Onko epäinhimillistä grillata E.T?

Riitta Oittinen

Tulisten hiilten loimussa tirisee metrin mittainen avaruusolio E.T. Sen grillikastikkeesta kiiltelevä ”nahka” välkkyy ilta-auringossa. Kasvisproteiinista muotoiltuun ruhoon on upotettu kinkkumittari. Jykevään vartaaseen tökätty olio vaikuttaa ryppyisine kasvoineen, voih, niin inhimilliseltä. ”E.T. is not going home”, toteaa eräs haarukkansa kypsään E.T. -kimpaleeseen upottanut ruokailija. Minua naurattaa ja surettaa yhtaikaa.

grilled_alien_1

Outo vieras ympäristöjärjestö Dodon kaupunkiviljelypuutarhassa (kuva: Ville Ylönen).

E.T. käristettiin osana Helsingissä syyskuussa järjestettyä Foodycle tapahtumaa, joka käsitteli ruokaturvaa. Sen iltajuhlassa oli paikalla myös kaupunkiaktiiveja Social Innovators Conneced -konferenssista, joten syöjiä riitti. Grillimestarina hääri ruotsalainen Unsworn industries, joka oli aikaisemmin järjestänyt samanlaisen barbequen osana Lundin yliopiston poikkitieteellistä tapahtumaa Exploring The Animal Turn. Se käsitteli eläinten ja ihmisten välisiä suhteita, kuten maitotuotteiden mainoksia, taksonomiaa ja eläimiä koskevaa lainsäädäntöä.

Ruokakeskustelussa tunteet nousevat usein pintaan, on kyse sitten terveellisyydestä, eettisyydestä tai ekologisuudesta. Muiden ihmisten valinnat herättävät joskus jopa raivoa ja halua naurunalaistaa omista poikkeavat valinnat tai mieltymykset.

Seitan-E.T.:n äärellä herkistyy miettimään eri olentojen syömisen logiikkaa, ravinnonvalmistuksen prosesseja ja tappamista. Onko ristiriitaista, jos broilerin jalkaa huoletta nakertava tuntee surua mielikuvitusolennon symbolisesta teurastamisesta? Kuinka suurta osaa mielikuvat ja aistit näyttelevät ruokavalinnoissamme? Miten ruuan nimeäminen vaikuttaa sen syömiseen?

Tempauksessa muoto meni maun edelle, eikä seitan eläinproteiinin korvaajana saanut todennäköisesti uusia ystäviä. Moni ruokailija nimittäin valitteli E.T. -lihan kuivuutta, sitkeyttä ja mauttomuutta. ”Hieman nahkamainen”, olikin yleinen luonnehdinta jonka kokit kertoivat saaneensa. Harmi, koska parhaimmillaan seitan on ainakin minusta sekä maukasta että edullista. Eikä muuten ryhdy haisemaan, vaikka olisi jääkaapissa vähän pitempään.

 

grilled_alien_2

Idean kehitti Terje Östling ja sen toteutti Unsworn industries (kuva: Ville Ylönen).

Lue myös:

Francis Alÿs ja leikin hurma

Francis Alÿs ja leikin hurma

Kävin hiljattain Kölnin Ludwig-museossa Francis Alÿsin kehutussa suurnäyttelyssä Kids Take Over. Sen tärkein osio koostui noin kolmestakymmenestä videosta. Ne näyttivät leikkejä ja pelaamista maalla ja kaupungissa, pakolaisleireillä ja vaarallisten kaivosjätteiden...

Voiko teknologia edistää monilajisuutta huomioivaa suunnittelua?

Voiko teknologia edistää monilajisuutta huomioivaa suunnittelua?

  Kesä ja kärpäset. Hyttyset. Punkit. Ampiaiset. Mäkäräiset. Lokit. Valkoposkihanhet. Voikukat. Lupiinit. Eläviä olentoja, kasveja ja eliöitä, joiden kanssa jaamme Suomen lyhyen kesän. Paitsi lyhyt ja vähäluminen, kesämme on täynnä usein tunteita herättäviä...

Amis, sivistys ja ongelmat – kaksi tutkimusta, kaksi näkökulmaa

Amis, sivistys ja ongelmat – kaksi tutkimusta, kaksi näkökulmaa

Ammatillinen koulutus on jälleen noussut pinnalle mediassa. Tutkija Penni Pietilä osallistui kolmen lukukauden ajan ammattikoulun äidinkielen opetukseen. Hän havaitsi, että yleissivistävät tavoitteet ovat jääneet opintojen nopean edistämisen ja työelämään siirtymisen...