Ruokaprojekteista tukea siirtolaisnaisille

Pauliina Lehtonen

Maahanmuuttajataustaiset naiset jäävät miehiä useammin työelämän ulkopuolelle, minkä on huomattu vaikeuttavan näiden naisten kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Esimerkiksi viime syksynä valmistuneen sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan kotiin jäävät naiset jäävät samalla helposti sivuun myös kielikoulutuksista, mikä voi hankaloittaa opiskelujen tai töiden aloittamista.
Kuulin viime syksynä Lontoossa muutamista kiinnostavista paikallisista hankkeista, joiden fokuksessa oli nimenomaan siirtolaistaustaisten naisten asema. Samoin kuin Suomessa myös Englannissa maahanmuuttajanaisten ja erityisesti pakolaistaustaisten naisten integroituminen uuteen kulttuuriseen yhteisöön on vaikeaa, mutta lontoolaisissa hankkeissa tähän on alettu etsiä keinoja ruuanlaiton avulla.
Mazi Mas on ravintola, jonka keittiössä kokkeina hääräävät maahanmuuttajanaiset. Mazi Masin perustaja Nikandre Kopcke sai idean maahanmuuttajanaisten pyörittämälle ravintolalle kun hän huomasi, että paikallisissa yhteisötiloissa nämä naiset olivat aktiivisia laittamaan ruokaa saamatta kuitenkaan tunnustusta ruuanlaitostaan. Siirtolaisnaisia työllistävän ravintolan avulla ruuanlaitosta kehittyi tapa voimauttaa näitä naisia ja integroida heitä yhteisön jäseniksi. Ravintola Mazi Mas työllistää naisia kokeiksi ja tarjoaa koulutusta, joka auttaa naisia muuntamaan osaamistaan työmarkkinoille. Hankkeessa uskotaan, että tällaisen konseptin avulla voidaan paitsi vähentää ennakkoluuloja siirtolaisia kohtaan, myös auttaa kotoutumista brittiläiseen yhteiskuntaan. Ruuanlaitto, joka aiemmin piti naiset kotona, on valjastettu nyt taidoksi, jonka avulla naiset voivat löytää oman paikan uudessa kulttuurissa.
Sosiaalinen yritys Chickpea Sisters syntyi siirtolaisnaisten keskinäisten tapaamisten innoittamana. Naiset kokoontuivat yhteen vaihtamaan kokemuksia uudessa maassa asumisesta ja laittamaan yhdessä ruokaa. Kokkaaminen toimi kimmokkeena catering-palveluja tarjoavan sosiaalisen yrityksen perustamiselle, joka työllistää nyt eri taustoista tulevia naisia.
Molemmat hankkeet tarjoavat oivat esimerkit ruuan ihmisiä yhdistävästä vaikutuksesta, ja siitä, miten siirtolaisnaisten tasapainoilua perheen, oman taustan ja uuden yhteiskunnan ja työkulttuurin välillä voidaan tukea. Samalla hankkeet voivat lieventää ennakkoluuloja ja tarjota paikkoja kulttuurien välisille kohtaamisille. Mazi Masin perustaja Nikandre Kopcke onkin sanonut Independent-lehden haastattelussa, että on vaikea lietsoa pelkoa maahanmuuttajia kohtaan, jos istut samassa ruokapöydässä heidän kanssaan tai syöt heidän valmistamaansa ruokaa.

Lue myös:

Suomi kansainvälistyy – miten huomioimme tämän tiedeviestinnässä?

Suomi kansainvälistyy – miten huomioimme tämän tiedeviestinnässä?

Tiedeviestinnän arvo on laajasti tunnistettu. Hyvä niin! Tieteen ajatellaan kuuluvan kaikille, ja esimerkiksi erilaiset lasten ja nuorten tiedetapahtumat ovat jo tärkeä osa tutkimuksesta kertomista. Silti tarjonta ei tavoita vielä kaikkia, eikä toisaalta kaikilla...

Mitä sote-alalla ei arvosteta?

Mitä sote-alalla ei arvosteta?

Sote-alan kriisi on ollut talven tapetilla. Kriisi tiivistyy työntekijöiden huonoihin oloihin ja työntekijäpulaan sekä näiden myötä palveluiden heikkenemiseen, kuten ylipitkiin jonoihin. Kriisi ruokkii itseään, kun alalta poistuu hoitajia samassa tahdissa kuin uusia...

Äänikirja nostaa rimaa

Äänikirja nostaa rimaa

373 arvostelua. Niin moni lukija oli tähän päivään mennessä vaivautunut pisteyttämään helmikuussa ilmestyneen kirjani lukuaikapalvelu BookBeatissa. Määrä ei ole valtaisa, mutta tietokirjalle ihan hyvä. Ja mikä parasta, se kasvaa koko ajan. Ukrainan musta multa on...

Setämiestä ahdistaa

Setämiestä ahdistaa

Olen jo vuosikausia toiminut päätyöni ohessa Ylioppilastutkintolautakunnassa sensorina, joka tarkastaa Äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineen ylioppilaskoesuorituksia. Tehtävä on haasteellinen mutta kiinnostava: satojen koesuoritusten lukeminen vuosittain eri...