani lukuaikapalvelu BookBeatissa. Määrä ei ole valtaisa, mutta tietokirjalle ihan hyvä. Ja mikä parasta, se kasvaa koko ajan. Ukrainan musta multa on...

Setämiestä ahdistaa

Setämiestä ahdistaa

Olen jo vuosikausia toiminut päätyöni ohessa Ylioppilastutkintolautakunnassa sensorina, joka tarkastaa Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen ylioppilaskoesuorituksia. Tehtävä on haasteellinen mutta kiinnostava: satojen koesuoritusten lukeminen vuosittain eri...

Taikalyhty – unohdettu ihme viestinnän historiassa

Taikalyhty – unohdettu ihme viestinnän historiassa

  Brysselin vapaamuurarien museossa oli alkuvuodesta kiehtova audiovisuaalinen tapahtuma. Siellä soitettiin valistusajan vapaamuurarimusiikkia. Vetonaula oli kuitenkin konsertin yhteydessä käytetty taikalyhty (lanterna magica). Sen valon kajossa yleisön eteen...