Toimittaja Puppula

Janne Seppänen

28.12.2021 7:33

Tiedättehän toimittaja Puppulan, tuon sosiaalisesta mediasta tutun pikkutrollin. Puppula ei tietenkään ole oikeasti olemassa, mutta jos sellainen hahmo joskus mediakentällä putkahtaa, hänet on helppo tunnistaa.

Ensinnäkin, Puppula alkaa käydä kuumana aina kuullessaan ilmaisun feministinen tutkimus. Puppula ei tietenkään tunne asiaa, mutta se ei toimeliasta toimittamista häiritse. Hän tietää, missä sosiaalisen median lohkoissa sanaa feminismi inhotaan ja pilkataan erityisen paljon. Sinne hän suuntaa.

Jutun tekemisen metodi on yksinkertainen: Hän ei ravistele tutkimukseen kohdistuvia ennakkoluuloja vaan käyttää niitä hyväkseen. Palkinnoksi tulee mukavasti peukkuja, jakoja ja öyhötystä. Puppulan työnantaja myös ymmärtää, ettei tärkeintä ole journalismi vaan tykkäysten määrä ja kohujen suuruus.

Toiseksi, Puppula on kova jätkä, numeromies. Hän on päättänyt, että ainoa pätevä tutkimuksen malli on sellainen, jossa havainnot ja tulokset voi esittää numeroilla. Tämän tutkimuksen vastakohdaksi hän asemoi kaiken muun tutkimuksen, etenkin humanistisen ja yhteiskuntatieteellisen. Ronskein ottein Puppula kippaa tunkiolle myös länsimaisen filosofian historian Platonista Arendtiin. Ei numeroita, ainakaan tarpeeksi, menkööt!

Kolmanneksi Puppulan tunnistaa siitä, että hän hallitsee maalittamisen. Hän tietää, miten sosiaalisessa mediassa vellova populistinen viha kohdistetaan yksittäiseen tutkijaan. Puppulan operaatio tutkimuksen mitätöimiseksi saa täyttymyksensä, kun joku onneton humanistitutkija ahdistuu voimattomaksi itseensä ja työhönsä kohdistuvan nettivihan keskellä. Silloin Puppula tuntee tekevänsä yhteiskunnallisesti merkittävää työtä, rohkeaa tutkivaa journalismia.

Sanottakoon, että Puppula osaa myös suojautua kritiikiltä. Jos joku erehtyy juttuja kritisoimaan, hän julistautuu sananvapauden marttyyriksi. ”Eikö tutkimuksesta saa lainkaan keskustella”, pikkutrollimme parahtaa.