Suomen tiedetoimittajain liiton julkaisu

Äppi vihapuhetta torjumaan?

Siinä vaiheessa kun vihapuhetta somessa levittävä henkilö ymmärtää tekonsa seuraukset hän lopettaa. Näin uskoo Brittan Heller, Harvard-tutkija ja asianajaja. Heller on kehittämässä sovellusta joka ensin tunnistaa vihapuheen ja sen jälkeen muistuttaa tekijää seuraumuksista.

Brittan Heller esiintyi amerikkalaisen itsevarmasti ja tunteikkaasti Slush-tapahtumassa.


Brittan Heller esiintyy amerikkalaisen itsevarmasti ja tunteikkaasti Slush2019 Quantum-areenalla syksyisessä Helsingissä. Hänellä on viisitoista minuuttia aikaa vakuuttaa yleisönsä sanomastaan. Heller astuu lavalle heti newyorkilaisen techgurun Alex Chungin jälkeen ja osa yleisöstä seuraa kiltisti menestyvää it-liikemiestä seuraavaan luolaan. Jäljelle jää mahdollisesti se osa vuoden Slush2019 kävijämäärästä, joiden väitetään tulleen pohtimaan tech-alaa pintaa syvemmältä. Ja joukkoon liittyy uusia tulokkaita.
Hellerin ydinsanoma saattaa kuulostaa yltiöpositiiviseltä. Hän aloittaa kuitenkin kertomalla oman tarinansa siitä miten hän nettikiusattuna ei onnistunut saamaan harjoittelupaikkaa ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Entinen mustasukkainen poikaystävä oli herjannut, vihjaillut ja mustamaalannut hänet näkyvästi internetin palstoilla niin että hakukoneissa Helleristä sai vähemmän imartelevan kuvan. Potentiaaliset työnantajat pelästyivät. Hellerille kerrottiin että hän kyllä saisi kesätyöpaikan jos onnistuisi poistamaan herjat netistä.
Tapahtumaketju johti monen mutkan myötä siihen, että Brittan Helleristä tuli ensimmäinen verkkohyökkäystapauksen korkean profiilin käräjäoikeudenkäyntiin vienyt amerikkalainen lakinainen. Samalla avautui ura ihmisoikeusjuristina erikoisalana verkossa tapahtuvat rikokset ja vihapuhe.
– Jos vihapuhetta levittäville kerrotaan mitä kaikkia seurauksia heidän vihapuuskansa netissä voivat saada aikaiseksi toisille ihmisille he eivät jatka kirjoittamista, sanoo Heller.
Hellerin mukaan he ovat edellenkin vihaisia, mutta lopettavat kirjoittelun.
– Tutkimuksiemme mukaan noin 80 % vihapuhetta levittävistä saadaan lopettamaan herjaaminen huomauttamalla heille mitä kaikkea uhreille voi seurata heidän teoistaan, kertoo Brittan Heller.
Heller toimii tutkijana Carr Center for Human Rights Policy:ssa Harvardissa.
Kehitteillä on nettisovellus joka ensin tunnistaa vihapuheen ja tämän jälkeen puuttuu siihen välittömästi, esimerkiksi lähettämällä torakankuvan ja sen myötä kysymyksen : haluatko todella jatkaa toimintaa ? Vihapuhetta tutkitaan tekstimuodossa ja se poikkeaa ainakin englanninkielisessä asussaan hyvinkin paljon puhutusta herjaavasta kielestä.
– Vihapuheen torjumisessa netissä pitää keskittyä itse käyttäytymiseen, ei tekijöihin tai sisältöön, uskoo Brittan Heller.

Julkaistu

27 tammi, 2020

Suomen Tiedetoimittajain liitto

JULKAISIJA

Suomen tiedetoimittajain liitto ry.
Finlands vetenskapsredaktörers förbund rf.

Tiedetoimittaja-lehti on Kulttuuri- ja mielipidelehtien Kultti ry:n jäsen

TOIMITUS

Päätoimittaja Ulla Järvi

ISSN

ISSN 2242-4237 (Verkkolehti)