Ulla Järvi
Anja Nystén on kemiantekniikan diplomi-insinööri, tietokirjailija ja bloggari, joka on ottanut tehtäväkseen yleistajuistaa vaikeaselkoista mutta jokaista ihmistä koskettavaa aihetta: arkielämän kemiaa.
Tiedetoimittajain liiton vuoden 2016 Tiedeviestintä-palkinnon saaja on kirjoittanut Kemikaalikimara-otsikon alla kaksi tietokirjaa kemiallisista aineista, joita kaikki ihmiset kohtaavat arjessaan. Anja Nystén pitää myös Kemikaalikimara-blogia ja on ahkera keskustelija sosiaalisen median eri kanavissa.
– Kaikki alkoi oikeastaan Kemikaalikimara-kirjasta, joka ilmestyi vuonna 2008. Halusin jakaa tietoa, miten elää kemikaalien – niin luonnon tuottamien kuin keinotekoisten – keskellä jokapäiväisessä arjessamme. Törmäsin niin usein pelotteluihin ja toisaalta riskien vähättelyihin, että päätin hyödyntää omaa koulutustani ja kokemustani, kertoo ympäristöasiantuntijana työskentelevä Anja Nystén.
Kirjan ilmestyttyä Nystén alkoi saada yhteydenottoja niin toimittajilta kuin kansalaisilta; hänestä sukeutui arjen kemikaalien asiantuntija. Oma blogi oli luonteva foorumi tuoda julki uutta tietoa tutkimustiedon ja lainsäädännön muuttuessa. Kemikaalikimara-blogi käynnistyi vuonna 2009. Kemikaalikimaralla on myös aktiivinen Facebook-sivusto.
– Nykyisin vilkkainta keskustelua käydään juuri Facebook-sivuilla, mutta ajoittain joku blogipostaus sytyttää keskustelun myös blogin puolella. Olen iloinen siitä, että aniharvoin keskustelu äityy negatiivissävyiseksi, Anja Nystén sanoo.
Oma vaikutuksensa asialliseen verkkokeskusteluun lienee silläkin, että Nystén on itse mukana keskustelemassa eikä ryhdy moittimaan kenenkään näkemyksiä. Hän ei silti kaihda tuoda julki myös omia näkemyksiään. Onhan sosiaalisen median keskustelukulttuuri nimenomaan henkilökohtainen ja kantaaottava.
Viranomaisviestintä kaipaa uusia sävyjä
Tiedetoimittajain liiton Tiedeviestintäpalkinnon perusteluissa todetaan, että ”Anja Nystén levittää paikkaansapitävää tietoa erityisesti ravinnon ja kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista. Aihepiiristä liikkuu verkossa paljon väärää tietoa. Huhupuheet leviävät helposti, ja joskus suoranainen hysteriakin saa vallan. Nystén vie tutkittua tietoa sinne, missä väärä tieto liikkuu. Hän varoittaa silloin kuin se on perusteltua – ja osoittaa väärät luulot turhiksi rauhallisesti perustelluilla puheenvuoroillaan. Hän pitää kirjoituksissaan aina tavallisen ihmisen puolta. Nystén on toiminnallaan pyrkinyt vaikuttamaan muun muassa siihen, että kosmetiikkafirmat toimisivat aiempaa avoimemmin ja viestisivät kuluttajille vastuullisesti.”
Paitsi yritysten viestintään, Anja Nystén kaipaa uudenlaista otetta myös suomalaiseen viranomaisviestintään ja kansalaistiedotukseen. Vaikka esimerkiksi viranomaisten verkkosivut ovat kehittyneet, on sieltä yhä vaikea löytää vastauksia juuri niihin arjessa eteen tuleviin kysymyksiin.
– Tapa lähestyä ja ilmaista kemikaaleja koskevaa tietoa on yhä meillä viranomaiskeskeinen. Kerrotaan kyllä, mitä laki tai ohjeistus sanoo jostain aineesta, mutta ei sitä, miten kuluttajan pitäisi sen kanssa toimia.
– Jos suomalaisia sivustoja vertaa vaikkapa ruotsalaisiin tai tanskalaisiin vastaaviin, eron kyllä huomaa. Minäkin käyn usein etsimässä niiltä lisätietoa tai linkkaan sivustoille blogistani. Tiedon määrähän on rajaton, mutta tiedon välittäminen ymmärrettävästi ja helposti löydettäväksi vaatii alan ammattilaisia, painottaa Anja Nystén.
Anja Nystén
Syntynyt Valkeakoskella 1962
Koulutus: Kemiantekniikan DI, TKK (Nykyisin Aalto yliopisto)
Työura, Suunnitteluinsinöörin ja projektipäällikön tehtävissä noin 20 vuotta, jonka jälkeen pari vuotta ympäristökonsultointia. Nykyinen työpaikkani on NEFCO, Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö, jossa olen toiminut vuodesta 2010 ympäristöasiantuntijana
Perheeseeni kuuluu neljä miestä: aviomies, kaksi aikuista poikaa sekä kissa.
Harrastukset: Rasitan mieltä ja kroppaa, kirjoitan monista asioista ja liikun monella tavalla. Harrastin aikanaan öljyvärimaalausta ja olen suunnitellut aloittavani uudelleen.